Prosta historia - delikatne wnętrze z wyjątkową tapetą

Jak urządzić niewielkie mieszkanie, by było zarazem jasne i przestronne? Tego wyzwania podjęła się pracownia LBWA projektując aranżacje w ograniczonym przestrzennie wnętrzu na poznańskim Łazarzu.

garderoba została oddzielona od sypialni ścianą

garderoba została oddzielona od sypialni ścianą

fot. Pion Studio © LBWA

niewielkie zmiany układu i kontrastująca kuchnia

Mieszkanie zlokalizowane jest w nowym budynku, ale architekci wnętrz postanowili delikatnie zmienić jego układ. Zależało im przede wszystkim na poprawieniu funkcjonalności i dostosowaniu do potrzeb inwestorów. Zmiany polegały na usunięciu części ściany oddzielającej salon od kuchni, by w ten sposób otworzyć tę przestrzeń.

Zabudowa kuchni ma oddziaływać na strefie dzienną kontrastując. Widoczne jest to przede wszystkim w ciemnej, metalicznej kolorystyce. Kuchnia pomimo otwarcia została oddzielona granatową wyspą kuchenną. Fronty w dolnej i górnej części to dominacja głębokiego, ciemnego granitu, który kontrastuje z częściową białą zabudową, zlokalizowaną wokół kuchni.

kuchnia ma kontrastować z salonem

kuchnia ma kontrastować z salonem

fot. Pion Studio © LBWA

strefa dzienna, czyli przestrzeń relaksu

Salon, tworzący spokojną i delikatną aurę relaksu, utrzymany jest przede wszystkim w białej kolorystyce. Na ścianach trudno znaleźć przełamanie poza niewielką grafiką za sofą i regałem z książkami. W ciekawy sposób dostosowane zostały wertykalne kaloryfery, niemal zatopione w ścianach.

Na podłodze zdecydowano się na parkiet ułożonyjodełkę. Meble w tej części miały być przede wszystkim lekkie i nieobciążające. Ich kolorystyka jest prosta, stonowana i delikatna. Obok klasycznego koloru drewna pojawiają się czernieszarości. Warto zwrócić uwagę na interesującą lampę w kształcie kuli zawieszoną na „złamanej” poprzeczce.

Interesującym rozwiązaniem jest specjalnie zaprojektowana dla tego wnętrza komoda, wykończona dębowym fornirem na lekkim czarnym stelażu. Za przesuwnymi frontami ukrytą między innymi sprzęt audio.

uwagę przykuwa wyjątkowa lampa

uwagę przykuwa wyjątkowa lampa

fot. Pion Studio © LBWA

nad morzem liści

Strefa nocna powstała przez połączenie dwóch pokoi, co umożliwiło stworzenie przestronnej sypialni z wyodrębnioną częścią na garderobę. Łóżko wykonane zostało z litego drewna, co nadaje mu minimalistyczny, naturalny charakter. Oko przykuwa również tapeta za łóżkiem, z czarno-białym naturalnym gąszczem roślin, który naturalnie koresponduje z drewnianymi meblami i roślinami umieszczonymi w sypialni.

w sypialni uwagę przykuwa tapeta

w sypialni uwagę przykuwa tapeta

fot. Pion Studio © LBWA

Opracował Wiktor Bochenek

Koły Buderus
DOMiTRENDY [DYWILAN]