Mieszkanie z osobnym miejscem dla home office

Home office to termin, który na stałe zagościł w naszej post-pandemicznej rzeczywistości. Jak pogodzić miejsce pracy ze sferą mieszkania tak, by w każdym momencie można było ją oddzielić? Aranżację przygotowała pracownia architektury wnętrz Studio Ku.

Sypialnia

sypialnia

© Studio KU

Dodatkowym elementem utrudniającym takie połączenie była powierzchnia mieszkania — trzydzieści dziewięć metrów kwadratowych. Czy da się w takiej przestrzeni pogodzić wszystko i stworzyć miejsce dla work-life balance.

białe wejście i drewniana kuchnia

Przedpokój w mieszkaniu to przede wszystkim przestrzeń bieli. Na podłodze zdecydowano się na delikatne, eleganckie lastryko, które zostało oddzielone grubą, czarną linią od pozostałej części mieszkania. Podobne rozwiązanie widoczne jest też na suficie. Elementem wyróżniającym się tu jest przede wszystkim niewielkie siedzisko obite czerwonym materiałem.

Przedpokój i kuchnia

przedpokój i kuchnia

 © Studio KU

W kuchni możemy zauważyć identyczne rozwiązanie podłogi. Fronty zabudowy to już lekko brązowy kolor drewna, kontrastujący z czarnym blatem. Kuchnia, choć niewielkich rozmiarów, pozwala na zachowanie wszystkich funkcji. Specjalną uwagę przykuwają nietypowe uchwyty o falistych kształtach.

Kuchnia

kuchnia

© Studio KU

róż i zieleń w objęciu drewna i metalu

Przestrzeń salonu to miejsce odpoczynku. Na podłodze zdecydowano się na szczotkowane, dębowe deski. Zabudowa salonu to ażurowe regały wykonane z metalowych obramowań pomalowanych na czarno wraz z zabudową z drewna. Widoczny jest tutaj ciemny, pudrowy róż, który króluje na części ścian. Sofa to kolor butelkowej zieleni, delikatnie kontrastujący z pozostałą częścią wnętrza. Ciekawym rozwiązaniem są też drewniane lamele na tle czarnej ściany.

Salon

salon

 © Studio KU

przestrzeń pracy

Obok salonu i kuchni możemy zobaczyć minimalistyczną przestrzeń pracy. Unikając dodawania niepotrzebnych elementów, które tylko rozpraszają podczas pracy, udało się tu postawić prosty stół o drewnianym blacie na metalowych, czarnych nogach. Niewielka szklana gablota w rogu i drewniana półka to jedyne dodatkowe wyposażenie. Oświetlenie, połączone z lampami w salonie, to minimalistyczne, delikatne źródło światła. W ten sposób udało się wykreować przestrzeń odpowiadającą potrzebom pracy i work-life balance.

 Miejsce pracy

miejsce pracy

© Studio KU

butelkowa zieleń z szarymi brązami

Przestrzeń łazienki to przede wszystkim biel i delikatna szaro-brązowa kolorystyka widoczna w płytkach. Na jednej ze ścian zdecydowano się na lastryko, rozwiązanie znane z kuchni i przedpokoju. Uwagę przykuwa przede wszystkim zielona szafka zlokalizowana pod umywalką. Mocna, butelkowa zieleń kontrastuje z pozostałymi kolorami aranżacji.

Łazienka  Łazienka

Łazienka

© Studio KU

zasłużony odpoczynek

Sypialnia to przestrzeń odpoczynku — miętowa kolorystyka delikatnie łączy się z pomarańczowym zagłówkiem. W tej części znajdziemy ponownie ażurowe regały, na których umieszczone zostały książki, akcesoria i kwiaty. W sypialni znajdziemy pojemną szafę, która optycznie powiększa wnętrze przez zastosowanie luster. Uwagę przykuwa stolik nocny, który imituje sprzęt radiowy w stylu retro. Najważniejsze w tej aranżacji pozostaje jednak odpowiednie podzielenie przestrzeni, które mogą służyć różnym funkcjom.

Sypialnia

Sypialnia

© Studio KU

opracował Wiktor Bochenek

Koły Buderus
DOMiTRENDY [DYWILAN]