Łazienki na miarę XXI wieku – oazy spokoju i dobrego samopoczucia

Dark Brown — ujednolicone wnętrze w interesującym wydaniu.

Wiktor Bochenek
27 grudnia '21

Architekci wnętrz z pracowni BAJERSOKÓŁ team starali się stworzyć wnętrze nowoczesne, jednocześnie tworzące klimat domowego ciepła. Dark Brown to realizacja starająca się połączyć elegancje i minimalizm.

wizja

Pracę nad projektem i wykończeniem apartamentu trwały prawie trzy lata. Wynikało to przede wszystkim ze zdecydowania na konkretną wizję inwestora. Tak długi okres pozwolił na wypracowanie kompromisowych rozwiązań i praktycznej weryfikacji wizji.

Oczekiwania klienta były proste, choć niełatwe w realizacji. Miało być nowocześnie, ale ciepło, minimalistycznie, lecz z wielką dbałością o detale. Nie było tu miejsca na przypadkowość — opowiada o procesie projektowania i współpracy architekt Paweł Sokół z pracowni BAJERSOKÓŁ team.

salon
z kominkiem

salon z kominkiem

Fot. Tom Kurek, © Bajersokół

apartamentowiec

Mieszkanie położone jest w renomowanej dzielnicy Krakowa. Zostało podzielone na dwie części. Górna została zaaranżowana na funkcję dzienną, za to dolna na funkcję nocną. W celu stworzenia przestrzeni mieszkalnej klient odkupił od sąsiada dodatkową przestrzeń, która posłużyła dla urządzenia komfortowego pokoju z łazienką dla nastoletniego syna inwestora.

Do apartamentu prowadzą dwa wejścia, co umożliwia przyjście gości bezpośrednio do strefy dziennej, bez przechodzenia przez prywatne pokoje gospodarzy. Na górnym poziomie zlokalizowano salon, kuchnie i jadalnie. W pomieszczeniu umieszczono wewnętrzną klatkę schodową wykonaną z czarnych płyt połączonych pod kątem czterdziestu pięciu stopni.

salon z widokiem na
jadalnie

salon z widokiem na jadalnie

Fot. Tom Kurek, © Bajersokół

salon

Punktem dominującym w przestrzeni salonu jest okazały, ponad metrowej szerokości kominek z przeszkleniami. Obudowany został z satynowego marmuru. Kolorystyka wnętrza zdominowana została przez szarości, beże i brązy. Podłoga wykonana została z przyciemniony desek ułożonych w jodełkę.

Problemem salonu umiejscowionego na ostatniej kondygnacji jest doskwierający tam latem upał. Ściana, która na początku miała być tylko ekspozycją grafik i obrazów, sprytnie ukryła system klimatyzacji. Stała się też dekoracyjnym barkiem na szkło i alkohole przy jadalni. Takich niecodziennych rozwiązań jest w apartamencie więcej — zdradza Paweł Sokół.

schody 

schody 

Fot. Tom Kurek, © Bajersokół

Sypialnia i łazienka

Sypialnia połączona została z łazienkągarderobą. Projekt nie przewidywał ścian dzielących te pomieszczenia. Ostatecznie oddzielone zostały drewnianymi lamelami opartymi na stalowej podkonstrukcji podpierającej ciężkie kamienne umywalki. Podobne rozwiązanie zastosowano w salonie, gdzie ścianka złożona z drewnianych listewek pełni funkcje parawanu oddzielającego strefę wypoczynku od holu wejściowego.

klimat

W tym projekcie należy zwrócić uwagę na powtarzalność materiałów. Drewniane lamele wykorzystane zostały w większości przestrzeni, co pozwoliło na stworzenie spójnego charakteru apartamentu. Dopełnia go dobór kolorów — ograniczonych do barw szarości. Przestrzenie są otwartejasne — dalekie od przepychu wnętrza tworzą miejsce spokojne i przyjazne.

Sypialnia

sypialnia

Fot. Tom Kurek, © Bajersokół

oprac. Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022