WALA - uchwyty do drzwi [BIM]

Inspiracje Malczewskim od Kuryłowicz & Associates

Wiktor Bochenek
24 marca '22

Radom doczeka się nowej dominanty w krajobrazie. Budynek zaprojektowany przez Kuryłowicz & Associates ma odwoływać się do tradycji radomskiego modernizmu, jednocześnie stawiając na dynamikę i nowoczesność. 

makieta prezentująca obiekt

makieta prezentująca budynek w otoczeniu

© Kuryłowicz & Associates

wprowadzając dominantę

Budynek został zaprojektowany w formie czternastokondygnacyjnej wieży, nastawionej na dominacje okolicznej przestrzeni. Podczas projektowania architekci przyjęli założenie, aby zmniejszyć optycznie skalę obiektu przez maksymalne zdynamizowanie bryły. Fasada została zdominowana w dużej mierze przez przeszklenia, co pozwoliło na uproszczenie i uporządkowanie kompozycji zabudowy. Na wysokości najniższych pięter przewidziano ciąg loggii oraz wykuszy ułożonych naprzemiennie. Takie działanie ma na celu tworzenie zróżnicowanej, ekspresyjnej tektoniki fasady.

wizualizacja budynku wraz z otoczeniem

wizualizacja budynku wraz z otoczeniem

© Kuryłowicz & Associates

„Założyliśmy, że charakter architektury nie powinien epatować bogactwem i różnorodnością formy. Uważamy, że poczucie wysokiego standardu winno płynąć z architektonicznej elegancji, rygoru oraz estetycznie i technicznie perfekcyjnego detalu” – mówi dr Piotr Żabicki, architekt prowadzący z Kuryłowicz & Associates.

wizualizacja budynku na której widoczne są rozbudowana część na najniższej kondygnacji

wizualizacja budynku na której widoczna jest rozbudowana część na najniższej kondygnacji

© Kuryłowicz & Associates

Od strony ulicy Jacka Malczewskiego zdecydowano się na dwukondygnacyjną pierzeję, nawiązującą do charakteru otaczającej budynek zabudowy. Pod budynkiem i dziedzińcami znajduje się trzykondygnacyjny garaż podziemny. W części mieszkalnej zaprojektowano sto czterdzieści pięć mieszkań, od jedno do siedmiopokojowych. Na najniższych kondygnacjach zdecydowano się na stworzenie przestrzeni dla usług takich jak biura i kawiarnie. Architekci zaprojektowali również niewielki obszar zieleni w postaci małych ogródków i tarasów zewnętrznych.

lokalizacja budynku wraz z analizą urbanistyczną

lokalizacja budynku wraz z analizą urbanistyczną

© Kuryłowicz & Associates

pomysł na dziedziniec

Jednym z celów zagospodarowania terenu było uwzględnienie otoczenia. Architekci zdecydowali się na dziedzińce, na które można wejść z trzech stron budynku. Wewnątrz zlokalizowano również pasaż przechodzący przez budynek, co pozwoliło na stworzenie pełnowartościowej funkcji usługowej zlokalizowanej na parterze, połączonym z antresolami. Docelowo dziedziniec ma pełnić także funkcje integrujące — być miejscem otwartym na wystawy plenerowe i imprezy artystyczne.

szkic koncepcyjny

szkic koncepcyjny

© Kuryłowicz & Associates

odwołując się do Malczewskiego

Budynek powstanie przy ulicy Malczewskiego. Architekci starali się nawiązać dialog z malarstwem artysty. Obraz „Jacek nad stawem” bezpośrednio wpłynął na kształt posadzki dziedzińca.

„By dziedziniec zyskał unikalny charakter zaprojektowaliśmy posadzkę w postaci kolorowych, ceramicznych mozaik, będących współczesną interpretacją „rozpikselowanego” obrazu Jacka Malczewskiego pt. „Jacek nad stawem” – tłumaczy architekt Marcin Szubski, kierownik projektu z Kuryłowicz & Associates.

inspiracja Jackiem Malczewskim

interpretacja obrazu Jacka Malczewskiego

© Kuryłowicz & Associates

 

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Stal COR-TEN®. Naturalne piękno
Okna, drzwi – trendy 2022