Zobacz w portalu A&B!

Mieszkanie dla pary i psa projektu Ale.DESIGN

Dobrawa Bies
01 czerwca '22
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie we Wrocławiu
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Wrocław
Pracownia: Ale.DESIGN
Architektka: Aleskandra Gosztyła
Zdjęcia: Zasoby Studio
Powierzchnia: 90 m²
Realizacja: 2021

Dwupoziomowe mieszkanie do, którego dzisiaj zapraszamy, znajduje się we Wrocławiu, w bloku zbudowanym na początku lat dwutysięcznych i dzięki pracowni Ale.DESIGN przeszło gruntowny remont. Inwestorzy, którzy zgłosili się do architektki Aleksandry Gosztyły to młode małżeństwo oraz ich suczka, dla której specjalnie została zaprojektowana część korytarza.

Przekraczając próg mieszkania, trafiamy do korytarza z dużą pojemną szafą oraz z siedziskiem w zabudowie. Znajduje się tutaj także przestrzeń dla pupila właścicieli.

Korytarz z przestrzenią dla pieska oraz schody prowadzące na piętro

korytarz z przestrzenią dla pieska oraz schody prowadzące na piętro — fot.: Zasoby Studio

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

Przed remontem z korytarza prowadziły do salonu i kuchni dwa, osobne wejścia. Zdecydowaliśmy się na zostawienie jednego, natomiast w drugim została wykonana wnęka, gdzie ustawiono psie miski i zaprojektowaliśmy wiszącą szafkę na psie gadżety — dodaje Aleksandra Gosztyła.

Strefa wejściowa oraz kuchni i toalety schowanej pod schodami prowadzącymi na piętro wyłożona jest gresem imitującym lastryko. W pozostałych pomieszczeniach architektka zdecydowała się na naturalną deskę drewnianą, która odznacza się na tle minimalistycznej aranżacji mieszkania.

Mieszkanie we Wrocławiu, rzut parteru

mieszkanie we Wrocławiu, rzut parteru

© Ale.DESIGN

podział na strefy

Duża część dzienna mieszkania składa się z kuchni oraz salonu z jadalnią. Poszczególne strefy zostały od siebie oddzielone na dwa sposoby — horyzontalnie, za pomocą zróżnicowanych posadzek i sufitu podwieszanego, oraz wertykalnie — dzięki kolorom na ścianach oraz pionowo zamontowanej listwy oddzielającej strefę TV. Najmocniejszym akcentem kolorystycznym strefy dziennej jest kanapa z tapicerką w kolorze morskiej zieleni. Dopełnienie salonu tworzą rośliny doniczkowe, a nawiązujące do nich kolory pojawiają się na licznych plakatach ściennej galerii. Całość została otoczona firanami i zasłonami, które nadają jej przytulności.

Część salonu  Część dzienna mieszkania we Wrocławiu

mieszkanie we Wrocławiu, rzut parteru

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

kontrasty kolorystyczne

Nowa kuchnia zyskała sporo dodatkowego miejsca roboczego w postaci długiego blatu, wysoką zabudowę mieszczącą lodówkę oraz piekarnik i kuchenkę mikrofalową w słupku, a także blat barowy z hokerami. Kolorystykę zabudowy architektka dobrała na zasadzie kontrastu — jasne, frezowane fronty projektantka zestawiła z czarnymi uchwytami w połączeniu z ciemnymi, gładkimi frontami bez uchwytów.

Kuchnia zaprojektowana jest na zasadzie kontrastów kolorystycznych

kuchnia zaprojektowana jest na zasadzie kontrastów kolorystycznych

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

Przy klatce schodowej, pod schodami skryta jest mała łazienka. Zabudowa stelaża WC została pokryta tym samym gresem w odcieniach szarości i granatu, który wykorzystano na podłodze. Natomiast ścianę ozdabiają granatowe płytki w kształcie heksagonów.

Każdy centymetr kwadratowy został tutaj wykorzystany — pod schodami znajduje się miejsce do przechowywania, które schowano za lakierowanymi frontami — dodaje projektantka.

