Kuba Snopek i Jakub Szczęsny gośćmi kolejnego spotkania w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE
NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE. Cykl rozmów LIVE
expand

Budynek nastawiony na samowystarczalność cieplną

16 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: „Budynek nastawiony na samowystarczalność cieplną”
Kategoria: Dom jednorodzinny
Autorki: Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur
Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Śląskiej

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej – ZDROWY DOM

 

Dom został zaprojektowany z myślą o stworzeniu przyjaznej przestrzeni dla czteroosobowej rodziny. Ma on zwartą, prostą bryłę z przestrzenią otwierającą się na ogród. Najważniejszymi przestrzeniami w projekcie, są przestrzenie wspólne, integrujące rodzinę.

 zieleń łagodnie przeplata się z architekturą i wchodzi do wnętrza

zieleń łagodnie przeplata się z architekturą i wchodzi do wnętrza

© Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur

Zaliczamy do nich salon połączony z kuchnią i jadalnią, ogród zimowy, pełniący również funkcję większej jadalni oraz taras, przysłonięty konstrukcją drewnianą z winoroślą, dającą cień w upalne dni. Są to miejsca, gdzie przyjemnie można spędzić większość czasu, całą rodziną, w ciągu dnia. Ze względu na ich ważną funkcję zajmują one dużą powierzchnię użytkową. Należy również dodać, że są one usytuowane od strony południowej, dla najlepszego naświetlenia.

Rzut parteru

rzut parteru domu

© Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur

Budynek nastawiony jest na samowystarczalność cieplną przy użyciu przeszklonych powierzchni od strony południowej oraz wschodniej. Ściany oraz dach budynku zostały zaprojektowane tak, aby budynek był jak najlepiej docieplony i miał właściwe wartości współczynników przenikania ciepła U (zostały one podane na przekrojach budynku). Przeszklenia w budynku również zostały dobrane pod względem czynników izolacyjnych.

przeszklenia
w budynku również zostały dobrane pod względem czynników izolacyjnych

przeszklenia w budynku zostały dobrane pod względem czynników izolacyjnych

© Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur

Dom zaprojektowano w taki sposób, by umożliwić zamontowania paneli fotowoltaicznych, gdyż jego skos jest zwrócony ku południowej stronie. Projekt ten opiera się przede wszystkim na zrównoważonym budownictwie. Wykorzystane zostały materiały ekologiczne mogące być ponownie odzyskane.

przekrój A-A

przekrój A-A

© Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur

Ważnym aspektem w tym projekcie jest powiązanie budynku z naturą. Poprzez wprowadzenie dwóch przestrzeni — tarasu z pergolą oraz ogrodu zimowego, zieleń łagodnie przeplata się z architekturą i wchodzi do wnętrza. Wnętrze budynku zostało zaprojektowane z podziałem na strefę dzienną oraz nocną.

taras z pergolą

taras z pergolą

© Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur

Na parterze znajdują się takie pomieszczenia jak: przedsionek, kuchnia, jadalnia, salon, WC, pralnia. Natomiast na pierwszym piętrze zaprojektowane zostały sypialnie oraz łazienka. Przestrzeń znajdująca się nad przedsionkiem może być wykorzystana jako pokój gospodarczy z wyciąganą drabiną.

 rzut poziom – 1

 rzut poziom – 1

© Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur

Na poziomie -1 zaprojektowano dwa miejsca parkingowe dla samochodów, przestrzeń do przechowywania oraz kotłownia z możliwością instalacji, która będzie ogrzewała budynek, ale zarazem będzie przyjazna środowisku. Do garażu zaprojektowano wjazd, który można zauważyć na projekcie zagospodarowania terenu. Jest to jedna z wielu opcji rozwiązania połączenia drogi z budynkiem, w zależności od jej usytuowania. Dom zaprojektowano tak, aby był jak najbardziej energooszczędny i ekologiczny.

 

Katarzyna Kuternak, Kornelia Piesiur


Ilustracje: © Autorki

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022