computer zapisz w ulubionych

Wnętrze inspirowane loftowym stylem projektu Czajkowski Kuźniak Architekci

26 maja '20

W tym katowickim mieszkaniu młodej rodziny architekci pomyśleli o potrzebach każdego mieszkańca. Stąd poszczególne dedykowane konkretnym domownikom pomieszczenia  zaprojektowane są z dbałością o najmniejszy szczegół, jakby zadaniem projektantów było stworzenie tylko tej jednej przestrzeni.

Mieszkanie jest stworzone wprost dla młodej rodziny zdziećmi — dwukondygnacyjne z tarasem na dachu. Ten odgórnie narzucony podział zdeterminował też funkcjonalne myślenie projektantów z pracowni Czajkowski Kuźniak Architekci o przestrzeni. W jego górnej części została stworzona strefa dzienna, w dolnej strefa nocna. W pierwszej znalazły się kuchnia połączona z aneksem kuchennym, który można oddzielić od pozostałej części pomieszczenia oraz taras wychodzący na dach budynku. W drugiej – sypialnie domowników, główna łazienka oraz gabinet.

   

dominują tu jasne kolory, prócz kilku mocnych miejscowych akcentów

© Czajkowski Kuźniak Architekci 

lofotwy klimat 

Inwestorom zależało na eleganckim wnętrzu z loftowym klimatem. Elementy charakterystyczne dla tego stylu znajdziemy m.in. w postaci surowej cegły, czy metalowej stolarki drzwiowej. Całe wnętrze jest jednak stonowane, dominują tu jasne kolory, prócz kilku mocnych miejscowych akcentów — grafika w kolorze sjeny w części wejściowej czy grafitowe lastryko w kuchni. Przestrzeń ocieplają występujące gdzieniegdzie drewniane lamele ścienne, które w łazience ukrywają sprzęt AGD.

w mieszkaniu bez prostych kątów

Jedną z charakterystycznych cech tego projektu są zaokrąglone narożniki ścian i zabudowy meblowej. Kuchnia zamykana za przeszkleniami ujętymi w bordowe ramy, obłości w sypialni czy w strefie wejściowej. Architekci pokusili się również o drobne nawiązania opływowy kształt powiela półka wisząca nad kanapą w salonie oraz owalne lustra w korytarzu i łazience.

   

architekci ukryli niewielkich rozmiarów ściankę do wspinaczki i huśtawkę

© Czajkowski Kuźniak Architekci 

Ciekawą i równocześnie obiecującą liczne przygody przestrzenią jest pokój dziecka. Łóżko zostało umieszczone na piętrze konstrukcji wykonanej ze sklejki, pod którą znajduje się biurko. Z jednego boku architekci ukryli niewielkich rozmiarów ściankę do wspinaczki i huśtawkę. Ewentualny upadek z wysokości zamortyzuje materac i poduszki znajdujące się na podłodze. W tym miejscu znajduje się również zakratowane okienko wychodzące na półzamkniętą przestrzeń do nauki. Jest to dziecięca strefa zabawy i relaksu!

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Advertisement
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X