Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Przedszkole przyszłości według pracowni Christensen & Co. architects

Dobrawa Bies
12 kwietnia '21

Wyzwaniem dla współczesnego budownictwa, zarówno prywatnego, jak i użyteczności publicznej, jest projektowanie zrównoważone oraz stosowanie energooszczędnych rozwiązań, które są jednocześnie zdrowe dla ludzi i przyjazne dla środowiska naturalnego. Przykładem obiektu, który łączy wszystkie te elementy, jest przedszkole Solhuset w Hørsholm w Danii autorstwa Christensen & Co. architects wybudowane zgodnie z koncepcją Domów Aktywnych.

Obiekt wybudowany w 2011 roku w Danii może nadal być wzorcem dla inwestycji powstających aktualnie w Polsce. Nowe budynki zgodnie z warunkami technicznymi muszą być jeszcze bardziej efektywne energetycznie i odpowiadać wprowadzonym regulacjom unijnym. Celem nowych regulacji jest obniżenie ilości energii niezbędnej do pokrycia zapotrzebowania na ciepło budynków we wszystkich krajach członkowskich Unii Europejskiej. Dotyczy to również obiektów użyteczności publicznej.

Przedszkole Solhuset
w Hørsholm

budynek ma zwartą bryłę o ciemnej elewacji z dużą ilością okien

fot.: Adam Mørk © Christensen & Co. architects

Jednak nie tylko energooszczędność jest ważna, dowodem na to jest koncepcja Domów Aktywnych opracowana przez międzynarodowe stowarzyszenie — Active House Alliance. Wywodzącą się z Danii i Holandii idea Domu Aktywnego oznacza budynek mieszkalny, który łączy efektywność energetyczną, wysoką jakość klimatu wewnętrznego i doświetlenia oraz dbałość o środowisko naturalne.

przedszkole na planie trójkąta

Zgodnie z jej założeniami powstał budynek przedszkola Solhuset w Hørsholm, 30 km na północ od Kopenhagi. Architekci z pracowni Christensen & Co. architects stworzyli zintegrowane centrum opieki przedszkolnej o powierzchni 1300 metrów kwadratowych dla około 100 dzieci i 30 pracowników. Ze względu na geometrię, położenie okien i szereg najnowocześniejszych zielonych technologii w momencie powstawania było to pierwsze na świecie przedszkole, które wytwarzało energię.

Przedszkole Solhuset
wykonano na planie trójkąta

przedszkole zaprojektowano na planie trójkąta

© Christensen & Co. architects

Budynek ma zwartą bryłę, zaprojektowaną na planie trójkąta, z dwiema najdłuższymi elewacjami skierowanymi na południowy wschód i południowy zachód. Okna wzdłuż tych elewacji, w połączeniu ze świetlikami dachowymi, wpuszczają ponad trzykrotnie więcej światła niż w standardowym budynku, zapewniając zdrowy klimat w pomieszczeniu przez cały czas — latem i zimą. Wszystkie pomieszczenia mają dostęp do światła słonecznego z przynajmniej dwóch stron. W każdym z nich architekci zaprojektowali wysoko zawieszone sufity oraz strategicznie rozmieścili okna, które zapewniają optymalne wykorzystanie naturalnego światła. Ponadto umieszczenie na różnej wysokości okien w skośnym dachu ułatwia szybkie i efektywne przewietrzanie sal.

Przedszkole Solhuset,
skośny dach    Przedszkole Solhuset, jasne
wnętrza

umieszczenie na różnej wysokości okien w skośnym dachu ułatwia szybkie i efektywne przewietrzanie sal

fot.: Adam Mørk © Christensen & Co. architects

Ciekawostką jest stacja pogodowa zainstalowana na dachu współpracująca z czujnikami dwutlenku węgla i temperatury w każdym pomieszczeniu. Jest ona gwarantem dobrego klimatu — chroni przed przegrzaniem, zaopatruje w świeże powietrze, włącza i wyłącza światła zależnie od potrzeb i warunków pogodowych, oraz oszczędza energię. Naturalna wentylacja wspierana jest przez wentylację mechaniczną i automatyczny system osłon przeciwsłonecznych, który chroni przed przegrzewaniem.

budynek wytwarzający energię

Przedszkole korzysta z odnawialnych źródeł energii i co więcej, samo produkuje energię. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu okien i pasywnemu wykorzystaniu energii słonecznej zimą zaspokajana jest połowa zapotrzebowania na ciepło. Druga połowa produkowana jest przez zintegrowany system ogrzewania solarnego i geotermalnego. Kolektory słoneczne umieszczone na południowej połaci dachu, przekształcają energię słoneczną w ciepło i gorącą wodę, podczas gdy 250 metrów kwadratowych ogniw fotowoltaicznych produkuje prąd. Solhuset zostało wykonane tak, aby wytwarzać aż 78 kWh/m² rocznie, co stanowi o 9 kWh/m² więcej niż przewidywane zużycie energii elektrycznej.

Przedszkole Solhuset,rozwiązania energetyczne

przedszkole korzysta z odnawialnych źródeł energii i samo produkuje energię

© Christensen & Co. architects

ochrona środowiska

Teren zewnętrzny przedszkola jest tak zaprojektowany, aby przedstawiać krajobraz Danii, w tym obszary leśne i strefę piaszczystą, symbolizującą wybrzeże. Przestrzeń została tak pomyślana, aby wspierać edukację przedszkolaków w zakresie ochrony środowiska. Ciekawym dodatkiem są szklarnie, w których dzieci pod opieką nauczycieli mogą uprawiać rośliny. Warto dodać, że architekci przez cały proces projektowania korzystali z zaawansowanego oprogramowania, a wirtualne testy zaowocowały późniejszą poprawą wydajności energetycznej, jakości powietrza w pomieszczeniach i poziomu światła dziennego.

Duńskie przedszkole to wizja budownictwa, która może być odpowiedzią na współczesne wyzwania ekologiczne i oczekiwania użytkowników — około 90 procent naszego czasu spędzamy w budynkach! Za zrównoważonym budownictwem, w którym istotną rolę odgrywa odpowiedni klimat wewnętrzny, przemawiają także korzyści zdrowotne. Światło naturalne i świeże powietrze sprzyjają przyswajaniu wiedzy, podnoszą koncentrację, zwiększają produktywność, jak również pomagają walczyć z infekcjami czy redukują ryzyko takich chorób jak astma, alergia oraz depresja.

Więcej informacji i wskazówek projektowych znajdziecie na stronie VELUX ARCHITIPS.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta