computer zapisz w ulubionych

Jak wykorzystać przestrzeń poddasza? Minimalistyczne mieszkanie w Bytomiu

Dobrawa Bies
29 stycznia '21
Dane techniczne
Nazwa: Poddasze w Bytomiu
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Bytom
Pracownia: be3 pracownia projektowa
Architekt: Agnieszka Wyrwas, Krzysztof Stępień

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2016
2017- 2018

Adaptowane poddasze to projekt oraz mieszkanie prywatne architektów z be3 pracownia projektowa, mieszczące się w niemal stuletniej kamienicy w centrum Bytomia. O pracy, inspiracjach oraz o różnicach pomiędzy projektowaniem dla siebie a tym na zlecenie rozmawiamy z Agnieszką Wyrwas.

Adaptowane przez architektów poddasze znajduje się w niemal stuletniej kamienicy w ścisłym centrum Bytomia. Kamienica ta została wzniesiona w 1922 roku, według projektu śląskiego mistrza budowlanego Felixa Wieczorka. Według pierwotnego założenia projektowego, poddasze służyło jako pomieszczenia mieszkalne dla służby oraz pralnia z suszarnią.

architekci wprowadzili mocny, żółty kolor do strefy komunikacyjnej

© be3 pracownia projektowa

Przestrzeń składała się z dwóch stref — attyki, która kiedyś pełniła funkcję mieszkalną i części strychowej, która zajmuje połowę powierzchni całego poddasza kamienicy. W momencie rozpoczęcia prac projektowych całość stanowiła nieużytkową część wspólną, która wymagała uzyskania pozwoleń i przekształcenia w lokal mieszkalny. Wszelkie zabudowy i elementy wyposażenia mieszkania, zostały zaprojektowane przez architektów już na etapie planowania funkcji. Projektantom zależało na tym, żeby maksymalnie wykorzystać potencjał skosów i przestrzeni.

biel to dominujący kolor w mieszkaniu

© be3 pracownia projektowa

Wszechobecna biel w postaci białych ścian i białej posadzki z żywicy poliuretanowej to zabieg mający na celu wyeksponowanie odrestaurowanych elementów konstrukcji. Biel stała się tutaj również idealnym tłem dla mocnych akcentów, minimalistycznych zabudów ze sklejkiżółtego koloru, który strefie komunikacyjnej staje się łącznikiem pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami. W strefie dziennej najważniejsze są schody, które poza funkcją komunikacyjną pełnią także funkcję regału i stanowiska nadzorczego dla kotów. Zabudowa została wykonana z wodoodpornej, lakierowanej sklejki brzozowej.

Architekci z be3 pracownia projektowa otrzymali nagrodę główną w kategorii Młody Twórca w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego 2020. Jury doceniło ich intrygujący w odbiorze, atrakcyjny i świeży w efekcie realizacyjnym dyskurs tradycji i nowoczesności, wyobraźni architekta i potrzeb inwestora.

schody skrywają biblioteczkę

© be3 pracownia projektowa

Dobrawa Bies: Czego projektowanie dla siebie znacznie różni się od tego na zamówienie?

Agnieszka Wyrwas: Z jednej strony to sama przyjemność — projektując dla siebie, można wcielać w życie najśmielsze pomysły, eksperymentować z różnymi rozwiązaniami i materiałami, bez prób przekonywania inwestora i szukania kompromisów. Jedynymi ograniczeniami są czas i budżet — co oczywiście też ma bardzo duże znaczenie dla finalnej realizacji.
Z drugiej strony brak ograniczeń i ogrom pomysłów mogą być zwodnicze. Koncepcje zmieniały się bardzo często przez cały etap projektowania i realizacji. Nawet dzisiaj pojawiają się nowe plany, które chcielibyśmy jeszcze wdrożyć z życie. Jedynym stałym i niezmiennym elementem zaprojektowanej przestrzeni jest funkcja i układ pomieszczeń, nad którym długo dyskutowaliśmy i finalnie udało nam się osiągnąć niemal idealny układ. Przy projektowaniu dla siebie ma się ochotę stworzenia wnętrza jako showroomu, który ma zachęcać potencjalnych inwestorów do stylistyki i rozwiązań.

   

projektując dla siebie można wcielać w życie najśmielsze pomysły

© be3 pracownia projektowa

Dobrawa: Jakie były założenia i inspiracje projektowe? Czy wszystkie udało się osiągnąć?

Agnieszka: Zależało nam na stworzeniu jak najbardziej otwartej przestrzeni, z dominującą bielą na ścianach i posadzkach, tak aby wyeksponować istniejącą konstrukcję dachuzabudowy ze sklejki. Biel stała się tutaj również idealnym tłem do mocnych akcentów w postaci monolitycznych, minimalistycznych zabudów ze sklejki i koloru, który rozlewa się w strefie komunikacyjnej, stając się łącznikiem pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami. Tak zaprojektowane wnętrze daje też ogrom możliwości, aby w przyszłości niewielkimi zabiegami móc zmienić jego charakter bez gruntownej ingerencji.

Do dzisiaj jeszcze nie udało się nam osiągnąć wszystkich założeń. Kilka mniejszych i większych pomysłów wykończeniowych czeka nadal na realizację... a nowe pomysły wciąż się pojawiają :)

mieszkanie jest pełne światła i przestrzeni

© be3 pracownia projektowa

Dobrawa: Jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń poddasza?

Agnieszka: Wbrew pozorom poddasze to bardzo wdzięczna przestrzeń do aranżacji wnętrza. Skosy to idealne miejsce na różnego rodzaju schowki i zabudowy. Adaptowane poddasze należy do wysokich, to dało nam możliwość wydzielenia antresoli, która stworzyła dodatkową przestrzeń, nie zwiększając znacząco powierzchni użytkowej.

ma antresoli architekci umieścili strefę sypialną z łóżkiem zbudowanym pod skosami dachu

© be3 pracownia projektowa

Na antresoli umieściliśmy strefę sypialną z łóżkiem zabudowanym pod skosami i ze świetlikiem — naszym oknem na nocne rozgwieżdżone niebo. Idealnym miejscem pod skosem okazała się również łazienka. We wnęce pod skosami umieściliśmy otwarty prysznic, który idealnie wpasował się w przestrzeń.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę!

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Advertisement
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X