computer zapisz w ulubionych

Funkcjonalnie i ekologicznie. Zespół szkolno-przedszkolny projektu Horizone Studio

Ola Kloc
08 marca '21
Dane techniczne
Nazwa: Zespół szkolno-przedszkolny
Inwestor: Newberg
Lokalizacja: Polska, Kraków, ul. Obrońców Poczty Gdańskiej
Pracownia: Horizone Studio
Autorzy projektu: Dominik Darasz, Bartłomiej Kisielewski, Robert Strzeński, Krystian Wawer
Współpraca autorska: Monika Wiecha, Dominika Juraszczyk, Karolina Sikora

Kalendarium:

  • projekt

 
2021

Powierzchnia:

  • szkoła
  • przedszkole


 
3602,3 m²
886,6 m²

W krakowskich Dębnikach przy ulicy Obrońców Poczty Gdańskiej powstanie prywatny zespół szkolno‑przedszkolny projektu biura architektonicznego Horizone Studio. Co będzie go wyróżniać? Jak zapewniają autorzy projektu, budynki będą nie tylko funkcjonalne i atrakcyjne wizualnie, ale także proekologiczne.

Budynki kompleksu edukacyjnego z jednej strony sąsiadować będą z Zespołem Szkół Łączności i jego zapleczem sportowym, a z drugiej — z zabudową mieszkaniową willowej dzielnicy Krakowa. Celem projektu było stworzenie atrakcyjnego założenia o wysokim standardzie mieszczącego prywatne placówki oświaty — dwie szkoły i przedszkole.

widok z lotu ptakawidok z lotu ptakawidok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

© Horizone Studio

Prestiżowa lokalizacja inwestycji wymagała w naszej ocenie wypracowania architektury o wysokich walorach estetycznych, prostej i powściągliwej formie oraz przyjaznym zagospodarowaniu działki — mówi Krystian Wawer architekt i partner w pracowni Horizone Studio. — Wierzymy, że edukacja w placówkach oświaty o wysokich standardach architektonicznych nie tylko gwarantuje komfortowe warunki zdobywania wiedzy, ale przede wszystkim wpływa na kształtowanie poczucia estetyki u młodych ludzi — dodaje.

Założenie tworzyć będą dwa obiekty — minimalistyczny, narożny, trzykondygnacyjny budynek mieszczący szkoły podstawową i średnią oraz, w głębi działki, niezależny, kolorowy kompleks przypominający niewielkie domki, który pełnić będzie funkcję przedszkola.

szkołaszkołaszkoła

szkoła

© Horizone Studio

Biorąc pod uwagę między innymi najkorzystniejszy układ, ekspozycję działki, nasłonecznienie, widoki i komunikację architekci rozplanowali dwa segmenty szkoły symetrycznie, co pozwoli na ich niezależne funkcjonowanie. Narożnikową bryłę przykrytą zielonym dachem na jednym z boków „przerywa” biegnący przez całą jej wysokość przeszklony moduł, który wizualnie rozdziela dwie części budynku, wewnątrz zaś — scala szkoły. Obie części połączy doświetlona naturalnym światłem sala gimnastyczna. Na poziomie drugiego piętra architekci zaplanowali ogród — przestrzeń przeznaczoną na zajęcia przyrodnicze, w której uczniowie będą mieli okazję obserwować zastosowane w projekcie rozwiązania ekologiczne, między innymi instalację fotowoltaiczną czy system retencji wody deszczowej.

Parterowy budynek przedszkola, zgodnie z założeniem architektów, mają być nie tylko funkcjonalny, ale przede wszystkim tworzyć ma przestrzeń przyjazną najmłodszym. Przykryte dwuspadowymi dachami i doświetlone dużymi przeszkleniami domki skalą, formą i kolorami odpowiadać mają potrzebom dzieci.

przedszkoleprzedszkoleprzedszkole

przedszkole

© Horizone Studio

Realizacja tak zaprojektowanych obiektów da szansę powstania nowoczesnego miejsca do rozwoju dzieci od najmłodszych lat do matury włącznie. Sam kompleks ze swoimi walorami ekologicznymi, funkcjonalnymi, estetycznymi oraz architektonicznymi ma szansę stać się „pomocą naukową”, która przeniesie wiedzę z teorii do rzeczywistości, z której na co dzień uczeń korzysta. Mamy nadzieję, że w tak zaprojektowanej placówce, nauczycielom będzie łatwiej wykorzystać potencjał uczniów. Docelowo funkcjonowanie szkoły i przedszkola w takiej konwencji ma być efektywne dla uczniów, nauczycieli, operatora placówki i właściciela nieruchomości — podsumowuje Krzysztof Łabędź, wiceprezes firmy Newberg, która zleciła wykonanie projektu.

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5