Wyróżnienie (ex aequo) — Wojciech Młynarczyk

Wyniki konkursu Dom w krajobrazie na projekt domu neutralnego klimatycznie, inspirowanego tradycyjną architekturą województwa mazowieckiego

Wyróżnienie (ex aequo)
10 000 zł brutto

autor
Wojciech Młynarczyk


opinia sądu konkursowego

Zgrabna i trafna współczesna interpretacja domu w krajobrazie. Projekt charakteryzuje dobry warsztat projektowy i ciekawa propozycje funkcjonalna dostosowana do dzisiejszych oczekiwań. Sąd docenia połączenie zagospodarowania terenu i budynku poprzez wspólny mianownik pionowych elementów ogrodzenia i elewacji.

walory pracy

Nawiązanie do tradycji budownictwa kurpiowskiego
Wskazanie konkretnej lokalizacji działki
Usytuowanie szczytem do drogi
Zachowanie istniejącego drzewostanu i uzupełnienie go drzewami owocowymi
Ogród kwiatowy i warzywny
Wnętrze – rozwinięcie chaty jednoizbowej
Twórcze wykorzystanie elementów zdobnictwa tradycyjnego – deskowanie, śparogi.
Ciekawa koncepcja budowlano-materiałowa – ściany zewnętrzne jednowarstwowe z pionowymi lamelami drewnianymi z panelami przesuwnymi w tej samej konwencji

uwagi i zalecenia

Rozwinięcie i ilustracja wspomnianej w opisie możliwości adaptacji ogrzewanego garażu na strefę mieszkania nastolatka, osoby starszej (w tym z niepełnosprawnościami) lub wydzielonego mieszkania do wynajęcia.

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
Strefa Architekta Roben
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022