Zobacz w A&B!

Harmonia. Łódzkie wnętrze w japońskim stylu

Ola Kloc
08 marca '22

Położone w pobliżu Dworca Łódź Kaliska mieszkanie to wyjątkowa, niezwykle spójna i harmonijna przestrzeń, w której mocno wyczuwalne są inspiracje architektów z pracowni 3XEL japońskim stylem i minimalizmem. Zwieńczeniem wnętrza pełnego kojących, naturalnych kolorów, półtransparentnych materiałów i subtelnej gry światła z cieniem jest stworzona specjalnie z myślą o tym miejscu kolekcja obrazów Emilii Ławrynowicz.

otwarta strefa dziennaotwarta strefa dziennaotwarta strefa dzienna

otwarta strefa dzienna

fot.: ONI Studio

oaza spokoju

Mieszkanie o zachodniej ekspozycji i powierzchni 55 metrów kwadratowych to oaza spokoju. Nie ma w nim krzykliwych kontrastów, silnych akcentów, chaotycznych rozwiązań — są za to czytelny układ, otwarte przestrzenie, harmonia i łagodność.

architekci zamienili narożnik sypialni na przeszklonąarchitekci zamienili narożnik sypialni na przeszklonąarchitekci zamienili narożnik sypialni na przeszkloną

architekci zamienili narożnik sypialni na przeszkloną, drewnianą konstrukcję

fot.: ONI Studio

Wnętrze tworzą otwarty salon z kuchnią i jadalnią, osobna sypialnia z miejscem do pracy i łazienka. Aby doprowadzić naturalne światło w głąb mieszkania 3XEL ArchitekciJustyna ŁawrynowiczPatryk Ławrynowicz — zdecydowali się na wyburzenie fragmentu narożnika zamykającego sypialnię i zastąpienie go przezierną przegrodą — lekką, drewnianą konstrukcją wypełnioną ryflowanym szkłem. Rozwiązanie to przypomina japońskie ekrany Shōi — mobilne ścianki działowe wypełnione półprzezroczystym papierem.

lekka, drewniana konstrukcja wypełniona ryflowanym szkłem przypomina japońskie ekrany Shōi       detal szklanej konstrukcji

lekka, drewniana konstrukcja wypełniona ryflowanym szkłem przypomina japońskie ekrany Shōi

fot.: ONI Studio

Za półtransparentnym narożnikiem usytuowanym na wprost głównego wejścia zaplanowano funkcjonale miejsce do pracy oraz wejście do utrzymanej w jasnej, stonowanej kolorystyce sypialni. Głównym elementem tego pomieszczenia jest łóżko z fornirowaną ramą flankowane przez dwie stalowe półki o różnych długościach i głębokościach, uzupełnione przez proste, asymetryczne oświetlenie.

sypialniasypialniasypialnia

sypialnia

fot.: ONI Studio

prostota i funkcjonalność

Z kolei w drugim pomieszczeniu — salonie połączonym z kuchnią — sercem jest spajająca obie przestrzenie funkcjonalna wyspa ze stołem jadalnym.

stół otaczają cztery bukowe krzesła Palastół otaczają cztery bukowe krzesła Palastół otaczają cztery bukowe krzesła Pala

stół otaczają cztery bukowe krzesła Pala

fot.: ONI Studio

Potrzeba dodatkowego blatu z szufladami na przechowywanie oraz możliwość powolnego posiłku przy tradycyjnym stole, zostały spełnione i ujęte w jeden mebel — czytamy w opisie projektu. — Jego liniowość jest uwydatniona dzięki podłużnej lampie Thin Tube, zawieszonej nad blatem. Stół okalają cztery bukowe krzesła Pala, malowane na szaro (proj. MUKA Design Lab dla Fameg).

specjalnie z myślą o tym miejscu powstała kolekcja obrazów Emilii Ławrynowicz       nad stołem wisi podłużna lampa Thin Tube

po lewej: specjalnie z myślą o tym miejscu powstała kolekcja obrazów Emilii Ławrynowicz; po prawej: nad stołem wisi podłużna lampa Thin Tube

fot.: ONI Studio

Minimalistyczna, utrzymana w piaskowym kolorze kuchnia podzielona jest na dwie części — sięgającą sufitu wysoką zabudowę i niższą strefę roboczą z pokrytym płytkami o niejednorodnym wybarwieniu dekoracyjnym podwieszeniem kryjącym okap. Zdobiące kuchnię płytki ze strukturą naturalnego kamienia pojawiają się także na posadzkach i ścianach łazienki.

Po drugiej stronie części jadalnej znajduje się część wypoczynkowa z jasnobeżową sofą, niskim stolikiem o zaokrąglonych narożnikach projektu polskiej marki Lawa oraz stalową, szlifowaną i lakierowaną półką pod telewizorem. Dopełnieniem wnętrza są miękkie tkaniny — karmelowe zasłony i jasny dywan — oraz wspomniane już akrylowe obrazy na płótnie autorstwa Emilii Ławrynowicz.

widok na strefę wypoczynkową       detal dekoracji

strefa wypoczynkowa

fot.: ONI Studio

Aranżacja mieszkania w Łodzi, choć niemal monochromatyczna, nie jest nudna. Subtelne różnice w poszczególnych odcieniach beżu oraz różnorodność faktur i materiałów, które w rozmaity sposób reagują na wpadające do wnętrza światło, tworzą niezwykle przytulną i kojącą przestrzeń.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022