computer zapisz w ulubionych

Ruszyła budowa Centrum STOS na kampusie Politechniki Gdańskiej

Ola Kloc
17 grudnia '20

Rozpoczęła się realizacja wyłonionego w konkursie w 2017 roku projektu budynku Centrum STOS (Smart and Transdisciplinary knOwledge Services) dla Centrum Informatycznego Trójmiejskiej Akademickiej Sieci Komputerowej przy ulicy Traugutta w Gdańsku. Autorami koncepcji gmachu, który stanie na terenie kampusu Politechniki Gdańskiej, są architekci z pracowni Arch‑Deco.

Obiekt o powierzchni około 12 tysięcy metrów kwadratowych powstaje u podnóża parku i tzw. Szubienicznej Góry w Gdańsku‑Wrzeszczu, w sąsiedztwie historycznego Gmachu Głównego Politechniki Gdańskiej. Architekci, wykorzystując kaskadową rzeźbę terenu, zaprojektowali budynek zarówno wizualnie, jak i funkcjonalnie podzielony na trzy części.

Podziemna, w celu zapewnienia maksymalnej ochrony danych, mieścić będzie część serwerowni z bunkrem. Na niej osadzone zostały dwie bryły — dydaktyczna oraz operacyjna — tłumaczy Zbigniew Reszka, architekt i prezes pracowni Arch‑Deco. — Kluczowe było też zaplanowanie przebiegu osi kompozycyjnej przez działkę. Dlatego części A i B ulokowaliśmy po obu jej stronach, zachowując w ten sposób widok na Gmach Główny PG — dodaje.

Część operacyjno‑techniczna, dla zintensyfikowania wrażenia niedostępności, będzie częściowo wybita w zbocze i pokryta tytanowo‑cynkową blachą w ciemnym kolorze antracytu. Kontrastować z nią będzie zapraszająca do środka część biurowo‑dydaktyczna z jasną, srebrną fasadą.

na dolnej części obiektu osadzone zostały dwie bryły — dydaktyczna i operacyjnana dolnej części obiektu osadzone zostały dwie bryły — dydaktyczna i operacyjnana dolnej części obiektu osadzone zostały dwie bryły — dydaktyczna i operacyjna

na dolnej części obiektu osadzone zostały dwie bryły — dydaktyczna i operacyjna

wiz.: potegraphics © Arch-Deco

Bryła części dydaktyczno‑biurowej, która zaprojektowana została jako ogólnodostępna dla studentów pełni również rolę dominanty kompozycyjnej — wyjaśnia Zbigniew Reszka. — Usytuowana została wzdłuż osi kompozycyjnej całego założenia architektonicznego, będącej też osią historycznego Gmachu Głównego PG. Wykorzystując naturalne ukształtowanie terenu, wzdłuż osi umiejscowiliśmy trakt pieszy ze schodami, przestrzenie do odpoczynku, miejsca siedzące i elementy tarasowe dostępne z różnych poziomów budynku. Dzięki temu zabiegowi przestrzeń publiczna zaprasza użytkowników do wkroczenia między budynki, a także na szczyt wzniesienia z projektowanym założeniem parkowym, skąd otwiera się widok na Gmach Główny PG — tłumaczy.

ogólnodostępna bryła części dydaktyczno‑biurowej pełnić będzie również rolę dominanty kompozycyjnejogólnodostępna bryła części dydaktyczno‑biurowej pełnić będzie również rolę dominanty kompozycyjnejogólnodostępna bryła części dydaktyczno‑biurowej pełnić będzie również rolę dominanty kompozycyjnej

ogólnodostępna bryła części dydaktyczno‑biurowej pełnić będzie również rolę dominanty kompozycyjnej

wiz.: potegraphics © Arch-Deco

Chcąc podkreślić sąsiedztwo głównego gmachu Politechniki i stworzyć dialog między historycznym a nowym budynkiem uczelni, architekci zdecydowali się na użycie materiałów nawiązujących do użytych w istniejącym obiekcie — cegły, blachy cynkowo‑tytanowej i kamienia.

Na przestrzeni lat więź kampusu z otaczającą zielenią od strony południowo-zachodniej została zatracona, a budynek Gmachu Głównego stał się wyizolowany — tłumaczy Michał Baryżewski, współzałożyciel biura Arch‑Deco. — W założeniu idei zrównoważonego rozwoju przestrzeń kampusu powinna być otwarta i powiązana z miastem. Dlatego jednym z głównych punktów projektu jest spójny system atrakcyjnej i funkcjonalnej przestrzeni publicznej, o wysokiej estetyce oraz nowoczesnych rozwiązaniach technologicznych i komunikacyjnych. Chcieliśmy, aby nawiązywały one do historycznych układów planistycznych i scalały istniejąca i projektowaną zabudowę — dodaje projektant.

Zgodnie z planami projektantów teren otaczający powstający budynek będzie rekreacyjno‑dydaktyczną przestrzenią publiczną z parkiem na wzgórzu widokowym, której centralnym punktem staną się podkreślające oś widokową schody terenowe.

architekciarchitekciarchitekci

architekci, wykorzystując kaskadową rzeźbę terenu, zaprojektowali budynek wizualnie i funkcjonalnie podzielony na trzy części

wiz.: potegraphics © Arch-Deco

CK STOS to obecnie największa realizowana inwestycja infrastrukturalna w Gdańsku. Jej całkowity koszt wyniesie ponad 200 mln PLN.

Budowa centrum jest odpowiedzią na potrzeby rynku w zakresie usług badawczo‑rozwojowych B+R, które wymagają obliczeń, transferu i przetwarzania oraz archiwizacji ogromnych zbiorów danych. Generalnym wykonawcą inwestycji jest spółka NDI — mówi rektor Politechniki Gdańskiej, prof. Krzysztof Wilde.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5