okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Nowoczesny dom z kortenu. Tektoniczna bryła w bieszczadzkim krajobrazie

17 września '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom w Bieszczadach
Inwestor: Henniger Investment
Lokalizacja: Polska, Bieszczady
Projekt: medusa group, Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca autorska: Jarosław Przybyłka, Anna Gołyga, Michał Sokołowski, Michał Laskowski
Konstrukcja:

KZ STUDIO PROJEKT

Branże: WN-PROJEKT, ELSANTEAM, Eko Elprom
Powierzchnia użytkowa: 352,58 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja
 
2019
2020

Niejeden z nas chociaż raz w życiu pomyślał lub usłyszał hasło — rzuć wszystko i jedź w Bieszczady! Kusząca propozycja życia w otoczeniu malowniczych gór i natury dla projektującego tam architekta może być jednak nie lada wyzwaniem — jak bowiem stworzyć nowoczesny dom, który jednocześnie będzie wkomponowany w teren i nie zaburzy bieszczadzkich widoków?

Dom w Bieszczadach architekci z pracowni medusa group zaprojektowali dla właściciela firmy Henniger Investment. Ich wspólnym celem było wkomponowanie bryły w teren tak, aby nie tylko nie wpłynąć negatywnie na odbiór obiektu przez mieszkańców i wędrujących po górach turystów, ale i podkreślić piękno tego miejsca.

sytuacja

sytuacja

© medusa group

Teren inwestycji, w sposób planowany i zgodny z naturalnymi procesami, miał zabliźnić wszelkie ślady naszej ingerencji w tym miejscu, pozostawiając na widoku wyłącznie te elementy, które podkreślić miały przeprojektowaną tektonikę terenu — piszą autorzy projektu.

Nieodgrodzony od strony drogi dom wpisany jest w morfologię działki, którą uzupełniono nowymi nasadzeniami drzew. Dach obłożonego kortenem budynku przykrywa struktura ziemna z darniną dzięki czemu, jak podkreślają autorzy projektu, dom jeszcze mocniej wpisany jest w kontekst miejsca, a jego obecność w pejzażu — mniej dostrzegalna.

przekrój

przekrój

© medusa group

Architektura skrywa się wśród zieleni, dzięki czemu otwiera na panoramę nakładających się na siebie bieszczadzkich szczytów. Jednocześnie nie zabiera tego widoku innym. Od strony sąsiadów dom przypominać miał załamanie wzgórza, zaś od północy zachować charakter budynku, który posiada swoją skalę i masę — dodają architekci.

rzut kondygnacji
podziemnej

rzut kondygnacji podziemnej

© medusa group

Budynek kadruje widok na Otryt, który gdzieniegdzie odbija się na przeszkleniach elewacji. Wewnątrz, na dwóch kondygnacjach, rozmieszczono strefę prywatną z gabinetem i zapleczem rekreacyjno‑wypoczynkowym, spa i pokoje gościnne.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany