Przechodząc na kolorowe poddasze

Wczoraj na naszym portalu prezentowaliśmy projekt części wspólnej domu zaprojektowanej przez pracownie architektoniczną The Wall (Zobacz tutaj!). W niniejszym tekście przejdziemy do strefy prywatnej — poddasza.

faktura drewna definiuje część przestrzeni sypialni      

faktura drewna definiuje część przestrzeni sypialni

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall – Pracownia Architektury

Kolorowy remont

Podczas adaptacji domu istotne było zaaranżowanie nieużywanej do tej pory przestrzeni na poddaszu. To część, w której znajduje się dziecięcy pokój, łazienka, siłownia oraz sypialnia, w której znalazło się miejsce dla części nazywanej przez architektów „biurowo-kreatywną”.

To zapowiedź, że każde z pomieszczeń strefy prywatnej stanowi inną historię — i ma odrębną kolorystykę — wskazuje architektka Patrycja Śliz.

prywatna przestrzeń właścicieli — sypialnia

Pomieszczenie, w którym znalazła się sypialnia, ma pełnić również wyjątkowe funkcje „kreatywno-biurowe”. Ma służyć również pracy, nie tylko wypoczynkowi. Wnętrze zdefiniowane zostało przez trzy kolory — ciemny odcień drewna, grafitu i rozbielonej, pastelowej mięty. Udział mebli w tym wnętrzu również został ograniczony do minimum, dzięki czemu wnętrze nabiera minimalistycznego charakteru, który znamy z części wypoczynku.

delikatna mieta wybija się na szaro-drewnianym tle

delikatna mieta wybija się na szaro-drewnianym tle

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall – Pracownia Architektury

toaleta

W toalecie architekci ponownie zdecydowali się na nietypowe rozwiązanie kolorystyczne — czerń połączona z bladym i mocnym żółtym. Dodatkowo w kilku akcesoriach i meblach zdecydowano się na mocny złoty. Toaleta ta przypomina realizacje w strefie wypoczynkowej domu, w której zastosowano figurkę małpy (Zobacz tutaj). Przestrzeń toalety jest niewielka, ale wystarczająca na potrzeby mieszkańców.

toaleta to dominacja czerni i żółci      

toaleta to dominacja czerni i żółci

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall – Pracownia Architektury

dziecięce królestwo

Pokój przeznaczony jest dla młodej dziewczynki, stąd postawienie dominacje bieli i delikatnych odcieni beżu, które przełamane zostały przez ciemne drewno. Dominującym kolorem wykorzystanym w umeblowaniu jest delikatny, jasny szary. Na podłodze zdecydowano się na panele ułożone w jodełkę. Najważniejsze było stworzenie przestrzeni, w której córka architektów będzie czuła się swobodnie, spędzając czas na beztroskiej zabawie.

róż i beże - w taki sposób wykreowano przestrzeń dziecięcą

róż i beże — w taki sposób wykreowano przestrzeń dziecięcą

fot. Magdalena Łojewska Vey photography, © The Wall – Pracownia Architektury

opracował Wiktor Bochenek

DOMiTRENDY [DYWILAN]