Wyróżnienie (ex aequo) — Anna Bajura, Adrianna Popielarczyk

Wyniki konkursu studenckiego na wykonanie małych form architektonicznych dla przystanku wodnego Mariny Gliwice na Kanale Gliwickim w Pławniowicach

Wyróżnienie (ex aequo)

autorki
Anna Bajura, Adrianna Popielarczyk

opiekun
dr hab. Grzegorz Nawrot

opis autorski

Koncepcja zagospodarowania terenu w Pławniowicach powstała w wyniku szczegółowych analiz, tak aby uzyskać najlepszą odpowiedź na potrzeby użytkowników. Głównym założeniem było stworzenie przestrzeni, która będzie idealnym miejscem rekreacyjnym, wypoczynkowym oraz atrakcyjnym przystankiem na trasie spływu kajakowego.

Układ uporządkowanych ścieżek dzieli teren na trzy tematyczne sektory połączone ze sobą organicznie ukształtowanym deptakiem.

Przewidziany program użytkowy ma zaspokoić szerokie spektrum potrzeb osób korzystających z uroków przestrzeni, tak aby możliwe było spędzenie tam nieograniczonego czasu, przy użyciu prostych środków.
Meble zaprojektowane zostały na bazie modułu, co ułatwia proces wykonawczy, a wykorzystanie naturalnych materiałów takich jak drewno wpisuje się w charakter przestrzeni i stwarza ją przyjazną dla odbiorców.

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
Strefa Architekta Roben
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022