okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Gliwice będą miały Centrum Edukacji Ekologicznej!

Dobrawa Bies
19 listopada '20

Centrum Edukacji Ekologicznej to nowa inwestycja Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów w Gliwicach. Obiekt wraz z nową siedzibą spółki PZO powstanie w sąsiedztwie składowiska przy ul. Rybnickiej. Za ten edukacyjny projekt odpowiada Studio BB Architekci.

Centrum Edukacji Ekologicznej dla Przedsiębiorstwa Zagospodarowania Odpadów, jak mówią autorzy, ma być obiektem wyjątkowym i demonstracyjnym w zakresie kształtowania świadomości ekologicznej. CEE ma spełniać dwie ważne funkcje — nadzoru nad składowaniem i gospodarowaniem odpadów oraz edukacji ekologicznej.

prezentacja projektu CEE

© Studio BB Architekci

eklogiczny budynek parterowy

Projekt obiektu socjalno-biurowego zakłada budowę parterowego budynku wkomponowującego się w otoczenie. Forma jest inspirowana sąsiadującym wzniesieniem, będącego zrekultywowaną kwaterą zutylizowanych śmieci. W projekcie architekci zaproponowali elementy prefabrykowane i ekologiczne — blachę fałdową, belki konstrukcyjne z drewna klejonego oraz zielony dach. Na dachu zaprojektowano ścieżkę edukacyjną z tablicami informacyjnymi, instalację fotowoltaiczną oraz przewidziano miejsce na ule dla pszczół.

Budynek zbudowany jest
z ekologicznych materiałów

parterowy budynek wpisuje się w pobliską skarpę

© Studio BB Architekci

ścieżki edukacyjne

Strefa przed wejściem do budynku będzie przestrzenią edukacyjną dla najmłodszych. Na placu przed obiektem autorzy zaproponowali dysze wodne wraz z meblami miejskimi, które układają się w znak symbolizujący recykling. W częsci wznoszącego się dachu zakomponwano stopnie do siedzenia będące miejscem do wypoczynku i edukacji ekologicznej na otwartym powietrzu. Z przestrzeni przed wejściem główny prowadzą dwie ścieżki edukacyjne — jedna na dach budynku oraz druga, która wspina się na wzniesienie, gdzie odwiedzający będą mogli przejść się po zrekultywowanym wysypisku.

Wokół budynku
znajdują się ścieżki edukacyjne

ścieżki edukacyjne prowadzą na dach budynku i pobliską skarpę

© Studio BB Architekci

industrialne wnętrza

Architekci zaproponowali wnętrza w stylu industrialnym z elementami wykończeniowymi z betonu, drewna, oraz wyeksponowali instalacje. Bezpośrednio przy sali konferencyjno-edukacyjnej znajduje się przeszklone pomieszczenie wymiennikowni, będące jednocześnie przestrzenią pokazową prezentującą nowoczesne technologie odzysku energii i ogrzewania.

CEE to parterowy budynek o nietypowym planie

© Studio BB Architekci

W obiekcie znajdować się będą biura, pomieszczenia socjalne, sala wystawiennicze, konferencyjne i edukacyjne. W strefie wejściowej gości witać będzie naturalnie rosnące drzewo, podkreślające ekologiczny wymiar projektu.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany