Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize
Zobacz w portalu A&B!

Prywatna strefa wellness projektu Gąska Studio

08 czerwca '20

Ten projekt już na pierwszy rzut oka przywołuje miłe skojarzenia. Przenosi nas do zielonej części Wysp Kanaryjskich lub do luksusowego, nadmorskiego hotelu na kontynencie. Nic dziwnego, że architekci z Gąska Studio otrzymali za niego Grand Prix na międzynarodowym konkursie dla projektantów i architektów Tubądzin Design Awards.

Jako zadanie konkursowe uczestnicy musieli zaprezentować wybrane produkty z kolekcji marki Tubądzin. Architekci z Gąska Studio Marta Sowińska-Gąska i Łukasz Gąska postanowili stworzyć strefę wellness otwartą na otaczający ją krajobraz. Wnętrze i zewnętrze przenikają się, korespondują ze sobą. Strefa ma kameralny charakter, stanowi niemal integralną część rosnących wokół drzew i krzewów.

Wnętrze zostało zaprojektowane jako przedłużenie ogrodu. Gdy doskwiera na przykład zmęczenie upałem, można schronić się w tej strefie, gdzie towarzyszyć będzie jedynie spokój i cisza. Architekci chcieli, by było to miejsce prywatne, intymne, w którym można się wyciszyć, wypocząć i zrelaksować.

Strefa wellness - Tubądzin Design Awards Gąska Studio

ważną częścią projektu są obrotowe ściany, dzięki którym użytkownicy nie tylko mogą uchronić się od niepożądanych spojrzeń, ale i od deszczu czy wiatru

© Gąska Studio 

w zgodzie z naturą

Ważną częścią projektu są obrotowe ściany, dzięki którym użytkownicy nie tylko mogą uchronić się od niepożądanych spojrzeń, ale i od deszczu czy wiatru. Konstrukcja opiera się na systemowym rozwiązaniu elewacji w specjalnych ramach umieszczono wypełnienie, w tym przypadku płytki Tubądzin. Pozwoliło to na niemal całkowite usunięcie bariery między wnętrzem a zewnętrzem, zatarcie granic między tym, co po stronie natury, a tym, co po stronie architektury. Pomogło w tym również zastosowanie spójnych materiałów wykończeniowych na ścianach i elewacjach m.in. imitujących drewno płytek ceramicznych.

oprac.: Basia Hyjek

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE