Marmur, czerń i ogród Zen. Wrocławski apartament projektu KANDO ARCHITECTS

Dobrawa Bies
02 marca '21
Dane techniczne
Nazwa: apartament Szarmancki
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Wrocław
Pracownia: KANDO ARCHITECTS
Zespół projektowy: Karolina Krawczyk, Kinga Klietz-Łęska, Tymek Łęski
Powierzchnia: 185 m²

Wrocławski apartament z wyjściem na dach i prywatnym ogrodem Zen powstał z połączenia dwóch mieszkań. Projekt autorstwa pracowni KANDO ARCHITECTS to połączenie powściągliwych form i naturalnych materiałów, tworzących minimalistyczne i luksusowe wnętrze.

Wrocławski penthouse o powierzchni 185 metrów kwadratowych powstał z połączenia dwóch mieszkań na ostatniej kondygnacji nowego apartamentowca. Decyzja o zakupie zapadła jeszcze przed wzniesieniem budynku, dlatego możliwe były daleko idące zmiany w pierwotnym projekcie budowlanym. Przesuwanie fragmentów ścian nośnych umożliwiło stworzenie wygodnego układu funkcjonalnego, z kolei wykonanie otworu w stropie — wprowadzenie schodów wiodących na dach.

Salon wrocławskiego
penthouse

architekci stworzyli wygodny układ funkcjonalny

© KANDO ARCHITECTS

Dzięki skonsultowaniu nośności ścian i stropów z konstruktorami bez obaw mogliśmy umieścić w salonie granitowy głaz służący za stolik kawowy, zawiesić na ścianie wizualnie lekkie, ale fizycznie ciężkie stalowe półki z przemyślnie ukrytymi mocowaniami, a także wzbogacić schody wewnętrzne o kamienne stopnie oraz miniaturowy ogród Zen z białych, marmurowych otoczaków — mówi Kinga Klietz-Łęska z KANDO ARCHITECTS.

Centralnie położony blok klatki schodowej z windą dzieli apartament na dwie części. Na prawo od wejścia znajduje się obszerny salon z balkonem, dalej kuchnia z jadalnią oraz gabinet. Po lewej stronie zaczyna się korytarz z wejściami do siłowni, głównej sypialni z garderobą, łazienką i sauną, oraz do drugiej łazienki i sypialni dla gości.

Salon z ekranem
filmowym

wieczorami w salonie można oglądać filmy

© KANDO ARCHITECTS

Pośrodku salonu stanął niezwykły stolik kawowy — granitowy głaz zeszlifowany od góry i od dołu, a surowo ociosany po bokach. Wieczorami siedząc na obszernej kanapie, można oglądać filmy, wyświetlane na wysuwanym z sufitu ekranie projekcyjnym. Warto zwrócić uwagę, na paletę materiałów i barw określającą charakter całego apartamentu. Szarości, brązy i czernie wprowadzono tutaj pod postacią antracytowego spieku kwarcowy, beżowo-szarego terrazzo, brązowego marmuru emperador mocca, czarnej szczotkowanej stali oraz parkietu i forniru z egzotycznego drewna wenge.

Kuchnia we
wrocławskim apartamencie

monolityczna kuchnia połączona z jadalnią

© KANDO ARCHITECTS

W tle salonu znajdują się schody prowadzące na dach. Szklany świetlik za dnia wpuszcza tu promienie słońca, a nastrojowe i praktyczne oświetlenie po zmroku zapewniają dyskretne lampki. Aby stopnie miały odpowiednio lekką formę, projektanci zastosowali stalową konstrukcję z nakładkami ze spieku kwarcowego. Przez ażurową przesłonę przy podeście schodów można zajrzeć do obszernego wnętrza łączącego kuchnię z jadalnią. Antracytowa, monolityczna zabudowa skrywa czarnym sprzęt AGD. To minimalistyczne tło uwydatnia designerskie dodatki — kamienny stół, tapicerowane krzesła, sferyczne lampy, hookery oraz wygodny fotel. Fornirowana ściana z ukrytymi drzwiami oddziela jadalnię od kameralnego gabinetu.

Łazienka
i sauna

prywatne SPA i sauna utrzymane są również w stonowanych kolorach

© KANDO ARCHITECTS

Minimalistyczna sypialnia to najważniejsze pomieszczenie strefy prywatnej. Łóżko zwrócone jest ku wielkoformatowemu przeszkleniu, a w podeście materaca ukryte są indukcyjne ładowarki do telefonów. Główna sypialnia łączy się z otwartą garderobą, a przez nią z prywatnym SPA i łazienką. Dyskretne kształty ceramiki i armatury pozwalają skupić uwagę na kontraście nieregularnego rysunku terazzo z rytmicznymi podziałami ścian. Rytm lameli z ciemnych, opalanych okładzin drewnianych przechodzi na przeszklenie nowoczesnej sauny.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Velux ArchiTips
ALUPROF