Meble łazienkowe VIGOUR – design i jakość w parze z funkcjonalnością

Eklektyczny loft na Mokotowie

Wiktor Bochenek
07 marca '22

Na warszawskim Starym Mokotowie projektanci z pracowni Loft Factory postanowili zmienić mieszkanie w wyjątkowe biuro, które docelowo miało się stać ich miejscem pracy. Jak w innych swoich realizacjach studio szukało nieoczywistych połączeń tworząc eklektyczne połączenie o loftowym charakterze.

wejście do holu
z obrazem Marty Czarneckiej

hol z obrazem Marty Czarneckiej

fot. Piotr Gęsicki, © Loft Factory

nowa przestrzeń pracy

Nowa siedziba pracowni Loft Factory miała być przede wszystkim funkcjonalna. Stary Mokotów stanowił dla nich wyjątkową inspirację — zielona i pełna wyjątkowej architektury dzielnica wpłynęła na projektantów.

Zmieniło się tu niemal wszystko. Powstał zupełnie nowy układ funkcjonalny, dostosowany do potrzeb już nie mieszkania, a biura. Skoro jesteśmy na Mokotowie, staraliśmy się zachować styl kamieniczny. Z tego powodu m.in. starannie odrestaurowaliśmy stare skrzynkowe okna. Do metryki budynku nawiązaliśmy żeberkowymi kaloryferami, oczywiście nowoczesnymi, o dzisiejszych parametrach grzewczych. Nawet włączniki światła i gniazdka dobieraliśmy do estetyki budynku — podkreśla architektka wnętrz Agata Kasprzyk–Olszewska z pracowni Loft Factory.

najważniejsza była
zmiana układu mieszkania — pozwala na lepszą organizacją pracę

najważniejsza była zmiana układu mieszkania — pozwala na lepszą organizacje pracy

fot. Piotr Gęsicki, © Loft Factory

Jednym z najważniejszych celów była zmiana układu mieszkania. Metraż pracowni nie jest duży, co doprowadziło do zastosowania maksymalnego otwarcia przestrzeni. Jedynym zamkniętym pomieszczeniem jest łazienka. Pracownia składa się z niewielkiego holu z miejscem dla klientów, sali spotkań, który został przerobiony na miejsce spotkań i oddzielonego przeszkleniem miejsca pracy, a także z kuchni i łazienki.

niewielki open space — miejsce pracy

Najważniejszym pomieszczeniem w pracowni Loft Factory jest strefa z biurkami, które połączone tworzą wspólny, biały stół, na którym znalazły się lampy w kolorze miedzi. Do stołu dołożone zostały wyjątkowe krzesła wykończone wyplatanym wzorem — odwołujące się do mebli historycznych. Na ziemi widoczny jest wzór we francuską jodełkę.

Interesująca jest niewielka lampa, wykonana z metalu wykończonego na czarno, która oświetla wnętrze. Osłonyżarówek nadają wnętrzu industrialny charakter.

Kupiliśmy ją jeszcze zanim przystąpiliśmy do projektowania studia. Do niej, wokół niej, z nią w pamięci komponowaliśmy te wnętrza — wspomina pomysł na wykorzystanie lampy Agata Kasprzyk–Olszewska z pracowni Loft Factory.

Open space oddzielony został od sali spotkań przeszkleniem z ramami pomalowanymi na szaro granatowy odcień. Zastosowanie takiego rozwiązania pozwala na wykorzystanie światła dziennego, jednocześnie tworząc pożądaną barierę dla dźwięku.

przeszklenie stanowi istotny
element rozdzielający przestrzeń 

przeszklenie stanowi istotny element rozdzielający przestrzeń

fot. Piotr Gęsicki, © Loft Factory

sala spotkań z chmurą

Motywem dominującym przestrzeń sali spotkań jest lampa w kształcie chmury. Naśladująca biały obłok lampa stanowi wyjątkowy przedmiot definiujący tę przestrzeń. Kolejnym elementem definiującym salę jest wyjątkowy drewniany stół wykonany ze starych desek z rozebranej stodoły. Do stołu dostawione zostały drewniane krzesła z pionowymi szprosami w kolorze podobnym do obramowań przeszklenia. Pozostała część pomieszczenia, tak jak miejsce pracy wykonana została w białym kolorze. Część wyposażenia jest identyczna z tym, które znamy z open space’u — między innymi lampy w miedzianym kolorze

część funkcjonalna — kuchnia i toaleta

Prawdziwie eklektycznym rozwiązaniem jest kuchnia, połączona ze strefą pracy. Odwołując się do charakteru dzielnicy, starano się połączyć kasetonowe fronty z minimalistycznymi rozwiązaniami i elementami charakterystycznymi dla loftów. Podobnie jak w sali spotkań wykorzystano stół zrobiony z rozbiórkowego drewna. Biel przełamywana jest krzesłami w kolorze mięty. W interesujący sposób rozwiązana została posadzka — złożona z postarzanych płytek tworzy wrażenie pokrytej patyną.

Łazienka również posiada sztukaterię, które zostały zderzone z nowoczesnością — w tym przypadku betonem. Lustro na ścianie ma nieregularny kształt, a w wyborze armatury postawiono na minimalizm. Przestrzeń dodatkowo rozwija biało–czarna szachownica wykorzystana na posadzce.

kuchnia jest bezpośrednio
połączona z przestrzenią pracy 

kuchnia jest bezpośrednio połączona z przestrzenią pracy

fot. Piotr Gęsicki, © Loft Factory

wnętrze eklektyczne

Stworzenie przestrzeni będącej miejscem pracy stawiało wiele wyzwań i koniecznych punktów do spełnienia. To miejsce, które będzie wizytówką pracowni, tworząc konieczne wrażenie podczas spotkań z klientami. Przestrzeń pracy kreatywnej musi być również dostosowana do wyjątkowych warunków pracy. Najważniejsze było połączenie różnorodnych stylów w prawidłową, eklektyczną formę.

aranżacja pracowni wskazuje
na możliwość łączenia elementów loftowych i retro

aranżacja pracowni wskazuje na możliwość łączenia elementów loftowych i retro

fot. Piotr Gęsicki, © Loft Factory

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022