Minimalistyczne wnętrze z home office

Inspiracją dla katowickiej aranżacji była modernistyczna kamienica, w której znajduje się mieszkanie. Od form, kolorów do detali, wszystko miało nawiązywać do obiektu na zewnątrz. Projekt opracowała pracownia Kubieniec Długosz.

Pracę nad wnętrzem rozpoczęto od modyfikacji układu funkcjonalnego. Rozbudowano zabudowę w strefie wejściowej, co pozwoliło na stworzenie większej meblowej zabudowy garderoby. Dodano również jedną łazienkę. Zmiana dotyczyła również przestrzeni kuchni, gdzie wydzielono małe pomieszczenie gospodarcze i umieszczono szafę z ukrytym biurkiem.

skrytka obok kuchni z miejscem do pracy w domu

skrytka obok kuchni z miejscem do pracy w domu

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

ściana pełna książek

W salonie przestrzeń definiuje przede wszystkim zabudowa ściany. Zdecydowano się tutaj na drewniany labirynt półek pełen książek stanowiących większość przedmiotów tu umieszczonych. Obok znajdziemy niewielkie dodatki jak figurka astronoma czy płyty winylowe. Nie zabrakło również telewizora, wbudowanego w całość. Salon dopełnia granatowa sofa o wyjątkowo ostrych krawędziach.

salon z regałem

salon z regałem

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

przestrzeń jedzenia

Z salonu przechodzimy przez wielkie otwarte drzwi do jadalni. To prosta przestrzeń. Na podłodze zdecydowano się na klasyczny parkiet ułożony w jodełkę. Stół to prostokątny, zakończony półokręgami mebel skupiający uwagę w przestrzeni. Krzesła, co interesujące, różnia się kształtami. Łączy je tylko kolor- mocna czerń. Nad stołem oświetlenie zapewniają trzy, symetryczne i eleganckie lampy. Na ścianie zdecydowano się na akcent kolorystyczny w postaci obrazu.

kuchnia

kuchnia

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

wyspa i schowek

Kuchnia to biel i czerń. Dolna zabudowa jest czarna, zaś górna biała. Na podłodze zdecydowano się na białe płytki i odgradzające je od pozostałych powierzchni czarne. Wyspa kuchenna to prosta płyta o szarym kolorze, której towarzyszą trzy trójnożne krzesła. Po drugiej stronie oprócz spiżarni znajdziemy ciekawe ukryte pomieszczenie — to niewielki home office zamknięty w drewnianej zabudowie.

kuchnia z wyspą

kuchnia z wyspą

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

sypialnie

W przestrzeni sypialnej zdecydowano się na mocny biel połączony z drewnem. W pokoju rodziców znajdziemy bardzo niskie łóżko w szarej zabudowie. W pokoju córki, oddzielonej od pozostałych — podobny układ z większą dozą bieli.

sypialnia rodziców

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

pokój córki

pokój córki

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

płytki i rośliny

W toalecie zdecydowano się na czarne i szare płytki. Część zabudowy przypomina wyjątkowo efektywne terazzo, czyli znane i często pejoratywnie oceniane lastryko. Ciekawym rozwiązaniem jest oddzielenie roślin i ustawienie ich za szkłem. W ten sposób wprowadzamy zieleń, ale nie szkodzimy im nadmierną wilgocią i brakiem światła.

łazienka

łazienka

fot. Marek Swoboda, ©Kubieniec Długosz

opracował Wiktor Bochenek

 

Pompy ciepła Buderus
DOMiTRENDY [DYWILAN]