Jak zorganizować mieszkanie na dwóch kondygnacjach?

06 czerwca '23

Dwukondygnacyjne wnętrza to bardzo często spore wyzwanie dla architektów wnętrz? Nie inaczej było w przypadku mieszkania na warszawskim Żoliborzu, które projektował Roland Stańczyk. Co zmieniono w tym wnętrzu?

dwie kondygnacje zostały połączone krętymi schodami

dwie kondygnacje zostały połączone krętymi schodami

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

Mieszkanie o powierzchni ponad sześćdziesięciu metrów kwadratowych należy do klientki, która ceniła sobie stylistykę loftów. Dwie kondygnacje połączone były schodami, które zabierały sporą część przestrzeni. Dlatego w projekcie architekt wnętrz przesunął schody, co pozwoliło na zagospodarowanie drugiej łazienki. Jak rozwiązano pozostałe części mieszkania?

widok na strefę dzienną

widok na strefę dzienną

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

strefa dzienna

Parter to przestrzeń strefy dziennej zbudowanej wokół trzech części — jadalnia, kuchnia i salon. Dominującymi kolorami w przestrzeni jest czerń, odcienie jasnego drewna i pomarańcz. Na podłodze zdecydowano się na panele drewniane. Kuchnia oddzielona została czymś bliskiemu rozwiązaniu wyspy kuchennej, choć znacznie wyższym. W dolnej zabudowie kuchni króluje matowa, minimalistyczna czerń, w górnej znajdziemy drewno.

jadalnia połączona z kuchnią

jadalnia połączona z kuchnią

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

Podobnie rozwiązano prostą jadalnię z drewnianym blatem na metalowych nogach. Salon to przede wszystkim niewielki stolik kawowy i pomarańczowa sofa. Ciekawie rozwiązano czarne regały, na których znajdziemy książki, rzeźby i ryciny.

kuchnia

kuchnia

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

strefa prywatna

Wchodząc po krętych schodach wejdziemy do strefy prywatnej. To połączenie sypialni, gabinetu i przestrzeni z wanną zwana strefą kąpielową. Kolorystyka wnętrza jest identyczna jak w strefie dziennej. Uwagę przykuwa różowy zagłówek za dużym łóżkiem, który swoim wzorem przywołuję sztukę art-deco.

widok na strefę prywatną

widok na strefę prywatną

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

Do tego znajdziemy tu niewielkie, małe biurko, wykonane z drewna i metalu pomalowanego na czarny mat. Naprzeciw krzesła powieszono obraz. Obok jest też regał z książkami.

sypialnia

sypialnia

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

Strefa kąpielowa to wolnostojąca, biała wanna połączona z łazienką, zlokalizowaną tuż obok. W tej części znajduje się też garderoba. Grafitowa kolorystyka łączy się z drewnem.

wanna

wanna

fot.: Michał Przeździk-Buczkowski — Budzik Studio

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Bestsellery
HOUSE OF ROHL Cztery różne marki. Jedna wspólna wizja.
Odpowiadamy na Wasze potrzeby. Bramy garażowe firmy Hörmann
Na zewnątrz i do pokoju. Drzwi marki Hörmann