Mieszkanie dla kinomana

25 października '22

Na samym początku inwestorzy mieli w planie tylko odświeżenie salonu i sypialni, przeróbkę łazienki i samodzielną poprawę pokoi dziecięcych. Po kilku rozmowach z Magdaleną Gackowską ze studia Gackowska Design zdecydowali się jednak na generalny remont. Dzięki temu całe mieszkanie uzyskało jednolitą, spójną kolorystykę, a przestrzeń stała się funkcjonalna, jasna i nie potrzebuje już kolejnych poprawek.

Duże zmiany

Z podłogi zostały usunięte panele laminowane. Łuki znajdujące się w przejściach wyrównano do kątów prostych. Płytki podłogowe w kuchni i łazienkach pozostały niezmienione, gdyż znajduje się pod nimi ogrzewanie podłogowe. W całym mieszkaniu wyrównany został poziom podłogi i położone panele winylowe. Również na płytkach z ogrzewaniem. Wszystkie ściany są w tym samym, jasnym, szarym kolorze. Tylko w pokojach córek dodano troszkę pastelowych barw. Wszystkie zabudowy są spójne pod względem koloru. Fronty z lakierowanych płyt MDF mają identyczny odcień jak laminowane płyty. Wymieniono też całą instalację elektryczną, gdyż poprzednia nie była w dobrym stanie. Dzięki temu dodano nowe punkty oświetleniowe i rozjaśniono wnętrze.

Salon

Przed remontem, książki ustawione były w ciasnym korytarzu. Teraz znalazły swoje miejsce w zaprojektowanym przeze architektkę dwukolorowym i częściowo zamkniętym regale, który wypełnił wnękę. Dzięki temu można było też ustawić pianino. Ważnym elementem aranżacji jest kącik kinowy. Właściciel wspominał o swojej pasji filmowej. Właśnie dlatego we wnętrzu pojawiły się kinowe foteleoryginalne plakaty filmowe.

Salon

Salon

© Gackowska Design

Kuchnia i jadalnia

W centrum kuchni znajduje się stolik, który przydaje się do codziennych posiłków. Stół i stolik kawowy są dokładnie w tym samym stylu i wykonane z tych samych materiałów. Szafka wisząca ukrywa komin i okap, a dębowe półki domykają aranżację ściany. Dębowy blat wymaga wprawdzie większej pielęgnacji, ale właściciele byli na nią przygotowani, a blat swoją naturalnością dodaje ciepła wnętrzu. Na ścianie z jadalnią Magdalena Gackowska zaprojektowała zabudowę wysoką. Oprócz niej dodane zostały wyłącznie szafki podblatowe. Zarówno jadalnia, jak i salon, doświetlone są dodatkowym, mocniejszym oświetleniem, lampami technicznymi i taśmą LED ukrytą za blendą. W ciągu dnia okna dają sporo światła, natomiast wieczorami, dzięki zasłonom i firankom, ściana tworzy jednolitą, przytulną całość.

Jadalnia        Kuchnia

Jadalnia i kuchnia

© Gackowska Design

Sypialnia

Wcześniej kompletnie niewygodna, z dostawionym do ściany łóżkiem i niefunkcjonalną szafą. Projekt zakładał wykonanie zabudowy połączonej z łóżkiem. Dzięki temu wydzielono miejsce na odzież i wygodną przestrzeń do spania. Łóżko zostało skrócone o zagłówek, a w jego miejsce naklejono na ścianie tapicerowane panele. Przy oknie powstało wolne miejsce na mini biurko, które przydało się w późniejszej pracy zdalnej.

Sypialnia

Sypialnia

© Gackowska Design

Pokoje dzieci

Ścianka pokoju dziecięcego została przesunięta o 20 cm. Po tych delikatnych zmianach, w jednym z pokoi pojawiło się miejsce na ustawienie wygodnej szafy i komfortowe wejście do drugiego z nich. Dziewczynki dostały więcej przestrzeni, wygodne łóżka, biurka i miejsce dla siebie. Kominek i szafę w pokoju córki, właściciel przemalował samodzielnie. W jednym z nich zmieściła się także drabinka do ćwiczeń. Pokoje utrzymane są w jednolitej, jasnej kolorystyce. Na biało została przemalowana również szafa w jednym z nich. Do tego dodano pastelową, niebiesko-miętową ścianę i kolorowe poduszki. Wnętrza są lekkie, dziewczęce i wygodne.

Pokój dziecięcy

Pokój dziecięcy

© Gackowska Design

Toaleta

W pierwotnym układzie deweloper zakładał niewygodną, małą toaletę i łazienkę. Inwestorzy zrezygnowali z toalety na rzecz dużej łazienki. Można więc było wykorzystać przyłącza wod-kan do przywrócenia toalety, jednakże w bardziej komfortowej wersji. W toalecie znajdziemy zabudowę z lakierowanej płyty MDF oraz mini umywalkę. Ściany wyłożone są płytkami heksagonalnymi.

Toaleta

Toaleta

© Gackowska Design

Łazienka

W łazience zaprojektowano miejsce na pralkę isuszarkę, które zostały zabudowane i schowane przy drzwiach. Miejsce zyskano, montując umywalkę półblatową. Zabudowa pod nią pozwala ukryć kosmetyki, a jednocześnie jest płytsza niż przy standardowych umywalkach. Warto zwrócić uwagę na płytki znajdujące się na zabudowie stelaża i wanny. Na podłodze położono bowiem panel winylowy. Projektantka wybrała więc kafelki, które idealnie do niego pasują.

Łazienka

Łazienka

© Gackowska Design

Urządzasz mieszkanie? Mamy dla Ciebie więcej inspiracji! Kliknij TUTAJ

Opracowanie: KATARZYNA SZOSTAK

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
KLUDI – nowy wymiar luksusu
OKEDA – długie kobiece włosy nie są straszne naszym prysznicowym odpływom liniowym
FABROL - najlepszy adres dla twoich rolet