Wnętrze dopasowane do bliźniaka

07 września '22

W tym przypadku inwestorom zależało przede wszystkim na nowoczesnej aranżacji uwzględniającej zastane elementy wnętrza. Architektki z pracowni 4Rooms Studio podjęły się tego zadania.

Inwestorom tworzącym własne cztery kąty na wsi pod Gdańskiem zależało przede wszystkim na stworzeniu przestrzeni dla siebie. Oprócz częściowego otwarcia przy schodach wnętrze pozostało bez większych zmian.

Stanęłyśmy przed wyzwaniem, jakim było stworzenie nowego domu na bazie zastanych elementów. Oprócz odnowionej aranżacji, musiałyśmy zająć się wygłuszeniem ściany wspólnej z sąsiednim, bliźniaczym budynkiem, akustycznym i wizualnym odgrodzeniem wnętrz od ruchliwej ulicy za oknami i częściowym wyburzeniem ściany konstrukcyjnej przy schodach — wspominają Paulina Drewnowska i Alicja Tomaszewska z pracowni 4Rooms Studio.

Salon

Przestrzeń salonu bezpośrednio połączona jest z jadalnią. Oddzielona została od schodów za pomocą drewnianych belek. Na podłodze znajdziemy klasyczny parkiet. Sercem przestrzeni jest sofa narożna o głębokim granatowym kolorze. Obok zlokalizowano mały, podwójny stolik kawowy. Tuż obok znajdziemy prostą szafę RTV i niewielką palmę. Światło, poza niewielkimi czarnymi lampami dostarczają wielkie okna. Na ścianach obok białych tapet znajdziemy cegłę klinkierową o brązowym charakterze.

Salon

Salon

fot. Elies Fotografia Marcin Lis | 4Rooms Studio

Jadalnia i Kuchnia

Przestrzeń jadalni tworzy drewniany stół z metalową konstrukcją. Obok znajdziemy cztery drewniane krzesła. Nad stołem zlokalizowano interesującą lampę w formie czarnych rurek z kloszami lamp na końcu. Uwagę przykuwa również ciekawie zaprojektowany zegar ścienny.

Jadalnia i kuchnia

Jadalnia i kuchnia

fot. Elies Fotografia Marcin Lis | 4Rooms Studio

Od jadalni oddzielona została kuchnia. Zrobiono to za pomocą drewniano-metalowej wyspy. Drewniane blaty dopełniają lamele idące po ścianach i szaro-białe fronty zabudowy. To prosta przestrzeń podyktowana odpowiednio zorganizowanym funkcjom.

Kuchnia

Kuchnia

fot. Elies Fotografia Marcin Lis | 4Rooms Studio

Sypialnia

W przypadku sypialni, zorganizowanej na poddaszu, uwagę przykuwa przede wszystkim brak zagłówka i materiałowe obicie ściany w kolorze głębokiego, ciemnego granatu. Dodatkowo ciekawie rozwiązano lampy, które zostały zamknięte w metalowych kloszach.

Sypialnia

Sypialnia

fot. Elies Fotografia Marcin Lis | 4Rooms Studio

Łazienka

W Łazience zdecydowano się na prostą, szarą kolorystykę. Znajdziemy tu również delikatne elementy drewniane i prostotę, która w pełni przemawia w tym wnętrzu.

Łazienka

Łazienka

fot. Elies Fotografia Marcin Lis | 4Rooms Studio

Pokój syna

Motywem przewodnim pokoju syna stały się ryby. Na ścianie widnieje wielka tapeta z motywem lecącego ponad górami walenia, zaś na łóżku znajdziemy uroczą maskotkę z motywem walenia. Pokój, zlokalizowany na poddaszu nie jest przestrzenią ograniczoną, a młody syn inwestorów znajdzie tu wszystko, czego potrzebuje.

Pokój syna

Pokój syna

fot. Elies Fotografia Marcin Lis | 4Rooms Studio

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
Bestsellery
Zainspiruj się kolorem!
Sztuka do wnętrz, wnętrza do sztuki
Kolory w łazience i szeroka oferta outdoor SPA