okno zamknie się za 5

Zielony apartament w Krakowie projektu SPOIWO Studio

computer zapisz w ulubionych

Zielony apartament w Krakowie projektu SPOIWO Studio

30 lipca '20

Miłośnicy rowerowych wypraw, książek i polskiej grafiki to właśnie mieszkańcy zielonego apartamentu, rodzina jednego z architektów studia Kubatura. Jak przebiegała współpraca architekta zatrudniającego innych architektów do stworzenia prywatnego wnętrza? Kluczem jest przyjaźń! Ewelina ZiółkowskaJacyków opowiada o projekcie apartamentu w Krakowie.

Architektka Ewelina ZiółkowskaJacyków z pracowni SPOIWO studio podjęła się trudnego zadania zaprojektowania wnętrza prywatnego mieszkania znajomego, który na dodatek jest architektem. Dzięki tej współpracy powstała dopracowana przestrzeń pełna szczegółów dostrzegalnych jedynie przez wprawne oko projektanta!

Wnętrze mieszkania architekta. Projekt SPOIWO Studio   Mieszkanie architekta w Krakowie. Mieszkanie rowerzysty.

salon pozostał jasny, minimalistyczny w kontraście, uzupełniony wiszącymi „rzeźbami” rowerów, które są nierozłącznym elementem tej rodziny

fot. Gaweł Jacyków

Basia Hyjek: Co stanowiło główną inspirację do tego projektu? Jakie były wymagania inwestora?
Ewelina Ziółkowska-Jacyków: Projekt jest efektem ścisłej współpracy z klientem znajomym architektem z biura Kubatura to nasze wspólne dzieło. Zrobiliśmy sobie listę priorytetów, wytycznych, odpowiedzieliśmy na wiele pytań dotyczących sposobu życia rodziny i wyszedł nam układ mieszkania, w którym kuchnia jest niestandardowo w holu wejściowym. Okazało się, że to świetnie działa! Część szafek wysokich w kuchni przeznaczona jest na przechowywanie ubrań i butów, a część ukrywa lodówkę i piekarnik obie funkcje przenikają się wzajemnie. Dzięki temu zyskaliśmy większy salon i klarowny podział strefy dziennej i nocnej oraz wygodne pokoje.

 

Basia: Skąd pomysł na taki dobór barw i materiałów?
Ewelina: Wnękę kuchenną podkreśliliśmy w całości zielonym kolorem, żeby uzyskać odpowiednią głębię i wprowadzić porządek w przestrzeni między strefą kuchni i salonu. Salon pozostał jasny, minimalistyczny w kontraście, uzupełniony wiszącymi „rzeźbami” rowerów, które są nierozłącznym elementem tej rodziny. Dużo działaliśmy też lustrami, żeby doświetlić i powiększyć przestrzeń stosunkowo niewielkiego mieszkania. Reszta pomieszczeń jest spokojna i surowa, spełniająca wymagania jej mieszkańców.

Apartament architekta w Krakowie. SPOIWO Studio

to on dopilnował, żeby wnękę kuchenną oddzielał cienki profil miedziany, ciągnący się jedną linią po ścianie, podłodze i suficie

fot. Gaweł Jacyków

Basia: Co było największym wyzwaniem, a co sprawiło Państwu najwięcej satysfakcji w całym procesie?
Ewelina: Największym wyzwaniem okazało się dobranie odpowiednio zielonego koloru. Wykonaliśmy baaardzo dużo próbek na ścianach i suficie, żeby osiągnąć zamierzony efekt, ale w końcu się udało. Później pozostało już tylko dbałość o detale, których przeciętny odbiorca nie zauważy, ale wprawne oko właściciela architekta, jak najbardziej. To on dopilnował, żeby wnękę kuchenną oddzielał cienki profil miedziany, ciągnący się jedną linią po ścianie, podłodze i suficie; żeby konstrukcja pod umywalkę była lekka, wykonana z pręta zbrojeniowego; żeby połączenia materiałów były niewidoczne. Dzięki temu projekt jest tak dopracowany i spójny.


rozmawiała: Basia Hyjek

inne w kategorii "WNĘTRZA"

Krakowskie kamienice kryją w sobie wiele tajemnic. Budynek, który z zewnątrz może już nie zachwycać, w środku zaskoczy [...]

Sypialnia to miejsce wyjątkowe w naszym domu, inne niż pozostałe. Mimo że nie spędza się tu większości czasu za dnia, [...]

O zaletach i kojących właściwościach roślin można mówić bez końca — stały się ponadczasowym designem pomieszczeń [...]

Głos został już oddany