Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Tajemniczy dom ukryty w lesie. Projekt pracowni Kruk Rasztawicki Architekci

Ola Kloc
28 czerwca '21

Zatopiony w lesie, parterowy dom projektu zespołu pracowni Kruk Rasztawicki Architekci, o tajemniczej nazwie MP_II, ma w sobie pewien japoński sznyt. Niska, nieco ukryta za drzewami bryła wpisuje się w naturalny krajobraz, częściowo zapraszając go do środka, a miejscami zamykając się, dając bezpieczne schronienie domownikom.

dom przykrywa wielospadowy dach o niskim kącie nachyleniadom przykrywa wielospadowy dach o niskim kącie nachyleniadom przykrywa wielospadowy dach o niskim kącie nachylenia

dom przykrywa wielospadowy dach o niskim kącie nachylenia

wiz: Dig Group © Kruk Rasztawicki Architekci

Parterowa bryła wpisana jest w plan w kształcie litery L. Jej główny trzon stanowi zwarta część użytkowa, w zlokalizowanej prostopadle strefie zaś architekci umieścili przestronną, otwartą część dzienną, której ogromne przeszklenia pozwalają podziwiać widoki i umożliwiają wyjście na drewniany taras. Taras ten, w pozostałych częściach nieco węższy, okala cały budynek, a jego kształt powtarza wysunięty poza bryłę okap dachu, wsparty w niektórych miejscach regularnie rozstawionymi drewnianymi słupami.

aksonometria

aksonometria

© Kruk Rasztawicki Architekci

To właśnie wielospadowy dach o niskim kącie nachylenia jest głównym bohaterem domu — a na jego szczycie — wąski, wydłużony świetlik ponad korytarzem, powtarzający znany już z rzutu kształt litery L, w dzień doprowadzający promienie słoneczne do wnętrza, a nocą — pozwalający na podziwianie gwiazd.

Poprzez cofnięcie bryły względem okapu, wsparcie zadaszenia na drewnianych słupach, użycie wąskich, pionowych drewnianych desek na elewacji i duże przeszklenia zespół projektantów z sopockiej pracowni Kruk Rasztawicki Architekci dodał bryle pewnej lekkości, mimo pozornej masywności domykającej obiekt z góry piątej elewacji.

widok na przeszkloną elewację budynkuwidok na przeszkloną elewację budynkuwidok na przeszkloną elewację budynku

widok na przeszkloną elewację budynku

wiz: Dig Group © Kruk Rasztawicki Architekci

Całość, choć nowoczesna, korzysta z naturalnych materiałów i tradycyjnych rozwiązań, a przede wszystkim zdaje się ustępować miejsca istniejącym drzewom i nie ingerować zbytnio w otoczenie. Projekt wnętrza przygotowała pracownia ManaDesign.

 
Ola Kloc

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta