Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Wielofunkcyjny obiekt sportowy w Zabrzu projektu pracowni BAAR

Ola Kloc
10 stycznia '20
Dane techniczne
Nazwa: ReShape Fitness and Wellness Club
Inwestor: Multus
Lokalizacja: Polska, Zabrze
Projekt: Biuro Architektoniczne Adam Radzimski, Adam Radzimski
Opracowanie: Marta Pawłowska-Deib, Anna Chrzanowska, Aleksandra Skomorochow, Izabela Serafin

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2015–2016
2016–2018 

Powierzchnia:

3 500 m²

Jednym z najpopularniejszych postanowień noworocznych jest decyzja o zapisaniu się na siłownię. Jeżeli zastanawiacie się nad takim rodzajem aktywności, polecamy uwadze nagrodzony w ubiegłorocznej edycji konkursu Architektura Roku Województwa Śląskiego wielofunkcyjny obiekt sportowy w Zabrzu projektu Adama Radzimskiego z pracowni BAAR.

Centrum sportowe ReShape Fitness and Wellness Club zlokalizowane jest na piętrze opuszczonego zespołu halowego pozostałego po byłych Zakładach Mięsnych Maćko w Zabrzu.

W przeznaczonym na centrum sportowe poprzemysłowym budynku pierwotnie znajdowały się hale rozbioru, szatnie pracowników, wentylatornia oraz inne pomniejsze funkcje. Celem architektów było możliwie najlepsze wpisanie nowych funkcji w istniejącą tkankę i nadanie wnętrzom nowego charakteru. Aby uzyskać ten efekt, projektanci zdecydowali się na wstawienie do istniejącej industrialnej przestrzeni współczesnej, delikatniejszej formy przypominającej wywiniętą kartkę papieru. Takie rozwiązanie pozwoliło na uzyskanie czytelnego układu komunikacyjnego, prowadzącego klientów do poszczególnych części centrum sportowego oraz stworzenie strefy buforowej dającej ćwiczącym przestrzeń umożliwiającą przygotowanie się do treningu.

schematy ideowe

schematy ideowe

© BAAR

Architekci zachowali przemysłową siatkę słupów, stężeń, podciągów i konstrukcji stropodachu. Aby zharmonizować całość, projektanci zestawili industrialne części ze współczesnymi elementami o obłych kształtach, a poprzez zastosowaną kolorystykę (beż, żółty, czerń, biel) nie tylko nawiązali do oryginalnej tonacji wnętrz dawnej rzeźni, ale także poprzez ciepłe odcienie odzwierciedlili założenia strategii marki klubu.

schemat funkcjonalny

schemat funkcjonalny

© BAAR

Centrum sportowe obejmuje: siłownię, strefę treningu personalnego, trzy sale fitness, przestrzeń do gry w squasha i interactive squasha, spa, fitbar, przestrzeń fizjoterapii i masaży, solarium i kriokomorę.

 
oprac.
Ola Kloc

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta