computer zapisz w ulubionych

Mieszkanie narciarza w Zakopanem projektu Kropka Studio

07 maja '20

Gdyby teledysk do „Last Christmas” George’a Michaela miałby być kręcony współcześnie, górska chatka nie byłaby już chatką, a apartamentowcem. Przytulne ściany z grubych drewnianych belek zmieniłyby się w gładkie, ale wciąż drewniane ściany. Do tego po powrocie z górskiej wyprawy bohaterowie teledysku mieliby do dyspozycji specjalną gablotę na narty z funkcją odwodnienia. Ot, domowa mikronarciarnia.

Apartament zaprojektowany przez kropka studio spełnia potrzeby każdego wytrawnego narciarza. Przytulne, acz stonowane wnętrze pozwala odpocząć po całodniowym wysiłku, ale nie odcina od piękna przyrody za oknem rozciąga się widok na ośnieżony krajobraz. Mieszkanie zostało stworzone z myślą o bardziej nowoczesnych fanach gór i Zakopanego, którzy bardziej cenią prosty dizajn, niż tradycyjną architekturę Podhala.

Mieszkanie znajduje się w nowo wybudowanym, niewielkim budynku wielorodzinnym przy drodze do Kuźnic znanych każdemu miłośnikowi gór, jako idealne miejsce wypadowe. To tu zawsze czekają busy, by zabrać chętnych wędrowców na szlak. Apartament ma powierzchnię ok. 51 metrów kwadratowych. Zachowanie prywatności na niewielkiej przestrzeni jest niezwykle trudne, dlatego architekci zdecydowali się na rozdzielenie dwóch sypialni strefą dzienną, na którą składa się salon z kuchnią i łazienką.

Funkcjonalna przestrzeń après‑ski

Projektanci przykładali dużą wagę do funkcjonalności przestrzeni i elastyczności zastosowanych rozwiązań. Zaprojektowane łóżka w sypialni można w prosty sposób łączyć lub rozdzielać w zależności od potrzeb użytkowników. W pokoju dziennym ława do siedzenia może z łatwością stać się leżanką dla zmęczonego jazdą narciarza. Wielu gości na stosunkowo niewielkiej przestrzeni wymaga sprytnego przechowywania część szaf została uniesiona, dzięki czemu powstało miejsce do umieszczenia bagażu.

grafika ilustrująca przebieg kolei liniowej na Kasprowy Wierch

© Kropka Studio 

Głównym założeniem projektu było stworzenie wnętrza osadzonego w górskim klimacie, wykorzystującego naturalne materiały — drewno i kamień, które stanowią podstawę dla górskich wypraw i relaksu w klimacie après‑ski. Dodatkowo specjalnie dla fanów sportów zimowych powstała przeszklona gablota na narty. Oprócz tego, że jest integralnym i estetycznie atrakcyjnym elementem aranżacji wnętrza, pełni funkcję mikro‑narciarni, dzięki posiadanemu systemowi odwodnienia.

W łazience wyłożonej kamieniem został zaprojektowany generator pary, dzięki czemu strefa prysznicowa może przekształcić się w małą saunę  co może być lepszego po dniu intensywnego wysiłku na mrozie?

Całość kompozycji dopełnia frezowana grafika ilustrująca przebieg kolei liniowej na Kasprowy Wierch z precyzyjnymi oznaczeniami wysokościowymi. Została oparta na rysunku umieszczonym w archiwalnym, 12 numerze miesięcznika „Architektura i Budownictwo” z 1936 roku, opisującym projekt stacji na Kasprowym Wierchu autorstwa Anny i Aleksandra Kudelskich.

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Advertisement
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X