Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B

Miejsce wypoczynku – świat poza siecią

27 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: „Miejsce wypoczynku – świat poza siecią”
Kategoria: dom jednorodzinny
Autor: Kinga Krzywicka
Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Białostockiej
Promotor pracy:

dr hab. inż. arch. Tatiana Misijuk, prof. PB

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej – ZDROWY DOM

 

Miejsce wypoczynku powstało w celu nadania nowej jakości życia ludziom uzależnionym od wszelkich odbiorników. Zgodnie z najnowszym badaniem „życie przed ekranem” jeszcze przed pandemią COVID-19 z internetu korzystano nieco ponad 6 godz. dziennie, w dobie pandemii było to już 10 godz. i 26 min. Po wielu konsultacjach ze specjalistami i szerszym zbadaniu tematyki postanowiono zaprojektować miejsce, gdzie: aktywność sieciowa, będzie ukierunkowana na inną aktywność np. fizyczną. Ideą jest wykorzystanie do tego pięknego miejsca w przyrodzie i jego wszystkich atutów oraz znalezienia takiej aktywności, która będzie z nią związana.

Celem projektu było również zapewnienie podstawowych funkcji życiowych, a powstająca forma urbanistyczna, bytująca w zgodzie z naturą ma wykorzystać już istniejące formy,  minimalnie ingerować w przyrodę z poszanowaniem krajobrazu i doskonale wpisując się w jego klimat. Dom sezonowy będzie przeznaczony czteroosobowej rodzinie.

Dom wtopiony jest w krajobraz

dom wtopiony jest w krajobraz

© Kinga Krzywicka

Kierując się tymi założeniami, powstałe miejsce osadzono na końcu niewielkiej wsi Krasnybór w Biebrzańskim Parku Narodowym, którą otaczają łąki i las na horyzoncie. Zaprojektowano je z gotowych modułów drewnianych i osadzono na modułowych fundamentach typu „surefoot”.

usytuowanie obiektu na
działce

usytuowanie obiektu na działce

© Kinga Krzywicka

Powstałe dwa budynki, tworzą niewielkie atrium, które dzięki odpowiedniemu usytuowaniu na działce, cały czas będzie spowite południowo-zachodnim słońcem. W takim wypadku można tu również zastosować panele słoneczne.

nasłonecznione atrium

nasłonecznione atrium

© Kinga Krzywicka

Przestrzeń podzielono na 3 strefy: mieszkalną, gospodarczą oraz dzienną. Pomieszczenia wyposażone są w podstawowe elementy, nie ujmując wygodzie użytkownikom. Zamiast telewizorów zaprojektowano okna, które wpuszczają naturalne światło, a widok za nimi funkcjonuje jako naturalny film. Weranda, którą można całkowicie otworzyć, ma łączyć z naturą nawet w niepogodę. W chłodne, jesienne wieczory przemyślano w niej ogrzewanie elektryczne.

rzut w kolorze

© Kinga Krzywicka

Program funkcjonalny strefy dziennej opatrzono w miejsce na ognisko oraz w sad, który za pomocą silnie działającej przyrody ma sprostać walce z uzależnieniami, poprawić relacje międzyludzkie i umocnić więzy rodzinne. Sprawcze działanie, czyli praca w ogrodzie — nie tylko pomoże z zakorzenianymi latami nawykami, lecz również ukoi zmysły człowieka. Między owocowymi drzewkami, zaprojektowano pergole z wiszącymi łóżkami, by odpocząć w cieniu drzew i móc spędzić noc napawając się zapachami przyrody.

Wnętrze kuchni

strefa gospodarcza została opatrzona kuchnią, przeznaczoną do wyrobów z jabłek

© Kinga Krzywicka

Strefa gospodarcza została opatrzona kuchnią, przeznaczoną do wyrobów z jabłek oraz wspólnego, rodzinnego gotowania. Z myślą o wyrobach, przemyślano spiżarnię oraz pomieszczenie z regulacją temperatury do wyrobu cydru. Duży magazynek ma pomieścić wszystkie rzeczy używane w sezonie. Piwniczka na świeże owoce, konsekwentnie została zaprojektowana z modułu, jakim jest cembrowina, a dokładnie z jej połówki.

przekrój domu

przekrój domu

© Kinga Krzywicka

Zgodnie z ideą wtopienia się w krajobraz, moduły z boków, wraz z murkami oporowymi, zasypano ziemią, pokryto zielonymi dachami, dzięki czemu powstały dwa wzniesienia. Jedno z nich pokryto lawendą, drugie zaś trawami i okoliczną roślinnością. Lawenda jako lek na bezsenność — na jeden ze skutków nadmiernego korzystania z sieci — również odstrasza komary, a w takim miejscu jak łąka sprawdzi się świetnie. Uproszczona funkcja tworzy ascetyczne wnętrze o jasnych barwach, które kreuje passepartout dla zmiennej w czasie pory roku kolorystyki otaczającej zieleni, a jedyną dekoracją jest naturalny światłocień. Brak dekoracji jest oczywistym rozwiązaniem, gdyż afirmuje to co jest prawdziwą wartością i pięknem. Liczne przeszklenia oraz przestrzeń skomponowana na świeżym powietrzu ma wywoływać silną biofilię. Występuje tu silny kontrast cichego, spokojnego wnętrza — z dziką, niekontrolowaną przyrodą.

przekrój

elewacja

© Kinga Krzywicka

Podsumowując, w tej przestrzeni głównym bohaterem jest natura i jej lecznicze właściwości, a jej idea to korelacja wnętrza z zewnętrzem w plenerze i — co najważniejsze — z wnętrzem człowieka. Do realizacji założeń wykorzystano środki służące zrównoważonemu rozwojowi.

 

Kinga Krzywicka


Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Poznaj nowości produktowe ALUPROF i zyskaj rabat!
Klimatyzatory pokojowe BOSCH
Advertisement
Poznaj 5 historii o tym, jak światło dzienne potrafi zmienić przestrzeń w Twoje ulubione miejsce
DOMiTRENDY [DYWILAN]