Wyróżnienie (ex aequo) — Kristina Busko (Polska)

Wyniki 3. etapu konkursu Tubądzin Design Awards w kategorii CultureFORM

Wyróżniene (ex aequo)
promocja w Tubądzin Design Community, wywiad na łamach Elle Decoration, publikacje w mediach branżowych, promocja na stronach partnerów konkursu, promocja w mediach społecznościowych organizatora

laureatka
Kristina Busko (Polska)

praca
„Licht House – Centrum Światła”

opis autorski

Światło dzienne jest elementem całkowicie niezależnym od projektanta, a mimo to, jest jego głównym narzędziem w kształtowaniu myśli architektonicznej. Relacja światła z materiałem bezpośrednio wpływa na odbiór architektonicznej formy bez względu na jego źródło. Niezależnie od tego czy jest ono naturalne, czy sztuczne, jego występowanie należy traktować na równi z materiałami występującymi w budownictwie takimi jak kamień, cegła, szkło, drewno, co doskonale opisuje Steen Eiler Rasmussen w swojej książce pt. „Odczuwanie architektury”. Według duńskiego architekta „Światło ma wielkie znaczenie w odczuwaniu architektury. Ten sam pokój może robić wrażenie zupełnie innej przestrzeni w zależności od wielkości i usytuowania jego otworów. Przesunięcie okna ze środka ściany na bok całkowicie zmieni jego charakter”. Nierzadko wchodząc do danej przestrzeni, powstaje wrażenie emocjonalne związane właśnie z barwą oraz natężeniem światła, czego odbiorca często nie jest świadomy. Licht Haus to projekt studyjny kompleksu budynków z wnętrzami wystawienniczymi, mający na celu ukazanie zmian emocjonalnych zachodzących u odbiorcy, w zależności od odziaływania światła dziennego i/lub sztucznego. Kompleks zakłada 6 stref: Centrum światła (A), Bibliotekę (B), Salę immersyjne (C), Restaurację (D), Patio zewnętrzne (E), Salę wystawiania podziemną (F), Obserwatorium (G). Założenie obiektu docelowo miałoby zostać wkomponowane w obszar Wyspy Szczytnickiej we Wrocławiu.


opinia jury

To wyjątkowa przestrzeń, autorka oczarowana światłem pozwoliła mu zagrać pierwsze skrzypce w budynku utrzymanym w nowoczesnym stylu. Licht House to studyjny kompleks z przestrzeniami wystawienniczymi, który odpowiednio wyreżyserowanymi spektaklami świetlnymi ma ukazywać zmiany emocjonalne zachodzące u odbiorcy. W założeniu obiekt miałoby zostać wkomponowany w obszar Wyspy Szczytnickiej we Wrocławiu.

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE