okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Styl mid-century modern we wnętrzu gdańskiego mieszkania

Dobrawa Bies
08 lutego '21
Dane techniczne
Nazwa: mieszkanie na ul. Opackiej
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Gdańsk
Pracownia: RACA ARCHITEKCI
Zespół projektowy: Marta Raca, Michał Raca
Zdjęcia: Tom Kurek
Powierzchnia: 66 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2020
2020

Design z lat 50. XX wieku, naturalne drewno, stonowane kolory i delikatne grafiki, to gdańskie mieszkanie projektu RACA ARCHITEKCI. Inspirację stylem mid-century modern podkreśla kolorystyka, ciemne forniry oraz drewniana podłoga układana w klasyczną jodełkę.

Mieszkanie w stylu mid-century modern znajduje się na nowopowstałym osiedlu Harmonia przy Parku Oliwskim w Gdańsku.

Jak o projekcie mówią architekci:

Mieszkanie trafiło do nas w stanie deweloperskim, a jego układ narzucił usytuowanie kuchni naprzeciw ściany telewizyjnej. Obie części — pokój dzienny i kuchnia ze stołem jadalnianym zajmują podobną powierzchnię strefy dziennej. W centralnej części tuż obok siebie umieściliśmy stół i sofę. Taki układ bardzo sprzyja spotkaniom towarzyskim. Stół stał się sercem domu i przy większej liczbie gości pozwala na wygodne zebranie się wokół niego.

Strefa dzienna
gdańskiego mieszkania

charakterystycznym elementem mieszkania jest podłoga układana w jodełkę

fot.: Tom Kurek © RACA ARCHITEKCI

Strefa dzienna oddzielona jest od strefy wejściowej białą zabudową stolarską, która ukrywa w sobie od strony korytarza szafę ubraniową, a od strony kuchni szafę z produktami spożywczymi i naczyniami. W ten sposób architekci dodali lekkości przestrzeni. Okap został ukryty w zabudowie kartonowo-gipsowej, a blat oraz ściana nad nim wykończono szarym konglomeratem kwarcowym. Fronty szafek dolnych wykonano z płyty fornirowanej, bejcowanej na ciemniejszy kolor. Cienkie ramki szafek wprowadzają klimat vintage. Stół jadalniany o lekkiej formie został zaprojektowany przez architektów.

Plan gdańskiego mieszkania

plan gdańskiego mieszkania

© RACA ARCHITEKCI

Najważniejszym elementem pokoju dziennego jest duża, welurowa sofa w rudym kolorze. Ten mocny akcent łagodzą szary dywan i metalowe stoliki. Znajduje się tutaj również biblioteczka z wygodnym fotelem do czytania oraz zaprojektowana przez architektów szafka RTV. Mosiężne nóżki i zaokrąglone nogi dodają jej lekkości, a jako detal pod blatem umieszczono mosiężną listwę.

Strefa dzienna
i biblioteczka

delikatne grafiki są rysowane jednym pociągnięciem

fot.: Tom Kurek © RACA ARCHITEKCI

W strefie wejściowej oraz w kuchni projektanci użyli kremowo-szare płytki o naturalnym, kamiennym wzorze terazzo. Te same płytki pojawiły się również w łazience. Pomieszczenie to utrzymane jest w takim samym kolorze, jak reszta mieszkania i również tutaj zastosowano bejcowane fronty mebli. Na wprost wejścia do łazienki architekci umieścili wiszącą szafkę z umywalką, półkę oraz lustro. Blat oraz ściana nad nim wykończone są szarym konglomeratem kwarcowym, a lustro jest w rzeczywistości płytką szafką na kosmetyki. Akcent stanowią białe baterie i dodatki łazienkowe.

Kuchnia
w gdańskim mieszkaniu

architekci zrezygnowali z górnych szafek w kuchni

fot.: Tom Kurek © RACA ARCHITEKCI

Dobrawa Bies: Jakie były założenia i inspiracje projektowe? Czy wszystkie udało się osiągnąć?

Miachł Raca: Klientom bardzo podobały się krzesła z okresu mid-century, a my przekonaliśmy ich, by całe mieszkanie zrobić w takim stylu. Inwestorzy chcieli, by było dużo drewna i żeby mieszkanie było ciepłe — wszystkie te założenia udało się spełnić. Nawet ruda sofa z weluru, która pojawiła się w naszych głowach, już po pierwszym spotkaniu z klientami znalazła swoje miejsce :)

Fornirowane
i bejcowane szafki w kuchni    Szafa została schowana
w zabudowie

fronty szafek wykonano z bejcowanej płyty fornirowanej

fot.: Tom Kurek © RACA ARCHITEKCI

Dobrawa: Mieszkanie utrzymane jest w odcieniach szarości, bielach. Widoczne są elementy wykonane z drewna dębowego. Ciekawym dodatkiem są także delikatne grafiki na ścianach. Skąd taka decyzja projektowa? Czy na wygląd ostateczny wnętrza mieli również wpływ inwestorzy?

Michał Raca: Klienci zawsze mają wpływ na estetykę. Zaczynamy pracę nad projektem od wywiadu i przeglądu inspiracji inwestora, następnie przedstawiamy mu naszą wizję, która wynika bezpośrednio z naszych rozmów. Te wspólne przemyślenia, długie rozmowy i wsłuchiwanie się w potrzeby klienta sprawiają, że projekt wygląda właśnie w ten sposób.

Biele i szarości świetnie grają z tym bejcowanym drewnem, sprawiają ze mieszkanie nie jest takie ciężkie. Zależało nam, żeby mieszkanie nie było przeładowane. Dlatego kuchnia jest bez szafek górnych, meble są dosyć proste z delikatnym detalem, a grafiki na ścianach są lekkie, rysowane jednym pociągnięciem.

Wnętrze łazienki
w gdańskim mieszkaniu    Łazienka z białymi
dodatkami

w łazience zastosowano szare płytki o kamiennym wzorze

fot.: Tom Kurek © RACA ARCHITEKCI

Dobrawa: Czy mają Państwo złoty środek na dobre rozplanowanie przestrzeni niezbyt dużego mieszkania?

Michał Raca: Nie ma jednego sposobu na rozplanowanie przestrzeni w małym mieszkaniu. To bardzo indywidualna sprawa, projektujemy pod konkretnego człowieka, a wiadomo potrzeby wszyscy mamy inne. Jednak bardzo lubimy rozwiązanie, które jest również zastosowane w tym mieszkaniu — stół jadalniany ustawiony za sofą, która stoi na środku salonu. Takie rozwiązanie pozwala na wykorzystanie dużego stołu jadalnianego na co dzień, a podczas spotkania towarzyskiego na rozmieszczenie wszystkich gości w jednym miejscu. Projektowaliśmy już tak kilkukrotnie i u wszystkich świetnie się to rozwiązanie sprawdziło.

Dobrawa: Dziękuję za rozmowę!

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany