Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Design of a single-family house and a friendly housing estate in Wrocław's Sępolno district

Dobrawa Bies
23 of September '21

A student of architecture at the Wrocław University of Technology, Bartosz Kuczyński, designed a single-family housing estate located in Wrocław's Sępolno district. The terraced housing he introduced refers to the architecture of the neighborhood, and each building was divided into three zones. Get to know the project titled Rozjechany Dom.

Roz Rozjechany Dom is a project that was created in the second year of studies at the Wroclaw University of Technology under the direction of Dr. Jerzy Lątka. In addition to a single building, the student also designed an entire estate of single-family houses that could be built in Wrocław's Sępolno district.

Aksonometria projektu
osiedla na wrocławskim Sępolnie

The author proposed an estate consisting of single-family houses

© Bartosz Kuczynski

A housing estate in Wroclaw's Sępolno district

The estate designed by Bartosz Kuczynski is located on Edward Dembowski Street, on one of the most interesting and still unused plots of land in Wroclaw. The plot is naturally overgrown, with both low and high greenery in the form of deciduous and coniferous trees.

The goal of my project became to create a sheltered enclave from the street for residents, but also to avoid complete separation, so that the residential complex is part of the urban fabric, not a lonely, inaccessible island. The introduced terraced housing refers to the existing buildings on the other side of the street. What's more, being affordable, it will attract residents of different financial status to the estate, diversifying the social structure, the author says.

Dom Rozjechany,
przekrój

The house has been divided into three zones: living, private and utility

© Bartosz Kuczynski

The House of the Disheveled

The house was divided into three zones: daily, private and utility. Each of them functions as a separate part, but together they intermingle and complement each other, creating an original semi-atrial form of the building. The characteristic spreading of the lower parts of the house not only allows for better illumination of the interior, but also creates green roof zones accessible from the first floor and provides more privacy for the householders.

Theliving area, the most open and accessible to everyone, is open to southern and western light and to the garden surrounding the house. It is connected by a link to the utility area, housing technical and recreational rooms, with access to the pool. Above them is a residential floor with eastern and western exposures. This layout prevents the rooms from overheating, while providing convenient lighting conditions at any time of the day.

Aksonometria
szczegółowa

Around the building there is a large garden, a swimming pool and a pond

© Bartosz Kuczynski

privacy for residents

The area next to the building was developed by the architect with the residents' privacy in mind, as well as preserving the large garden and usability. On the street side, there is a storage area, a garage entrance and an entrance area. Adjacent to the left wing, a paved path provides convenient communication between the garage door and the rest of the plot. On the west side, a swimming pool area, seamlessly transitioning into the garden, has been inserted between the spaced-out building blocks.

Dom Rozjechany od
strony ulicy

view of the house from the street

© Bartosz Kuczynski

Walking down the street, due to the lack of windows on the first floor of the eastern elevation, we are unable to see what is going on inside. Only when approaching the front door, through the glazed connector, can we see the greenery on the other side. Thus, the building ceases to be a spatial barrier, and becomes a sort of walk-through zone, inviting us to enter," explains Bartosz Kuczynski.

Open living area and spa

After passing through the arcade-covered entrance area and vestibule, we reach the open living area. Here our gaze encounters no barrier - we can even see the distant greenery of the garden on the other side of the house. Sunk in the southern sun, the living room with dining room can be opened to the garden surrounding the house, enlarging the space available to the householders.

Dom Rozjechany, rzut
parteru

The first floor is an open-plan living area, utilitarian area and rest rooms

© Bartosz Kuczynski

The living area via a connector is adjacent to the utilitarian zone, housing a garage with a workshop, a boiler room, closets and rest rooms - a sauna with a bathroom and a spa room. On the west side, the room is open to the adjacent large swimming pool. On the other hand, from the side, a glass door gives access to the heated pool, sheltered by the building blocks from wind, rain or snow, which allows it to be used at any time of the year and in any weather.

Strefa dzienna otwarta
na ogród

A living area open to the garden

© Bartosz Kuczynski

Up the stairs we get to the first floor - the private space of the householders. The axis of communication of this part of the house is a long corridor, illuminated by windows with eastern exposure. It connects the children's sleeping quarters, bathroom and guest room with the private area for the parents. From the first floor we can access a large green terrace, with places for growing plants and a view of the entire designed area.

Dom Rozjechany, rzut
piętra

The first floor is a private area and a large green terrace

© Bartosz Kuczynski

stone, steel and wood

Stone, steel and wood are the main materials used in the project. Both blocks of the first floor were covered with stone slabs, imitating the structure of concrete. The first floor has been entirely finished with black sheet metal fixed with a standing seam.

Such a solution gives the mass a modern character and, additionally visually breaking the building into two parts, improves its proportions, the architect explains.

Wood was used to finish the arcades, on the gable walls and in the fence detail, insulating the project. The structure of the house was made using ceramic blocks and reinforced concrete slabs in the ceilings.

Dom Rozjechany,
elewacje

A characteristic feature of the project is the unusual shape of the roof

© Bartosz Kuczynski

An element that posed quite a challenge for the author was the unusual shape of the roof, which constitutes the character of the building. In order to preserve the individual form, Bartosz Kuczynski divided the body of the roof into parts at one-meter intervals, and then designed wooden trusses for the resulting sections. Such prefabricated elements, after installation, only need to be covered with full boarding and finishing materials. This solution will avoid errors in the construction of the roof trusses on site, while preserving the designed form.

Read also about another project by Bartosz Kuczynski - Mediateka in Wroclaw, which could become an urban meeting and cultural center.

{AuthorAiB}

The vote has already been cast

Interior trends 2023
Interior trends 2023
PZU Park
IGP-Effectives®
INSPIRATIONS