okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Hala KS Cracovia – Biuro Projektów Lewicki Łatak #NagrodaWitkiewicza

23 czerwca '20
Dane techniczne
Nazwa:

Hala KS Cracovia z Centrum Sportu Osób Niepełnosprawnych

Lokalizacja: Polska, Kraków
Projekt: Biuro Projektów Lewicki Łatak 
Architekci: Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
Współpraca autorska: Piotr Madej, Mateusz Smoter oraz Karol Ciepliński, Anna Komorowska, Karolina Pletty,
Michał Rokita, Krzysztof Stępniak, Piotr Śpiewak, Przemysław Tabor
Architektura wnętrz: Piotr Lewicki, Kazimierz Łatak
Współpraca autorska: Piotr Madej, Mateusz Smoter, Xymena Maciuk, Karolina Pletty, Dawid Rogóż,
Matylda Rozmarynowicz, Joanna Styrylska
Konstrukcja: GSBK Biuro Konstrukcyjne
Generlany wykonawca: Skanska S.A
Powierzchnia terenu: 19159,10 m²
Powierzchnia zabudowy: 2709,36
Powierzchnia użytkowa: 3711,9 m²
Powirzchnia całkowita: 5102 m²
Kubatura: 40837,82 m³
Projekt konkursowy: 2008
Projekt: 2008/2017
Rok realizacji:  2016/2018
Koszt inwestycji: 45,5 mln PLN
Inwestor:  Gmina Miejska Kraków — Zarząd Infrastruktury Sportowej w Krakowie

Hala KS Cracovia z Centrum Sportu Osób Niepełnosprawnych w Krakowie otrzymała w 2018 roku I miejsce w kategorii architektura użyteczności publicznej w 9. edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza. Poniżej przypominamy zwycięski projekt autorstwa Piotra Lewickiego i Kazimierza Łataka.

Realizację nagrodzono za wzorowe ulokowanie na wymagających osiach widokowych, za niezwykle indywidualne ukształtowanie bryły, która z głębokim respektem dla krajobrazu współtworzy nowe przestrzenie publiczne — obszar dziedzińca i zielony dach dostępny także dla niepełnosprawnych.

Hala sportowa. Widok
z lotu ptaka

Hala sportowa znajduje się przy alei Focha w Krakowie

fot.: Maciej Lulko © Biuro Projektów Lewicki Łatak

wielofunkcyjny obiekt

Hala jest obiektem wielofunkcyjnym, jedno- i trzykondygnacyjny. Od strony alei Focha, na poziomie parteru, znajduje się wejście główne wraz z kasami i szatnią. Natomiast od południowej części parteru umiejscowiona jest kawiarnia z tarasem. Główną część budynku zajmuje sala o wymiarach 44×26 metrów umożliwiająca rozgrywanie meczów w większości dyscyplin halowych. Posadzka hali została umiejscowiona w poziomie przyziemia. Trybuny mają łącznie 818 miejsc siedzących (668 miejsc stałych, 150 składanych). Na tym samym poziomie w części wschodniej budynku znajdują się: szatnia, umywalnia (w tym dla osób niepełnosprawnych) i pokój pierwszej pomocy.
W północno-zachodnim narożniku przyziemia umieszczono salę wielofunkcyjną i siłownię.

piętro dla gości

Piętro to zaplecze gościnne obiektu. W południowej części architekci stworzyli recepcję oraz 4 dwuosobowe pokoje gościnne dla osób niepełnosprawnych. Przy ścianie zewnętrznej (wschodnia strona budynku) znajduje się 13 dwuosobowych pokoi gościnnych, część biurowa oraz sala konferencyjna. Nie zabrakło także pomieszczeń technicznch, zaplecza socjalnego oraz galerii widokiem na salę sportową.

Rzut hali

parter to sala sportowa, sala wielofunkcyjna i siłownia

© Biuro Projektów Lewicki Łatak

corten, beton i zieleń

Jak o obiekcie mówią autorzy Piotr LewickiKazimierz Łatak:

Ograniczenie dopuszczalnej wysokości budynku spowodowało konieczność wkopania go w teren. Usunęliśmy wierzchnie warstwy gruntu, a projektowany budynek posadowiono na stropie warstw niższych — piasków i żwirów oraz ponad poziomem wód gruntowych. Projektowaną rzeźbę formują płaszczyzny ze stali cortenowskiej oraz z betonu malowanego na rudy odcień. Na dachu założyliśmy taras użytkowy oraz większą połać zieleni w postaci roślinności ekstensywnej. Projektowana budowla jest skonstruowana z kilku materiałów. Zasadniczy korpus budynku — płytę fundamentową, trybuny widowni, ściany nośne zewnętrzne i wewnętrzne, stropy oraz konstrukcję muru oporowego i nasypu wzdłuż Rudawy wykonano z żelbetu (wylewanego na miejscu), w tym całość na kondygnacji przyziemia w technologii betonu wodoszczelnego. Swobodna i nieregularna forma budynku zdecydowała o wykluczeniu choćby częściowej prefabrykacji, którą rozważał początkowo generalny wykonawca. W wewnątrz i na zewnątrz (także w otwartej przestrzeni w obrębie budynku) pylony są malowane na rudo. Malowanie jest laserunkowe, kolor pokrywa płaszczyzny betonowe nierówno, nie stara się też zamaskować ewentualnych miejscowych uchybień jakości wykonania. Uznano, że takie swobodne zabarwienie będzie bliższe generalnemu zamierzeniu wpisania budynku w jego naturalne otoczenie. W przestrzeniach zamkniętych w obrębie budynku pozostał beton w stanie surowym, niemal w całości w postaci takiej, jaką osiągnął po rozszalowaniu.

Przekrój hali

na dachu hali znajduje się taras widokowy

© Biuro Projektów Lewicki Łatak

Pokrycie dachu hali zaprojektowano z drewna klejonego. Z tego materiału wykonano zarówno dźwigary, jak i konstrukcję drugorzędną. Dach został przygotowany pod nasadzenie dwukolorową zieloną ekstensywną roślinnością. Na powierzchni około 2200 metrów kwadratowych ułożono około 150 ton mieszanki substratu o odpowiednim pH i akumulacyjności wody. Na dachu hali znajduje się również taras widokowy o powierzchni 700 metrów kwadratowych z którego można podziwiać panoramę Błoń i Kopiec Kościuszki.

Przypominamy, że tylko do 30 czerwca br. trwa nabór zgłoszeń do kolejnej 10.edycji konkursu o Nagrodę Województwa Małopolskiego im. Stanisława Witkiewicza.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Biura Projektów Lewicki Łatak

Głos został już oddany