Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Dom ukryty w lesie. SMU HOUSE pod Warszawą

Dobrawa Bies
05 maja '21
Dane techniczne
Nazwa: SMU HOUSE
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, okolice Warszawy
Pracownia: BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI
Wizualizacje: Maria Paczóska
Powierzchnia domu: 246, 15 m²
Kubatura: ~ 982 m³

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2021
-

Celem architektów z pracowni BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI było stworzenie przyjaznego dla mieszkańców domu, mocno wpisanego w kontekst otaczającej go zieleni, niebędącego obcym elementem w leśnym krajobrazie. Dzięki zastosowanym materiałom oraz kompozycji bryła stapia się z naturą. Dom otwiera się na kadry lasu, jednocześnie zapewniając intymność pomimo sąsiedniej zabudowy.

W projektowanym pod Warszawą domu można wyraźnie rozróżnić część nocną oraz dzienną. Podział ten definiuje główna oś wejściowa założenia, wokół której została rozbudowana funkcja oraz kompozycja elewacji. Lokalizacja istniejącej zieleni ukształtowała rzut budynku, tworząc minimalistyczne atria wzdłuż pionowej osi.

SMU House pod
Warszawą

dom skryty jest pośród leśnego krajobrazu

© BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

Dobrawa Bies: Dom jest skryty pośród lasu, jednak jednocześnie otwarty dzięki ogromnym przeszkleniom. Proszę opowiedzieć o rozwiązaniach i decyzjach projektowych.

BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI: Część dzienna została otwarta na atrakcyjne północne oraz południowe widoki lasu, natomiast przymknięto ją od wschodu. Strefa ta została wyposażona w wygodną kuchnię, salon i jadalnię. Przestrzeń salonu jest dwukondygnacyjna, otwiera się dużym szkleniem na najbardziej atrakcyjną południową stronę działki. Nad salonem znajduje się antresola z miejscem do pracy. Zastosowane tam przeszklenia pozwalają wkomponować krajobraz jako element wnętrza. Zachodnia część budynku składa się z części nocnej oraz gospodarczej. Dom został zaprojektowany z myślą o rodzinie jednopokoleniowej. Wygodna strefa sypialni master została wyposażona w funkcję dużej garderoby z pralnią oraz łazienki. Całość uzupełnia pokój gościnny i garaż dwustanowiskowy z możliwością jego adaptacji na mniejsze mieszkanie. Do każdej z tych części przylegają wkomponowane w bryłę tarasy.

SMU HOUSE, rzutparteru

lokalizacja istniejącej zieleni ukształtowała rzut budynku, tworząc minimalistyczne atria wzdłuż pionowej osi

© BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

Dobrawa: Jakie były założenia i inspiracje?

BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI: Inspiracją do stworzenia elewacji były stare deski znalezione na działce, ułożone pionowo, jak otaczające pnie sosen. Dopełnieniem kompozycji jest naturalny kamień, będący elementem lasu. Użyte materiały elewacyjne korespondują z tożsamością miejsca. Pionowe podziały elewacji zostają przecięte cienkimi, horyzontalnymi liniami zadaszeń, które oplatają całość bryły. Zostały one nieznacznie odsunięte od płaszczyzny zewnętrznej elewacji, wpuszczając prześlizgujące się po drewnie promienie słońca. Całość tarasów otaczają, nawiązujące do pni sosen, pionowe, stalowe pręty osłonowe wraz z pnącą się po nich zielenią dając uczucie prywatności.

Dom w leśnym
krajobrazie

stalowe pręty osłonowe wraz z pnącą się roślinnością nawiązują do pni sosen

© BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI

Dobrawa: Czego oczekiwali inwestorzy? Jakie były wyzwania projektowe?

BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI: Oczekiwaniami inwestorów było stworzenie domu funkcjonalnego oraz szanującego tożsamość miejsca. Budynek miał wtapiać się w las, dając poczucie intymności zarazem otwierać się na piękne, naturalne obrazy leśne. Dużym wyzwaniem projektowym okazał się sam proces projektowania oraz efekt, który miał spełnić oczekiwania wyjątkowo świadomego, oraz precyzyjnego inwestora. Głównymi atutem domu jest wyważona kompozycja będąca uzupełnieniem lasu. Bryła budynku składa się z mniejszych części, tworząc atria, które dają możliwość zachowania istniejących wewnątrz drzew. Osiowy układ elewacji porządkuje całość rozedrganej kompozycji, wtapiając dom w leśny krajobraz. Przestrzenie w środku obejmują zieleń w kadry, dzięki czemu staje się najbardziej atrakcyjnym elementem minimalistycznego wnętrza.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę!

  

rozmawiała : Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta