Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Oaza zieleni. Metamorfoza starego domu na Śląsku

Dobrawa Bies
21 czerwca '21
Dane techniczne
Nazwa: dom w Siemianowicach Śląskich
Lokalizacja: Polska, Siemianowice Śląskie
Pracownia: MMOA
Architekci: Maciej Dyląg, Marta Hausman-Dyląg, Katarzyna Wichary
Zdjęcia: Janina Tyńska
Powierzchnia: 340 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2019
2020

Architekci z pracowni MMOA stanęli przed ciekawym zadaniem — projektem wnętrz trzydziestoletniego domu w Siemianowicach Śląskich. Dzięki przemyślanym zmianom, nieingerującym w założenia konstrukcyjne, projektanci stworzyli przyjazną, otwartą przestrzeń pełną zieleni. Odpowiednio dobrane materiały, kolory i wyposażenie stworzyły nowoczesną aranżację, pełną prostych i geometrycznych form.

Nietypowy dom, otoczony oazą zieleni — prywatnym parkiem stworzonym przez właścicieli, ukryty jest w typowo górniczej miejscowości — Siemianowicach Śląskich. Charakterystyczna bryła budynku z jedną ścianą w formie łuku, zaprojektowana trzydzieści lat temu wymagała odświeżenia i wprowadzenia do wnętrz współczesności i nowoczesnych trendów.

Przestrzeń otwarta
domu na Śląsku

dom charakteryzuje się dużą, otwartą przestrzenią

fot.: Janina Tyńska © MMOA

Dom o po powierzchni 340 metrów ma piętro w postaci antresoli, które sprawia, że wnętrza są przestronne i otwarte. Wrażenie to wzmacniają duże okna wprowadzające naturalne światło do wszystkich przestrzeni. Projektanci z MMOA uszanowali założenia istniejącego budynku tworzące ogromną, otwartą przestrzeń, podkreślając ją dodatkowo bielą zastosowanych materiałów. Komunikacja płynnie łączy ze sobą poszczególne części parteru — kuchnia i jadalnia sąsiadują z salonem, który został wyróżniony poprzez wprowadzenie nieznacznej różnicy wysokości poziomów.

Kominek w strefie
dziennej

na parterze dominuje biel i czerń

fot.: Janina Tyńska © MMOA

trzy kolory

Architekci zastosowali jasną i bardzo konsekwentną paletę barw dla wszystkich wnętrz. Na parterze, gdzie znajduje się otwarta część dzienna, dominuje biel i czerni, jedynie ściana przy schodach prowadzących na antresolę została wykończona fornirem w jasnym odcieniu drewna. Jest to wprowadzenie do aranżacji na piętrze, gdzie głównymi kolorami są jasne drewno i biel, uzupełnione czarnymi akcentami. Dzięki zastosowaniu trzech kolorów, w różnych konfiguracjach, aranżacja całego domu jest spójna, jednak wyraźnie odróżnia parter od piętra.

Zielona dżungla na
parterze

bujne nasadzenia otulają część wypoczynkową parteru

fot.:  Janina Tyńska © MMOA

zielona dżungla

Część dzienna jest minimalistyczna, pełna prostych, geometrycznych kształtów. Białe ściany zestawiono z wielkoformatowymi marmurowymi płytami o jasnoszarym żyłkowaniu, którymi ozdobiono podłogę parteru budynku. W części wypoczynkowej stanęły dwie wygodne, szare sofy. Wyjątkową ozdobą i jednocześnie akcentem kolorystycznym jest dżungla zielonych roślin, współgrająca z pięknym ogrodem za oknem. Bujne nasadzenia otulają część wypoczynkową salonu i subtelnie oddzielają strefę kuchenno-jadalnianą. Jako barwny detal wprowadzono czerń — matowe, czarne płaszczyzny budują dynamikę całej kompozycji. Uwagę przyciąga nowoczesny kominek wraz z wysoką obudową w salonie, a także wyposażenie kuchni i jadalni.

Jadalnia w domu
na Śląsku

zabudowa wzdłuż jednej ze ścian płynnie łączy strefę kuchni i jadalni

fot.:  Janina Tyńska © MMOA

Strefa jadalni zaaranżowana została w sąsiedztwie dużego przeszklenia, dzięki czemu przestrzeń wypełnia światło oraz zieleń ogrodu. W parze z designem idzie funkcjonalność — dwa duże, podświetlane blaty robocze gwarantują odpowiednią ilość miejsca do przygotowywania posiłków, a dobrze zorganizowana przestrzeń do przechowywania pomaga w utrzymaniu porządku. Zabudowa wzdłuż jednej ze ścian płynnie łączy strefę kuchni i jadalni, w której stanął duży, okrągły stół z miejscem dla ośmiu osób. Akcentu dodają złote ozdoby na ścianach.

Antresola to strefa
prywatna

na antresoli znajduje się prywatna część domu

fot.:  Janina Tyńska © MMOA

strefa prywatna na antresoli

Wchodząc po schodach, trafiamy na antresolę — prywatną część domu. W tej otwartej przestrzeni architekci zaaranżowali strefę gabinetowo-biblioteczną. W porozumieniu z inwestorami architekci postanowili wyburzyć jedną ścianę sypialni, zastępując ją ogromnymi drzwiami przesuwnymi z jasnego forniru dębowego, który konsekwentnie pojawia się w całym domu.

Sypialnia na piętrze

sypialnia została ukryta za przesuwnymi drzwiami

fot.:  Janina Tyńska © MMOA

Sypialnia została połączona z garderobą. Znajduje się tutaj także pokój kąpielowy przypominający domowe spa. Biały podświetlony sufit napinany nad klatką schodową oraz zastąpienie stalowych balustrad szklanymi, transparentnymi taflami dodatkowo otworzyło przestrzeń piętra.

Łazienka na piętrze

łazienka to duży pokój kąpielowy

fot.:  Janina Tyńska © MMOA

Projekt wnętrz domu w Siemianowicach Śląskich autorstwa pracowni MMOA otrzymał pierwszą nagrodę w 12. edycji konkursu VASCO INTEGRACJA w kategorii projekt zrealizowany.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta