Łazienka w odcieniach złota i brązu

10 listopada '23

Wcześniej przyglądaliśmy się już aranżacji strefy master oraz jednego z pokojów dziecięcych domu na warszawskiej Białołęce. Dziś prezentujemy łazienkę autorstwa Line.Projekt Studio.

Spójna aranżacja

Piętro 266-metrowego domu zostało przeznaczone na strefę prywatną. Znajdują się tam więc wszystkie sypialnie i łazienki. Cały dom utrzymany jest w jednej kolorystyce. Harmonijne połączenie naturalnych ciemnych odcieni i jasnych kolorów miesza się z teksturą kamienia. Widzimy to także w łazience.

Pomiędzy strefą higieniczną a zabudową znajduje się kącik kąpielowy       Pojemna zabudowa zapewnia miejsce do przechowywania

Pomiędzy strefą higieniczną a zabudową znajduje się kącik kąpielowy

© Line.Projekt Studio

Podłużne formy

Na samym początku naszą uwagę przykuwa strefa higieniczna. Dwa, duże podłużne lustra zostały oświetlone delikatnym złotym światłem. Białe umywalki o tym samym kształcie, zostały umieszczone na solidnej, brązowej podwieszanej szafce. Mebel posiada kamienny blat, a także zarówno pojemne, głębokie szuflady, jak i otwartą półkę. Dodatkowo, po obu stronach zawieszone zostały lampy na długich kablach. Z kloszy wykonanych z barwionego szkła sączy się klimatyczne światło.

Większość wyposażenia strefy higienicznej ma podłużną formę

Większość wyposażenia strefy higienicznej ma podłużną formę

© Line.Projekt Studio

Wytyczone kolorem

Architektom zależało na uzyskaniu spójnego efektu. Zastosowali więc wielkoformatowe płytki o wymiarach 120x120cm. Ten sam monolityczny efekt występuje również na podłodze. Tam, gdzie nie ma kafelek, została ona wyłożona gładką, trwałą i stylową powierzchnią z mikrocementu, w kolorze dopasowanym do ścian. Wykorzystali do tego jednak kontrastowe kolory płytek, wyznaczając za ich pomocą poszczególne strefy w łazience. Ściana z umywalkami, kącik z wanną oraz zabudowa znajdują się w tej części pomieszczenia, która została wyłożona ciemnymi kafelkami. Natomiast toaleta oraz prysznic zostały umieszczone na jasnym tle. Tworzy to ciekawą wizualną dychotomię, która podkreśla funkcjonalności poszczególnych elementów wyposażenia.

Ciemny, minimalistyczny prysznic kontrastuje z jasnym tłem       Strefa toalety została wykończona jasnymi płytkami

Ciemny, minimalistyczny prysznic kontrastuje z jasnym tłem

© Line.Projekt Studio

Urządzasz mieszkanie? Sprawdź nasze porady na temat projektowania łazienki

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Dachówki ceramiczne zawsze na czasie
Dachówki ceramiczne Röben – zawsze na czasie
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
AQUA – Stelaże podtynkowe i przyciski spłukujące
Bestsellery
DPS® ściany napinane PVC i tekstylne
Człowiek, światło, wnętrze
Nawiewniki gipsowe