Zobacz w portalu A&B!

Mieszkanie w kamienicy – powiększanie przez strefowanie projektu MUS Architects

09 marca '20


Wiele krakowskich nieruchomości, do wynajęcia lub na sprzedaż, reklamuje się posiadaniem „widoku na Wawel”. W niektórych przypadkach jest to prawda, w innych już nie. Takich poleceń nie potrzebuje mieszkanie, które na warsztat wzięli MUS Architects. Jedyne, czego ono potrzebowało, to dodatkowej przestrzeni.

Projektanci wpadli na pomysł, jak powiększyć tę przestrzeń wykorzystując jej naturalne cechy i walory. Dzięki wysokiemu stropowi na 3,30 m udało się stworzyć antresolę dostępną z pokoju dziecięcego oraz z salonu. Pozwoliło to na podzielenie mieszkania na strefę dzienną na dole i nocną na górze. Obie sypialnie powstały nad wejściem do mieszkania, kuchnią oraz łazienką. W części dziennej mieszkania pozwoliło to na wydzielenie holu.
Idea podwieszenia nie wyczerpała się jednak na tym. Projektanci stworzyli lewitujące bryły otoczone cienką czarną ramką. Ten niepozorny element stanowi szkielet całego mieszkania – porządkujący przestrzeń i nadający jej charakterystyczny rys.

©MUS Architects 


Duże okna wpuszczające światło oraz balkon, na który wychodzi się z salonu, optycznie powiększają mieszkanie. Wrażenie to potęguje wybór minimalistycznych mebli i kolorów – bieli podłóg i ścian, jasnego drewna i czarnych elementów, które domkają przestrzeń, równocześnie jej nie dominując.
Mieszkanie zostało stworzone według indywidualnych potrzeb klienta, bardziej jako przestrzeń spotkań, niż codziennego funkcjonowania rodziny.
Projekt mieszkania w podwawelskiej kamienicy pracowni MUS Architects otrzymał pierwsze miejsce w tegorocznym konkursie na Wnętrze Roku SAW w kategorii Wnętrze Prywatne.

oprac.Basia Hyjek

Głos został już oddany

Nowa kolekcja REHAU RAUVISIO crystal deep
INNOVIEW – okna, które zmieniają dom
ÖSTBERG – innowacyjna technologia wentylacyjna
Energooszczędne klimatyzatory Heiko - ogrzewaj i schładzaj swoje mieszkanie lub biuro