reklama

Wnętrze w stonowanych barwach. Mieszkanie we Wrocławiu projektu pracowni Kohlrabi

Ola Kloc
22 września '21

Zdjęcia wnętrza wrocławskiego mieszkania zaaranżowanego według projektu Filipa i Amelii Symonowicz z pracowni Kohlrabi wprowadzają w nieco nostalgiczny, jesienny nastrój. Nie jest to jednak ponura przestrzeń przygaszone kolory, ich rozmaite, chłodne odcienie zieleni, szarości, czerni i lekko „pochmurnej” bieli tworzą stonowaną, a przy tym elegancką całość.

zaokrąglony narożnik
w kuchni        okrągły stół
w jadalni

po lewej: zaokrąglony narożnik w kuchni; po prawej: okrągły stół w jadalni

fot.: Stanisław Zajączkowski

Niewielkie, niespełna pięćdziesięciometrowe mieszkanie w centrum stolicy Dolnego Śląska zaaranżowane jest na planie prostokąta. Na wprost wejścia zaplanowano sypialnię z miejscem do pracy, a po prawej łazienkę. Drugą część wnętrza tworzy otwarta przestrzeń salonu z kuchnią i niedużą jadalnią. Całość pełna jest sprytnych rozwiązań optycznie powiększających niedużą przestrzeń.

rzut mieszkania

rzut mieszkania

© Kohlrabi

Mieszkanie przeszło niewielkie korekty w układzie ścian, które poprawiły jego funkcjonalność. Wygospodarowana została przestrzeń na szafę w przedpokoju oraz miejsce na biurko w sypialni — tłumaczą projektanci z wrocławskiej pracowni Kohlrabi.

Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie kuchni z salonem — choć znajdują się w jednej przestrzeni, strefy oddzielone są wizualnie poprzez zróżnicowaną podłogę. Na ich granicy projektanci umieścili niską ścianę i przylegające do siebie tyłem meble — szafkę z wbudowaną zmywarką i zlewozmywakiem od strony kuchni i miękką sofę w ciemnozielonym kolorze od strony salonu.

widok z kuchni na salonwidok z kuchni na salonwidok z kuchni na salon

widok z kuchni na salon

fot.: Stanisław Zajączkowski

Przestrzeń została połączona materiałami wykończeniowymi i kolorami, tak, aby płynnie się przenikała — podkreślają autorzy projektu. — Ściany zostały ubrane w delikatne, naturalne kolory, wzbogacone o faktury i wyoblenia, które dają dodatkową grę światłocienia. Zasłonami i oświetleniem stworzyliśmy strefy o teatralnym charakterze, a dzięki dużym lustrom powiększyliśmy i wprowadziliśmy więcej światła — dodają.

przestrzeń salonu optycznie powiększają wysokie lustraprzestrzeń salonu optycznie powiększają wysokie lustraprzestrzeń salonu optycznie powiększają wysokie lustra

przestrzeń salonu optycznie powiększają wysokie lustra

fot.: Stanisław Zajączkowski

Optycznie powiększające przestrzeń wysokie lustra i łagodnie układające się zasłony umieszczone są na przeciwległych ścianach salonu. Pomiędzy nimi architekci umieścili kuchenną zabudowę, w której górne półki są białe (dzięki czemu optycznie zdają się lżejsze), a dolne drewniane, okrągły, ciemny stół jadalni z wiszącą nad nim lampą o intrygującym kolorze i wspomnianą już kanapę. Sofa skierowana jest na dwukolorową ścianę, na której umieszczono telewizor i wąską szafkę. Ściana ta ozdobiona jest wysoką boazerią i to do jej wysokości pomalowana jest część ścian w strefie dziennej.

widok z salonu na przedpokójwidok z salonu na przedpokójwidok z salonu na przedpokój

widok z salonu na przedpokój

fot.: Stanisław Zajączkowski

Przedpokój i łazienkę wyróżnia kontrastowe zestawienie czerni z bielą na powierzchniach ze wzorem lastriko, sypialnia zaś utrzymana jest w jasnych, neutralnych kolorach — na pierwszy plan wysuwają się tu faktury szarego zagłówka i jasnej szafki na ścianie za łóżkiem oraz barwne ilustracje zdobiące ścianę nad biurkiem.

fragment sypialni        detal łazienki

po lewej: fragment sypialni; po prawej: detal łazienki

fot.: Stanisław Zajączkowski

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
Margate XLDF – cegła klinkierowa o wyjątkowej fakturze oraz barwie
REHAU NA WARSAW HOME
Farby – innowacje 2021