Grand Prix w kategorii Wnętrze prywatne — Eklekt Atelier

„WNĘTRZE = DESIGN as/of/in FUNCTION”

Grand Prix
5 tys. zł oraz voucher na zakupy w salonie MaxFliz w wysokości 5 tys. zł,
szkolenie

kategoria
wnętrze prywante

pracownia
Eklekt Atelier

zespół projektowy
Grzegorz Bukowski, Przemysław Cepielik, Ewelina Słomska

realizacja
mieszkanie w Wiślanych Tarasach 2.0

opis autorski

inspiracje

Prezentowana realizacja została zaprojektowana w oparciu o podaną przestrzeń w budynku bez „kantów”. Chcąc stworzyć coś wyjątkowego, czuliśmy iż wymaga to od nas lekkości formy, otwartej przestrzeni, delikatności kolorystycznej oraz odpowiedniego doboru materiałów, który pozwoli technologicznie zrealizować idee. Całość podana w ogólnie młodym, świeżym klimacie. W odbiorze bardzo ciepłej atmosfery, która pomimo nowoczesnej i śmiałej formy, przekształca tę bryłę w dom. Początkową inspiracją był kształt budynku i mieszkania, a także pragnienie klienta aby stworzyć coś ponadczasowego.

Wnętrze zajmuje powierzchnię 66 mkw. Podzielono go na dwie wyraźnie strefy, salon z kuchnią i jadalnią, sypialnie z aneksem łazienkowym. Aby uzyskać ten podział, wyczyszczono pierwotny podział mieszkania do zera. Wewnątrz zastosowano materiały dobrej jakości, które pozwolą na utrzymanie standardu estetycznego przez długi czas.

Wymagania funkcjonalne, to zaprojektowanie wygodnego weekendowego mieszkania w Krakowie. Zaś oczekiwaniami estetycznymi było: oryginalne nowoczesne wnętrza, które pokonają próbę czasu.

Projekt został zrealizowany w nowoczesnym apartamentowcu bez kantów, którego zewnętrzne ściany biegną po dużej średnicy elipsy, co zobowiązuje do trzymania projektowego „tempa” oraz stawia chętnie podjęte wyzwanie. Co było też początkową inspiracją, aby podejść do projektu wnętrza z gładkimi, miękkimi liniami i obłymi kształtami. Proste, nowoczesne podejście z ciepłymi, delikatnymi kolorami, a szczególnie dobrze zaprojektowanym subtelnym oświetleniem. W założeniu architekta, Światło miało być i jest bardzo istotnym czynnikiem i składową tego projektu. Pozwala zmieniać nastrój, uzyskać pożądany końcowy efekt/ klimat. Starannie zaprojektowane oświetlenie skupia uwagę na tym co najistotniejsze, funkcja, komunikacja, ergonomia, aspekty dekoracyjne i klimat.

interakcja

Dzięki racjonalnemu podziałowi funkcji, architekt daje odczucie idealnie zaprojektowanej przestrzeni mieszkalnej. Ogólna otwarta przestrzeń, nie szablonowe traktowanie przejść pomiędzy strefami, brak typowych drzwi, zapraszają do przejścia dalej, kuszą do przenikania w głąb wnętrza. Pozwala to na możliwość odczucia harmonii jakie panuje we wnętrzu, pokazuje dążenie do naturalnej równowagi spokoju i stabilności, podkreślając poczucie prostoty i komfortu łącząc strefy w całość, daję również odczucie większej powierzchni bardzo wygodnego mieszkania. Uzyskany Ciepły klimat, poprzez użyte materiały, kolory a przede wszystkim sposób zaprojektowania światła, pozwala poczuć odpowiedni klimat, ulgę, odpoczynek i spokój będąc w tym wnętrzu.

technologia

Koncepcja formy i kształtów odkrywa na nowo gięte meble. W kuchni gięte słupy wykonane z mdf maskują elementy statyczne budynku i piony wentylacyjne. Systemy jezdne pozwalają ukryć w zupełności sprzęt AGD do stałej zabudowy. Podział funkcji, strefy nocnej od dziennej odbywa się zestawem zabudowy meblowej/szaf obustronnych, które na pozór wyglądają jak okładzina pełnej ściany. We wspomnianych szafach jest również ukryty system jezdny drzwi szklanych, który powiela się również w wejściu z sypialni do łazienki. Dodatkowym elementem optycznego odcięcia strefy od strefy są zasłony na ukrytych karniszach, które wprowadzają również miękkość formy. Ogólna kombinacja kamienia Khalo, tkanin oraz płyt meblowych które dają odczucie tkaniny. Gładkość form uzyskana meblami z mdf. Zaprojektowane oświetlenie opiera się na ukrytych systemach szynoprzewodowych, bez rantowych oczkach świetlnych.

Wszystkie meble, za wyjątkiem fotela zostały wykonane na zamówienie zgodnie z projektem.


opinia jury

Udało się stworzyć ciepłą harmonijną aranżację wnętrz, subtelnie, powściągliwie zaprojektowane oświetlenie, konsekwentnie zaprojektowany układ funkcjonalny zgodny z ideą kreowania łagodnej krzywej, miękkie przechodzenie przestrzeni ogólnodostępnej  do prywatnej, rezygnacja z konwencjonalnych drzwi. Projektowanie wnętrz, w których dominuje linia krzywa, wymaga szczególnej wrażliwości projektanta, łatwo otrzeć się o kicz, co nie miało miejsca w tym projekcie. Zastosowanie wysublimowanych krzywych i bezwzględna kontrola zmiany promienia przez projektantów, pozwoliły stworzyć wnętrza niebanalne i eleganckie.

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE