Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Rdzawy, nowoczesny biurowiec w Gdańsku. Wave projektu medusa group

Dobrawa Bies
15 września '21
Dane techniczne
Nazwa: Biurowiec Wave
Lokalizacja: Polska, Gdańsk
Pracownia: medusa group
Zespół projektowy: Przemo Łukasik, Łukasz Zagała
Współpraca: Dawid Beil, Daria Cieślak, Krystian Szczepek, Piotr Gnacek, Anna Korzeniowska, Agata Marekwia, Zofia Adamus, Marcin Lech, Marta Präg, Seweryn Wróblewski, Michał Sokołowski, Mateusz Rymar, Marta Präg, Jakub Koźlik, Julia Kazimierska
Inwestor: Skanska
Projekt siw: Joanna (Sowula) Katańska
Konstrukcja: Industria Structure
Ininstalacje: CEgroup
Projekt fasady: Studio Profil
Projekt zieleni: Kass – Architektura Krajobrazu
Ochrona ppoż.: Janusz Siata
Powierzchnia: 43 300 m²
Liczba kondygnacji naziemnych/podziemnych:  14/2
Certyfikaty: LEED Core&Shell, WELL Core&Shell (w trakcie ubiegania się), WELL Health-Safety Rating, Obiekt bez Barie

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2017
2020

Kompleks Wave składający się z dwóch niezależnych budynków realizowany jest na terenie gdańskiej dzielnicy Oliwa. To tutaj powstaje obecnie największa liczba inwestycji o znaczeniu metropolitarnym — miejsce ma działać jako katalizator rozwoju centrum Gdańska. W te założenia wpisuje się nowopowstały biurowiec Wave projektu medusa group.

Wave to dwa niezależne budynki oznaczone symbolami A i B znajdujące się w północno-zachodniej części Gdańska. Obiekt charakteryzuje się rdzawą fasadą nawiązującą do rytmicznej kompozycji portowych składów kontenerowych. Każdy z budynków składa się z czternastu kondygnacji naziemnych, a inwestycja dostarcza łącznie 48 000 metrów kwadratowych powierzchni użytkowej. Kompleks oferuje prestiżowe biura oraz lokale handlowo-usługowe i gastronomiczne na parterze.

Biurowiec Wave

biurowiec Wave zlokalizowany jest na terenie gdańskiej Oliwy

fot.: Juliusz Sokołowski © medusa group

dwa budynki

Budynek „A”, zlokalizowany po stronie wschodniej jest już oddany i niedawno wprowadzili się tam pierwsi najemcy. Budynek „B” po stronie wschodniej jest w fazie przygotowywania. Oba połączone zostaną łącznikiem na trzecim i dziesiątym piętrze. Architekci z medusa group projektując obiekt, posługiwali się oszczędnymi środkami wyrazu, tworząc oryginalną kompozycję przestrzenną. Spoglądając na kompleks z góry, tworzy on obróconą pod kątem 30 stopni literę „H”. Co ważne powierzchnie biurowe wykonane zostały w taki sposób, aby zapewnić funkcjonalną i efektywną aranżację. Przyjęta głębokość traktów oraz podział fasady stwarzają wiele możliwości konfiguracji i sposobów podziału powierzchni — w zależności od potrzeb najemcy.

Biurowiec Wave
w Gdańsku

stalowa fasada składa się z elementów modułowych o rudej barwie

© medusa group

stalowa, rdzawa fasada

Stalowa fasada z elementów modułowych o rudej, bursztynowej barwie z charakterystycznymi, pionowymi podziałami była dla nas racjonalnym wyborem. To czytelne nawiązanie do prostej i funkcjonalnej retoryki portowych składów kontenerowych, których prostopadłościany ułożone jeden na drugim tworzą przestrzenne formy. Powtarzalność, modułowość, efekt typizacji wzbogaciliśmy poprzez grę szklanymi podziałami, które dematerializują bryłę. Z kolei ogólnodostępna przestrzeń między budynkami odwołuje się do bałtyckiego, nadbrzeżnego krajobrazu, gdzie współgrają ze sobą kształty wydm oraz fal — mówią architekci z medusa group.

Stalowa elewacja
budynku Wave

szklane podziały urozmaicają modułowość elewacji

© medusa group

jedyny taki biurowiec w Gdańsku

Celem projektu, którego inwestorem jest Skanska, jest stworzenie nowoczesnego i funkcjonalnego centrum oferującego elastyczne przestrzenie do komfortowej pracy biurowej i nie tylko. W budynku A działa już centrum stomatologiczne i sklepy. Zespół budynków jest przyjazny dla środowiska, co przejawia się między innymi w niskim zużyciu energii, niskiej emisji zanieczyszczeń do atmosfery oraz stosowaniu odpowiednich, przyjaznych środowisku materiałów budowlanych i urządzeń technicznych. Dzięki ich zastosowaniu Wave jest w stanie zużywać znacząco mniej zasobów. Przy odpowiedzialnym zarządzaniu i świadomym użytkowaniu obiektu przez najemców oszczędność wody dzięki specjalnej armaturze może przekroczyć nawet czterdzieści procent. Budynek może również zużywać o ponad 30 procent mniej energii elektrycznej.

Biurowiec Wave
w Gdańsku

biurowiec otrzymał liczne certyfikaty

fot.: Juliusz Sokołowski © medusa group

międzynarodowe certyfikaty i antysmogowy beton

Wave otrzymał prestiżowy certyfikat międzynarodowy LEED Core&Shell na poziomie Platinum. Certyfikacja ta dotyczy oszczędności energii, redukcji zużycia wody czy emisji dwutlenku węgla. Wave korzysta z prądu pochodzącego ze źródeł odnawialnych, przede wszystkim elektrowni wodnych. Przy budynku znajduje się również antysmogowy chodnik z zielonego betonu. Promienie słoneczne powodują, że na jego powierzchni dochodzi do redukcji szkodliwych związków, znajdujących się w zanieczyszczonym, miejskim powietrzu. To pierwszy taki chodnik w Trójmieście zasilany energią pochodzącą całkowicie ze źródeł odnawialnych.

Wave, to także pierwszy budynek biurowy w Gdańsku ubiegający się o certyfikat WELL, kładący duży nacisk na odpowiednią wentylację oraz filtrację powietrza w pomieszczeniach, utrzymywanie właściwej wilgotności i komfortu termicznego. Ważnym aspektem jest również dostęp do światła dziennego i odpowiedniego oświetlenia, które współgra z rytmem biologicznym człowieka. Zgodnie z koncepcją WELL przestrzeń biurowa ma być przyjazna i umożliwiać efektywną pracę bez odczucia przemęczenia.

 
oprac.:
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta