Strefa dzienna w błękicie

Katarzyna Szostak
10 listopada '22

Mieszkanie znajduje się na Wilanowie i jest zamieszkałe przez rodzinę z dwójką dzieci. Małgorzata Zbierska, Emilia Schudy ze studia Monarchia Design przeprowadziły kompleksową aranżację wnętrz części dziennej. Wprowadzone zmiany uporządkowały przestrzeń i nadały jej minimalistyczny, lecz wesoły charakter.

Nibieska zabudowa

Niebieska zabudowa

Fot. Maciej Dydyński, Emilia Schudy, Małgorzata Zbierska

Priorytetem było wprowadzenie zmian w układzie funkcjonalnym trudnej przestrzeni salonu, jadalni i kuchni. Problemy wynikały z nietypowego kształtu tej przestrzeni. Mieszkanie znajduje się w szczytowej części apartamentowca. Posiada dzięki temu ekspozycję na trzy strony, co równocześnie wpływa na ustawność pomieszczeń. Wymagający układ wnętrz sprzężonych potęgowało usytuowanie kuchni. W oddaleniu od wejścia, z komunikacją poprowadzoną przez środek strefy wypoczynku. Zastany układ funkcjonalny był dla mieszkańców nieergonomiczny i mało wygodny. Architektki zostały poproszone o pomoc w ustawieniu funkcji oraz nadaniu wspólnego charakteru części dziennej z zachowaniem istniejącej kuchni.

Rzut architektoniczny

Rzut architektoniczny 

© Monarchia Design

Projektantki zdecydowały się na płynne potraktowanie przenikających się funkcji, porządkując je wygodną komunikacją. Całość została spięta kompozycyjnie niebieską zabudową. Ten kolor to nie przypadek — mieszkańcy uwielbiają aktywne wakacje na Helu. Całość uzupełnia zabawa detalami w palecie rudości i bordo.

Bordowe akcenty        Bordowy fotel

Bordowe akcenty

Fot. Maciej Dydyński, Emilia Schudy, Małgorzata Zbierska

Usunięcie drzwi z korytarzaszerokie otwarcie części dziennej spowodowało jej optyczne powiększenie. Zyskano w ten sposób swobodne przenikanie amfiladowych wnętrz. Dominantą wydzielającą i łączącą funkcje jest wysoka zabudowa. Zastosowany na niej kolor niebieski płynnie z korytarza przechodzi przez salon do kuchni. Korytarz na drugim planie wzmaga wrażenie swobodnej przestrzeni. Ściana elewacyjna z dużymi przeszkleniami została uwolniona od wcześniejszego zastawienia meblami, dając możliwość swobodnego dojścia do balkonu i okien, korzystania z niskich parapetów i lepszego doświetlenia pomieszczeń dzięki ich południowej ekspozycji.

Kuchnia

Kuchnia

Fot. Maciej Dydyński, Emilia Schudy, Małgorzata Zbierska

Sofa, wcześniej ustawiona pod oknami, została umiejscowiona centralnie, lecz nie w przejściu. Salon zyskał niezmącony widok, dostęp do okien oraz bardziej intymną strefę wypoczynku, odciętą widokowo od kuchni. Zastaną kuchnię odświeżono, wymieniając żłobione fronty na proste, jednolite, w kolorze białym i niebieskim. Rozbudowano również sekcję dolnych szafek na ścianie ze stolarką okienną, by powiększyć blat roboczy oraz zyskać nowe miejsce do przechowywania.

Salon

Salon

Fot. Maciej Dydyński, Emilia Schudy, Małgorzata Zbierska

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
TRENDY [2022] - Modna łazienka
TRENDY [2022] - Modna łazienka