Dom między skałami. RE: ON THE ROCK HOUSE projektu REFORM Architekt

Dobrawa Bies
12 lipca '21

Coraz częściej, w świecie architektury pojawiają się projekty wpisane w otoczenie, realizowane z poszanowaniem zastanego terenu i natury. Tak też stało się w przypadku najnowszego domu, autorstwa Marcina Tomaszewskiego z pracowni REFORM Architekt. RE: ON THE ROCK HOUSE to obiekt porozdzielany znajdującą się na działce skałą — wiele brył, połączonych w jeden dom.

 RE: ON THE ROCK HOUSE
widziany od tyłu

najważniejszym elementem działki jest formacja skalna

© REFORM Architekt

dom wpisany w otoczenie

Dom zespojony z naturą i skryty w otoczeniu, to marzenie wielu, a pomysłów na to, jak dopasować bryłę do zastanego terenu jest bezliku. Ostatnie polskie realizacje to na przykład: Dom wtopiony w las projektu Z3Z Architekci, cortenowy dom wpisany w morfologię działki projektu medusa group, nietypowy, niewidoczny budynek zagłębiony w pagórkowatym krajobrazie autorstwa Adriana Kasperskiego, czy wcinający się w stok działki Green Line autorstwa Mobius Architekci.

RE: ON THE ROCK HOUSE
od przodu

dom o powierzchni 650 metrów kwadratowych znajduje się na nietypowym terenie

© REFORM Architekt

Projekt RE:ON THE ROCK HOUSE to nie pierwsza koncepcja Marcina Tomaszewskiego wykorzystująca ukształtowanie działki. Do tej pory architekt zaprojektował wpisany w teren, parterowy dom dla seniorów JOSHUA TREE HOUSE, zachodzący na skalistą ścianę działki RE: HOUSE IN THE ROCK, czy skrywający się w lesie dzięki ciemnej elewacji RE: DARK HOUSE.

 RE: ON THE ROCK HOUSE
front

Marcin Tomaszewski starał się wykorzystać potencjał projektowy terenu

© REFORM Architekt

uważna obserwacja natury

Dom RE: ON THE ROCK HOUSE o powierzchni 650 metrów kwadratowych znajduje się na nietypowym terenie, którego najważniejszym elementem jest ogromna formacja skalna. To właśnie ta skała, została potraktowana przez architekta, jak materiał będący kluczowym elementem do stworzenia całego projektu. W efekcie dom tworzy wiele brył poprzedzielanych wielkimi głazami.

 RE: ON THE ROCK HOUSE
to wiele brył

dom został porozdzielany na pojedyncze bryły

© REFORM Architekt

Mówienie o tym, że zaczynam projektowanie od zobaczenia terenu, jest oczywistością. To jest kluczowy etap projektowania. W swojej pracy podchodzę do tego, co stworzyła natura z ogromnym szacunkiem. To dom ma się wpasować w otoczenie, a nie na odwrót. Nie wycinam, nie przesadzam. W RE: ON THE ROCK HOUSE było podobnie, mimo że zostałem uprzedzony o tym, że jest to teren leśny, na którym znajdują się duże głazy. Usunięcie ich byłoby wielkim błędem. Nie chciałem tego. Chciałem zachować tę dzikość natury. Nie ingerujmy, nie niszczmy. Wykorzystajmy potencjał — to był mój zamysł od samego początku — opowiada Marcin Tomaszewski.

RE: ON THE ROCK HOUSE

ważnym elementem projektu są duże przeszklenia

© REFORM Architekt

wiele brył, jeden dom

Nowy projekt Tomaszewskiego to nieoczywista propozycja. Dom o elewacji pokrytej drewnem, porozdzielany na pojedyncze budynki o dużych przeszkleniach poprzedzielane i ponakładane na skały, pomimo różnic w formie brył, tworzy spójną koncepcję.

RE: ON THE ROCK HOUSE
od tyłu

uspokojeniem całej bryły jest monolityczna elewacja

© REFORM Architekt

To jest budynek, który składa się z wielu brył, wielu budynków, niby samodzielnie istniejących, ale tak naprawdę w środku wzajemnie połączonych. Pojedyncze budynki, niczym boksy, sprawiają wrażenie osobnych elementów. Uspokojeniem całej bryły jest widok od tyłu domu, zachowujący ciągłość linii zabudowy, jednak ze zróżnicowanymi fragmentami — podsumowuje architekt.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Velux ArchiTips