Pod schodami znajduje się toaletaWnętrze biura domowego

pod schodami znajduje się toaleta, a sypialnia na parterze została przekształcona w biuro

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

Naprzeciwko łazienki znajduje się niewielkie pomieszczenie z oknami na ulicę, w którym mieści się gabinet. Na środku stanęło tutaj biurko z wiszącym oświetleniem, a za nim witryna na dokumenty. Przy drzwiach znajduje się rozkładana sofa, która może posłużyć za dodatkowe łóżko dla gości.

Mieszkanie we Wrocławiu, rzut piętra

mieszkanie we Wrocławiu, rzut piętra

© Ale.DESIGN

piętro — część prywatna

Dębowe schody dywanowe prowadzą na piętro, gdzie znajduje się część prywatna mieszkania — sypialnia z główną łazienką oraz pralnia.

Sypialnia znajduje się na piętrze

sypialnia znajduje się na piętrze

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

W sypialni całą ścianę wykorzystaliśmy na zabudowę meblową, w której znalazło się miejsce na dwie osobne szafy (dla niej i dla niego), dodatkowe szafki do przechowywania oraz wbudowane stoliki nocne. Łóżko stanęło we wnęce, za nim piękną dekorację tworzą tapicerowane panele w kolorze granatowym — mówi architektka.

Fragment ściany w sypialni   Toaletka pod oknem w sypialni

w sypialni znalazło się miejsce na telewizor oraz toaletkę

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

Zarówno oświetlenie, jak i osprzęt elektryczny jest w kolorze szczotkowanego złota. Naprzeciwko łóżka jest drewniany panel będący tłem dla telewizora. Na tym panelu zawisła również szafka RTV, która skrywa gniazdka, kable oraz sprzęty elektryczne. Przy oknach projektantka wygospodarowała miejsce na toaletkę z wiszącym lustrem.

Główna łazienka na piętrze   Prywatna łazienka znajduje się na piętrze

w łazience dominuje szary kolor oraz akcenty czerni i granatu

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

Główna łazienka jest utrzymana w minimalistycznym stylu. Dominuje tutaj szary kolor w postaci gresu na ścianach i imitującego kamień na podłodze oraz czarne akcenty w postaci baterii, kabiny prysznicowej, oświetlenia i obramowania lustra. Spersonalizowana szafka z blatem z konglomeratu stoi pod oknem, a nad toaletą znajduje się dodatkowe miejsce do przechowywania.

jest tutaj tak idealnie, że nic byśmy nie zmienili!

Praca nad projektem tego mieszkania była sporym wyzwaniem dla architektki, szczególnie ze względu na stan pierwotny lokalu oraz wizje obojga mieszkańców, które początkowo nieco od siebie odbiegały.

Detal kuchni   Detal szafki kuchennej

całe mieszkanie utrzymane jest w minimalistycznym stylu

fot.: Zasoby Studio © Ale.DESIGN

Spędziliśmy sporo czasu na dopracowaniu układu funkcjonalnego, przekształcając zastany stan mieszkania na bardziej ergonomiczny. Czasochłonne było także zmienianie funkcji większości pomieszczeń na nowe, dostosowane do stylu życia inwestorów. Kierunek kolorystyczny był mniej więcej zakreślony od początku naszej współpracy, jednak z rozwojem projektu, początkowe założenia ewoluowały. Wizyty w sklepach z materiałami, przymierzanie płytek i desek w mieszkaniu podczas różnych pór dnia, czy zamawianie próbek frontów lakierowanych u stolarza pomogły klientom podjąć ostateczne decyzje. Po wykończeniu mieszkania najmilsze, co projektant może usłyszeć, to zdanie — Jest tutaj tak idealnie, że nic byśmy nie zmienili! Moim celem jest kreowanie przestrzeni tak, by później, każdy z klientów mógł właśnie w ten sposób podsumować naszą współpracę :) Tak było w przypadku tego mieszkania i mam nadzieję, że każda kolejna realizacja również zakończy się sukcesem — podsumowuje Aleksandra Gosztyła.

  

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022