okno zamknie się za 5

Apartament dla melomana. Raca Architekci zaprojektowali eklektyczne mieszkanie w gdańskim Garnizonie

computer zapisz w ulubionych

Apartament dla melomana. Raca Architekci zaprojektowali eklektyczne mieszkanie w gdańskim Garnizonie

08 maja '20

Projekt mieszkania w gdańskim Garnizonie zrealizowaliśmy dla jednej osoby, młodego singla, melomana. Klient oprócz zainteresowań muzycznych, ceni wysoką jakość oraz dobry design. Bardzo ważna była dla niego estetyczna strona projektu. Klientowi zależało także na męskim charakterze mieszkania.

materiał i kolor definiują funkcje

Bazą kolorystyczną jest jasna szarość, która zestawiona jest z bejcowanym drewnem dębowym. Jako dominanty użyliśmy ciemnozielonego koloru, nadającego wnętrzu męski charakter. Użyliśmy złotych i czarnych dodatków. Na ścianach w całym mieszkaniu pojawia się podział w postaci lamperii wykończonej pasem kamienia i czarną listwą.

rzut mieszkania — aranżacja

rys.: Raca Architekci

Mieszkanie jest w kształcie wydłużonego prostokąta z pięknym widokiem na starą dzielnicę Gdańska — Strzyże. Zaproponowaliśmy układ, który nie tylko nie zasłania tego widoku, ale go wręcz podkreśla. Przeszklony wykusz przeznaczyliśmy na jadalnię. Efektowny widok został zamknięty w ramie w postaci ciężkich welurowych zasłon. Na środku „sceny” ustawiliśmy okrągły, fornirowany stół na centralnej nodze oraz 4 wygodne krzesła Frei Frau Leya. Z uwagi na dużą ilość światła naturalnego, jadalnia została zaprojektowana w ciemnej kolorystyce. Tworzy to wyjątkowy klimat.

     

jadalnia i wyspa kuchenna

fot. Tom Kurek

Sąsiadująca z jadalnią kuchnia posiada centralnie usytuowaną wyspę. Najważniejszym elementem kuchni jest charakterystyczny szary marmur Bardiglio, występujący na blatach i ścianie pomiędzy szafkami. Mimo że marmur nie jest zalecany na blaty kuchenne, zaproponowaliśmy go ze względów estetycznych. Spodobał się on klientowi do tego stopnia, że zaakceptował jego wady. Pozostała część kuchni utrzymana jest w neutralnej kolorystyce: bejcowane, dębowe drewno i jasne szarości.

Salon zaprojektowany jest analogicznie do kuchni. Utrzymany jest w jasnej kolorystyce z efektownym marmurem Bardiglio na szafce i ścianie RTV.

Przez kuchnię i strefę wejściową poprowadzony jest pas Terazzo, który ma swoją kontynuacją w pomieszczeniu gospodarczym, wc i łazience.

salon, jadalnia i kuchnia

fot.: Tom Kurek

W korytarzu zaprojektowaliśmy ciąg funkcjonalny ukryty w zabudowie meblowej. Przy wejściu znajduje się szafa ubraniowa. Za nią zlokalizowane jest pomieszczenie gospodarcze z pralką i suszarką, a następnie WC. Drzwi do tych pomieszczeń oraz ściany pomiędzy pokryte są frezowaną płytą meblową z czarnymi półkolistymi uchwytami.


światło tworzy klimat wnętrza

W centralnej części mieszkania znajduje się pokój muzyczny. Jest dobrze wygłuszony dzięki wykładzinie na podłodze oraz tapicerowanym panelom na ścianach. To pomieszczenie jest najciemniejszym wnętrzem w mieszkaniu i jednocześnie najbardziej męskim. Znajduje się tu wygodny fotel do odsłuchu z sąsiadującym stolikiem na alkohol. Na jednej ścianie zaprojektowaliśmy małą biblioteczkę z wnęką na pianino.

pokój muzyczny

fot.: Tom Kurek

Sypialnia połączona jest z prywatną łazienką przeszkloną ścianą z otwieranymi drzwiami. Zapewnia to łazience dostęp naturalnego światła oraz optycznie łączy te dwa pomieszczenia ze sobą. Dla zapewnienia komfortu zamontowaliśmy zasłonę, która dodatkowo nadaje wnętrzu ciepła. W sypialni zastosowaliśmy takie same materiały jak w pozostałych pomieszczeniach, ale w innych proporcjach. Ściana za łóżkiem została wykończona płytą fornirowaną, w której został wkomponowany tapicerowany zagłówek. Ściana nad drewnianą lamperią została wykończona tapicerowanymi panelami z zielonego weluru. Naprzeciwko łóżka zaprojektowaliśmy szafę z zaokrąglonym narożnikiem. Największą ozdobą szafy są jej uchwyty, które zostały wyfrezowane w kształcie kół, a ich wnętrze zostało polakierowane na czarno.

sypialnia z łazienką

fot. Tom Kurek

W łazience, wnękę naprzeciwko wejścia wykończyliśmy bejcowanymi płytami fornirowanymi. Na jej tle zaprojektowaliśmy wolnostojącą szafkę pod umywalkę wykonaną z profili stalowych z pogrubionym blatem z szarego marmuru Bardiglio. Po lewej stronie umywalki znajduje się wnęka z dużym prysznicem z siedziskiem.

oprac. red.


na podstawie opisu autorskiego

  1. Kinkiet marmurowy Tom Dixon Stone Wall Light
  2. Owalne lustro Gieradesign Ambient
  3. Fotel z podnóżkiem Vitra Eames Lounge Chair
  4. Minimalistyczny czarny stół Clay Desalto
  5. Krzesła do jadalni freifra leya
  6. Kinkiet Spoletto
  7. Stolik z marmurowym blatem Gubi TS

inne w tej kategorii

W tym domu każdy ma swoje królestwo. Dla pani domu to kuchnia połączona z salonem i jadalnią, dla pana domu pokój nad [...]

O przytulności świadczy nie styl, nie design, nie produkty konkretnej marki, a ciepła atmosfera przynosząca ukojenie i [...]

Kreatywna zabawa światłem i cieniem

Luiza Dumma z Wydziału Form Przemysłowych krakowskiej Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki stworzyła lampkę - [...]

Głos został już oddany