Wyróżnienie (ex aequo) — MAMGUSTA ARCHITEKCI

Wyniki konkursu na opracowanie koncepcji architektonicznej pływalni wraz z infrastrukturą towarzyszącą przy ul. Ostródzkiej w Warszawie

Wyróżnienie (ex aequo)
15 tys zł. brutto

pracownia
MAMGUSTA ARCHITEKCI

autor
Sebastian Tabędzki (posiadacz praw autorskich osobistych i majątkowych)

współpraca autorska w zakresie rozwiązań architektoniczno-urbanistycznych
Łukasz Lautsch, Adam Krupa, Artur Wieliczko, Ewa Mucha

opis autorski
Celem nadrzędnym koncepcji architektonicznej było stworzenie obiektu o charakterze lokalnym, neutralnego pod względem formy a jednocześnie stosującego właściwy „kod architektoniczny” jednoznacznie określającego funkcję obiektu – pływalnia.
Idę główną projektowanego budynku było stworzenie obiektu prostego w formie, zwartego, neutralnego dla przestrzeni, atrakcyjnego w swojej prostocie, poprawnego w zakresie rozwiązań funkcjonalnych. Przyjęto zasadę polegającą na „wycinaniu” w bryle głównej otworów o różnej wielkości opartych na prostych formach geometrycznych kwadratu, koła i prostokąta, które mają stanowić okna, otwarcia, świetliki lub uzupełnienia bryły budynku. Atrakcyjna w formie perforacja nie jest przypadkowa. Położenia czy wielkość okien, świetlików dachowych czy elementów dodatkowych jak i wieży widokowej wynikają zarówno z potrzeb funkcji jak i atrakcyjności bryły zewnętrznej. Zasadę tą zastosowano zarówno na zewnątrz jak i w środku projektowanego obiektu, zapewniając tym samym spójność całego obiektu. Zadbano również o odpowiednią kompozycję piątej elewacji czyli dachu.
Architekturę budynku zaprojektowano ze szczególnym naciskiem na identyfikowalność funkcji budynku — pływalni. W tym celu na potrzeby projektu stworzono indywidualną okładzinę elewacyjną budynku, która jednoznacznie ale subtelnie i bez zbędnej dosłowności nawiązuje do tematyki wodnej, a przy tym zapewnia trwałość na lata. Jako materiał fasadowy zastosowano wielkogabarytowe płyty betonowe prefabrykowane z indywidualnym wykończeniem zewnętrznym. Główną okładzinę elewacyjną zaprojektowano jako rozrzeźbione kafle ceramiczne szkliwione o wymiarach 25x25x4cm wg indywidualnego projektu. W kwadratowe kafle został wpisany wysunięty motyw wklęśniętego koła tworząc misę w intrygujący sposób załamującą światło. Kafle byłyby wyprodukowane w kilku wariacjach kolorystycznych, w odcieniach butelkowej zieleni, tworząc mieniącą się refleksami skórę pływalni niczym załamujące się promienie słoneczne na tafli wody.


opinia Sądu Konkursowego

Sąd Konkursowy przyznał wyróżnienie pracy numerach 9 za zaproponowane rozwiązania architektoniczne. Zauważono inne w stosunku do prezentowanych prac indywidualne podejście do kreowania zarówno fasady budynku jak i wnętrz przestrzeni basenów rekreacyjnych w których zieleń staje się znakiem szczególnym.

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE