reklama

Czarny dom w zielonym, leśnym krajobrazie projektu Z3Z Architekci

Dobrawa Bies
01 lipca '21
Dane techniczne
Nazwa: Dom wtopiony w las
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, okolice Warszawy
Pracownia: Z3Z ARCHITEKCI
Zespół projektowy: Mateusz Zajkowski, Emilia Chomiuk
Zdjęcia: Marcin Mularczyk
Powierzchnia: 330 m²
Liczba kondygnacji: 2

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2019
2020

Działka położona w malowniczym lesie pod Warszawą wpłynęła na kształt domu jednorodzinnego autorstwa pracowni Z3Z ARCHITEKCI. Zaczynając pracę, architekci stanęli przed zadaniem wpisania budynku między porośnięte bluszczem sosny. Wyzwaniem było nienaruszenie starego drzewostanu — tak powstał Dom Wtopiony w Las.

Pomimo sporego terenu niemałym wyzwaniem dla architektów było znalezienie przestrzeni pod dom. Wspólnie z inwestorami wyznaczyli na działce niezalesioną przestrzeń — polanę otoczoną drzewami. Powstały na niej budynek wygląda, jakby bezpośrednio wyrastał z lasu.

 

Dom Wtopiony w Las

wideo: Julian Morytko © Z3Z Architekci

domy w lesie

Dom w lesie to marzenie wielu, a pomysłów na to, jak dopasować bryłę do leśnego otoczenia jest bezliku. Ostatnie polskie realizacje to na przykład: Circle WoodTree House autorstwa Mobius Architekci wpuszczające drzewa do wnętrza budynku, nawiązujący do japońskiego stylu MP_II pracowni Kruk Rasztawicki Architekci, nowoczesny z ciekawymi atriami SMU HOUSE od BECZAK / BECZAK / ARCHITEKCI, powstały na bazie dwudziestoletniego domu RE: REDWOOD HOUSE biura REFORM Architekt, czy czerpiące z tradycji Dom Grzyb projektu Prosty Architekt i Siedlisko autorstwa Ggrupa.

Dom wtopiony
w las

elewacja wykonana jest z czarnej blachy trapezowej

fot.: Marcin Mularczyk © Z3Z Architekci

dom z blachy

Kiedy Z3Z Architekci znaleźli już odpowiednie miejsce pod budowę zdecydowali, że dom otrzyma zewnętrzną powłokę elewacji z czarnej blachy trapezowej. Ta z pozoru zaskakująca decyzja spowodowała, że nieregularna bryła domu stanowi tło dla porośniętych bluszczem sosen, a jednocześnie jest wyrazistą formą. Ciemny materiał uzupełniają deski z cedru kanadyjskiego, którymi wyłożono elementy zagłębione w bryle domu — otoczenie wejścia czy tarasu.

Front domu wpisanego
w las

front domu z zagłębieniem wykonanym z cedru kanadyjskiego

fot.: Marcin Mularczyk © Z3Z Architekci

Front domu zaprasza użytkowników drewnianym zagłębieniem wyróżniającym się z reszty bryły, jednoznacznie wskazując wejście. Obszerne zadaszenie w tym miejscu mieści także wjazd do garażu z ukrytą pod cedrowym drewnem bramą garażową. Podobne drewniane zagłębienie znajduje się z drugiej strony budynku i tworzy taras rekreacyjny — opowiadają architekci.

Bryła domy to prosta
forma

bryła domu to pocięty i poprzesuwany prostopadłościan z dużymi przeszkleniami

fot.: Marcin Mularczyk © Z3Z Architekci

Sama bryła domy to prosta forma ponacinanego w kilku miejscach prostopadłościanu. Duże, narożne okna z szybami łączonymi w narożniku bez słupka i długie pasy przeszkleń dodają lekkości i sprawiają wrażenie, że zieleń otaczająca budynek wchodzi do środka. Natomiast kiedy jesteśmy we wnętrzu domu wydaje się, że przestrzeń za oknami, jest przedłużeniem powierzchni budynku. Przesunięcia i nacięcia bryły sprawiają że nie jest ona monotonna.

Ogromne przeszklenia

niektóre ściany składają się z samych okien

fot.: Marcin Mularczyk © Z3Z Architekci

ascetyczne wnętrza

Ciemne elewacje stanowią przeciwwagę dla wnętrza domu, które utrzymane jest w ascetycznej bieli uzupełnionej betonowymi posadzkami i drewnianymi detalami. Ciekawy efekt został stworzony w pokojach dzieci gdzie całą długą ścianę połączonych przestrzeni stanowi okno, z którego można podziwiać zielone otoczenie. Architekci zdecydowali się na ograniczenie liczby elementów wyposażenia wnętrz, skupiając się na jakości ich wykonania.

Salon
z kolorowymi akcentami

w salonie architekci zdecydowali się na wprowadzenie akcentu kolorystycznego

fot.: Marcin Mularczyk © Z3Z Architekci

Kuchnia jest jasna i przestronna, a uwagę zwracają trzy czarne stoliki barowe i jedna ciemna ściana. Jednolita, betonowa posadzka w całej strefie dziennej spaja wszystkie pomieszczenia, a w salonie zdecydowano się na akcent kolorystyczny — meble wypoczynkowe w odcieniach głębokiego granatu i butelkowej zieleni.

Jasna łazienka na
piętrze

łazienka jest połączona z sypialnią

fot.: Marcin Mularczyk © Z3Z Architekci

Na piętro — część prywatną, prowadzą unoszące się w powietrzu drewniane schody wspornikowe. Sypialnia i gabinet mają spektakularny widok na zieleń a biała łazienka z marmurowymi akcentami to oaza spokoju i relaksu.

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022