Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Uniwersytet Humanistyczno‑Przyrodniczy w Częstochowie z nowym budynkiem! Jego sercem będzie wyjątkowa klatka schodowa

Ola Kloc
28 czerwca '21

Kilka dni temu poznaliśmy wyniki konkursu na koncepcję architektoniczną nowego budynku dla Uniwersytetu Humanistyczno‑Przyrodniczego im. Jana Długosza w Częstochowie. Zwycięską propozycję przedstawili architekci z wrocławskiej pracowni P2PA, których projekt, jak sami piszą, ma stać się domem dla jego przyszłych użytkowników, miejscem, które będzie spełniać ich potrzeby, a przy tym pobudzi do działania i kreatywności.

Przedmiotem otwartego, jednoetapowego i realizacyjnego konkursu organizowanego przez UJD i SARP Częstochowa był budynek Centrum Dydaktycznego Nauk Medycznych i Nauk o Zdrowiu, który stanie w południowej części kampusu uniwersyteckiego przy ulicy Generała Józefa Chłopickiego.

widok z lotu ptakawidok z lotu ptakawidok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

© P2PA

Jak czytamy w uzasadnieniu Sądu Konkursowego pod przewodnictwem Andrzeja Grzybowskiego, zgłoszona przez P2PA praca w największym stopniu spełnia wymagania określone w regulaminie konkursu. Jury w szczególności doceniło wysoką jakość rozwiązań funkcjonalno‑przestrzennych, zwłaszcza właściwe strefowanie funkcji oraz czytelny i oszczędny układ komunikacji wewnętrznej; współczesną, oryginalną formę budynku, a w szczególności rozwiązanie układu komunikacji pionowej oraz to, że obiekt stwarza możliwości uzyskania optymalnej relacji poniesionych nakładów do kosztów widoczną szczególnie w zwartej bryle budynku.

Mając na uwadze lokalizację obiektu, architekci skupili się na uzyskaniu urbanistycznego domknięcia placu oraz stworzeniu relacji z istniejącym po drugiej stronie budynkiem uniwersyteckim. Poprzez zorientowanie elewacji nowego budynku równolegle do fasady gmachu Wydziału Prawa i Ekonomii architekci stworzyli regularny, prostokątny plac.

wizualizacja nagrodzonej bryływizualizacja nagrodzonej bryływizualizacja nagrodzonej bryły

wizualizacja nagrodzonej bryły

© P2PA

Budynek zaprojektowano jako wieżę o podstawie kwadratu postawioną na nieco szerszym postumencie. Bryła tworzy kontrapunkt dla obiektu zlokalizowanego na przeciwległej ścianie placu. Gradacja budynku na część wysoką i niską oraz wprowadzenie przesunięcia kształtuje przestrzenny dialog pomiędzy obiektami — piszą o nowym obiekcie architekci z pracowni P2PA. — Zaproponowana struktura budynku odpowiada na restrykcyjne wymagania UJD. Jego prosty kształt oraz zcentralizowany układ z klatką schodową opartą na zasadzie podwójnej helisy pozwalają zoptymalizować powierzchnię i maksymalnie wykorzystać potencjał terenu opracowania przy zachowaniu właściwych relacji z otoczeniem — dodają projektanci.

schemat

schemat

© P2PA

Choć na pierwszy rzut oka na zdobionych pionowymi prefabrykowanymi elementami z barwionego betonu elewacjach nie jest widoczny podział na poszczególne kondygnacje, czytelne jest funkcjonalne rozdzielenie poszczególnych stref — minimalistyczne gzymsy dzielą budynek na trzy części — parter, dwa piętra mieszczące pracownie chemiczne i kolejne trzy, które zajmują pomieszczenia biurowe.

Główne wejście do budynku zlokalizowano na parterze, w podcieniu od strony ukształtowanego na nowo placu, a od strony ulicy Daniela Zbierskiego umieszczono wjazd do podziemnego garażu (garaż został zaprojektowany z wykorzystaniem systemu platform parkingowych, co pozwoliło na zmieszczenie dwukrotnie większej ilości samochodów niż w rozwiązaniu klasycznym). W parterze umieszczono także przestronny hol, sale wykładowe, szatnię, sanitariaty i zaplecze strefy studenckiej.

rzut poziomu 0

rzut poziomu 0

© P2PA

Wyżej, na kondygnacjach pierwszej i drugiej, umieszczono pracownie chemiczne, których pomieszczenia układają się w dwa zespoły w kształcie litery L. Na kolejnych piętrach budynku zaprojektowano biura dla pracowników uniwersyteckich umieszczone wzdłuż wszystkich czterech elewacji budynku, wokół centralnej klatki schodowej, zapewniając tym samym naturalne oświetlenie w każdym z pomieszczeń. Oprócz kształtującej układ wnętrza klatki schodowej architekci uwzględnili także dwie windy osobowe i windę towarową.

rzut 2. piętra        rzut 4. piętra

po lewej: rzut 2. piętra; po prawej: rzut 4. piętra

© P2PA

Struktura budynku oparta została na centralnie zlokalizowanej klatce schodowej opartej na zasadzie podwójnej helisy. Zaproponowane rozwiązanie komunikacji pionowej pozwala na zlokalizowanie w obiekcie zarówno wymaganej przepisami zamkniętej klatki schodowej, jak i bardziej odpowiadającej randze budynku otwartej komunikacji. Wykorzystanie modelu podwójnej helisy pozwala na „zaplecenie” tych dwóch rodzajów schodów, co skutkuje znaczną oszczędnością przestrzeni — dodają projektanci.

Jeśli negocjacje uczelni i nagrodzonej pracowni przebiegną pomyślnie, budowa ma szansę rozpocząć się w przyszłym roku, a zakończyć w 2023. Szacowany koszt robót budowlanych wynosi około 16 mln złotych.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta