WALA - uchwyty do drzwi [BIM]

Dom z tarasem, czy taras z domem? Nowa realizacja UGO Architecture

Kuba Głaz
01 lutego '22

"Taras z domem nad jeziorem". W tej nazwie nie ma pomyłki. Taras stanowi centralną przestrzeń letniskowego domu we wschodniej Wielkopolsce zaprojektowanego w pracowni UGO Architecture. Od pierwotnego zamiaru realizację różni prawie wszystko. Efekt: idealne wpisanie w kontekst i wykorzystanie atutów zadrzewionej działki.

Nieoczywista bryła położona na skarpie po wschodniej stronie jeziora wyrosła w zeszłym roku w otoczeniu luźnej, choć przypadkowej zabudowy. Letniskowy dom na rzucie zbliżonym do litery C otwiera się na jezioro i krajobraz, a izoluje od sąsiednich zabudowań. Pierwotnie inwestor zamierzał postawić budynek o kształcie „nowoczesnej stodoły” z całkowicie przeszkloną ścianą wychodzącą na jezioro. Projektanci z poznańskiej pracowni UGO Architecture zaproponowali jednak inne rozwiązanie, tak by jak najlepiej wykorzystać atuty obszernej, wąskiej działki.

Dzięki zaproponowanemu układowi większość pomieszczeń ma zachodnią ekspozycję i otwarty widok na akwen. Ta forma służy także osłonięciu mieszkańców i zachowaniu ich prywatności podczas pobytu. Nie trzeba było zatem wielu dni, by przekonać inwestora do porzucenia pierwotnego pomysłu – mówi Hugon Kowalski z UGO Architecture. – Wpływ na kształt miały również uwarunkowania terenu: odległość od jeziora i linii średniego napięcia przecinającej działkę – dodaje.

ugo 1         ugo 2

Taras z domem nad jeziorem - proj. UGO Architecture, widok od strony zachodniej, sytuacja

© UGO Architecture

blacha w kontekście

W rezultacie powstała rozrzeźbiona horyzontalna bryła o kontrastowych elewacjach: wykończonej drewnem od strony tarasu i jeziora oraz licowanej blachą trapezową od strony podjazdu i sąsiednich działek. Blacha okrywa również strome połacie dachów nad salonem i antresolą. Hugon Kowalski tłumaczy ten zamysł:

Wszędzie tam, gdzie jest bezpośredni kontakt z elewacją użyliśmy przyjemnego w odbiorze drewna: modrzewia syberyjskiego. Deski pokrywają całą powierzchnię tarasu i fragmenty wnętrza łącząc przestrzeń w jedną strefę. Na elewacji tylnej oraz bocznych wykorzystaliśmy blachę trapezową, która ma stanowić rodzaj bariery ochronnej. Techniczny charakter wpisuje się w kontekst pobliskich budynków gospodarczych, z których część ma dachy pokryte falistym eternitem.