Minimalistyczne wnętrze w czerni i bieli

25 sierpnia '22

Jak stworzyć przestrzeń dla pięcioosobowej rodziny, jednocześnie pozostając przy idei minimalizmu? Jak najbardziej można. W domu, który zaprojektowała i zaaranżowała pracownia The Wall wszystko zgrywa się doskonale.

Dom zlokalizowany został w warszawskiej dzielnicy Wawer. Klientom zależało na przestrzennej aranżacji z dużymi przeszkleniami. W budynku o metrażu 280 metrów kwadratowych architekci rozplanowali: kuchnię, jadalnię, salon, gabinet oraz toaletę; na piętrze ulokowali sypialnie,  garderobę, łazienki, pralnię.

 

Salon

Cała przestrzeń zdominowana jest przez biel. To ona, obok delikatnych szarość i czerni nadaje rytm całemu wnętrzu. Uwagę przykuwa przede wszystkim ściana, podobną ścianę mogliśmy podziwiać w innej realizacji pracowni The Wall. Wszystkie elementy składają się na jednorodny charakter wnętrza utrzymany w czarno–białej dominacji.

Zgodnie z preferencjami klientów, mieszkanie miało być utrzymane w stylu przytulnego minimalizmu. Meble o prostych, geometrycznych formach, pozbawione są wymyślnych dekoracji. Większość zaprojektowana została na wymiar przez architektów z The Wall, którzy szczególnie zadowoleni byli z tego jak im się udała okrągła szafka łazienkowa. – Wizualnie tworzy doskonałą jedność z umywalką – uważa Jakub Flisiak z The Wall.

Salon

Salon

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall Pracownia architektury

Sypialnia

Uwagę w szerokiej sypialni otwartej na dziki teren przykuwają dwie rzeczy. Wyjątkowa lampa przypominającą porozrzucane świetlówki oraz niesamowita ściana przywołująca na myśl marmurowe ściany. To przestrzeń podporządkowana puchowemu łóżku z lekkim pikowaniem.

Sypialnia

Sypialnia

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall Pracownia architektury

Toaleta

To jedyna przestrzeń, gdzie praktycznie usunięto biel. Zdominowana została przez głęboką czerń przełamywaną kolorem drewna. Uwagę przykuwa przede wszystkim czarna wanna o nietypowym kształcie.

Toaleta

Toaleta

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall Pracownia architektury

Jadalnia

Ciekawie rozwiązana została jadalnia. Na masywnych nogach ustawiony został czarny blat. Wokół znajdziemy delikatne błękitne krzesła o czarnych nogach. Niewielka kuchnia oddzielona wyspą kuchenną łączy wszystkie elementy.

Jadalnia

Jadalnia

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall Pracownia architektury

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Bestsellery
Ergonomiczność i estetyka: najnowocześniejsze aluminiowe okucia okienne i drzwiowe
Oryginalne wanny, brodziki oraz zlewy emaliowane polskiej marki z tradycjami
Deszczownice i kaskady Aquatec – najprostszy sposób na domowe SPA we własnej łazience