Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

INGARDEN – komunalny, wielorodzinny budynek mieszkalny z drewna

29 grudnia '21
Dane techniczne
Nazwa: „INGARDEN”
Kategoria: Dom wielorodzinny
Autor: Adam Zbroiński
Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Śląskiej
Promotor: dr Jan Kubec

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej – ZDROWY DOM

 
Projekt obejmuje koncepcje komunalnego, wielorodzinnego budynku mieszkalnego w Kamiennej Górze, zlokalizowanego przy al. Wojska Polskiego 25. Ideą projektu jest budynek czerpiący inspiracje z okolicznej drewnianej architektury sudeckiej, uwzględniając budowanie w tani i zrównoważony sposób, a także zapewniając mieszkańcom otwartość i bliskość natury.

Bryła budynku o klasycznej kubaturze z dwuspadowym dachem została podzielona na dwie osobne części. Pierwszą z nich jest część mieszkalna zapewniająca różne typy mieszkań. Struktura zmienia się na każdej z kondygnacji. Na parterze jest to bezpośrednie wejście z podwórza do mieszkań dla osób niepełnosprawnych. Na drugiej kondygnacji zaprojektowane zostały mieszkania dwupokojowe. Na trzeciej mieszkania jednopokojowe, natomiast na ostatniej z galerii wchodzi się do mieszkań dwupoziomowych. W wybranej konfiguracji z 14 mieszkaniami mieści się 8 typów o powierzchni użytkowej od 25,2 do 54,2 metrów kwadratowych.

zagospodarowanie

zagospodarowanie

© Adam Zbroiński

Drugą część budynku stanowi przeszklona, wydzielona klatka schodowa — główny trzon komunikacyjny, z której wchodzi się do głównej kubatury budynku. Przestrzeń ta, oprócz funkcji komunikacyjnej pełni funkcję społeczną — miejsca do spotkań i zawierania relacji sąsiedzkich. Przeszklenia dają możliwość uformowania ogrodu zimowego, w którym można dowolnie konfigurować przestrzeń wypoczynkową dla mieszkańców.

rzuty

rzuty

© Adam Zbroiński

Istotną rolę również odgrywa fasada. W części mieszkalnej, jest to drewniana elewacja, nawiązująca do zabudowy Schronisk i pensjonatów w Sudetach. Przybliża ona do natury i współgra z okoliczną zabudową. W trzonie komunikacyjnym wysunięta konstrukcja drewniana jest stelażem pod zieleń wertykalną, która nie tylko daje korzyści mieszkańcom budynku, ale również staje się swoistą formą elewacji miejskiej w Kamiennej Górze.

drewniana elewancja

drewniana elewacja jest stelażem pod wertykalną zieleń

© Adam Zbroiński

Budynek został zaprojektowany w technologii prefabrykatów z płyt CLT (drewna klejonego krzyżowo). Wyprodukowane w wyspecjalizowanych zakładach stropy i ściany budynku, trafiają na działkę budowlaną, a następnie zostają złożone na miejscu w zaledwie kilka dni. Estetyka drewnianej konstrukcji we wnętrzach eliminuje konieczność wykończenia i daje ciepły i przytulny charakter pomieszczeniom. Dzięki skróceniu czasu budowy i braku konieczności wykończenia ścian wewnętrznych koszt inwestycji maleje. Wykorzystanie konstrukcji drewnianej przyczynia się również do zmniejszenia emisji dwutlenku węgla.

budynek został zaprojektowany w technologii prefabrykatów z płyt CLT

budynek został zaprojektowany w technologii prefabrykatów z płyt CLT

© Adam Zbroiński

 

Adam Zbroiński


Ilustracje: © Autor

Głos został już oddany

Druga edycja konkursu „Wnętrze Roku Pfleiderer” - www.wnetrzeroku.pl
Trendy wnętrzarskie 2022