Wyróżnienie honorowe — Dominik Gromek, Bartosz Tenenberg

Wyniki studenckiego konkursu PWr na projekt amfiteatru z muszlą koncertową w Strzegomiu

Wyróżnienie honorowe
3 000 zł brutto

projekt
Muszla koncertowa

autorzy
Dominik Gromek, Bartosz Tenenberg

fragement opisu autorskiego

Przedmiotem konkursu jest realizacja projektu muszli koncertowej wraz z otoczeniem w Strzegomiu. Proces koncepcyjny rozpoczęliśmy od znalezienia konkretnych cech i elementów charakterystycznych dla architektury tego miasta oraz regionu. Zależało nam by nasz pomysł był jak najbardziej związany z otaczającą przestrzenią. W tym celu naszą analizę prowadziliśmy na wielu płaszczyznach, wykorzystując historie rejonu, właściwe dla niego materiały budowlane oraz nawiązania w lokalnej architekturze. Mamy nadzieje, że rozwiązania te wprowadzą swego rodzaju nową wartość dodaną do lokalnej przestrzeni.

Rozpoczęliśmy od prostego pytania z czym nam się kojarzy Strzegom? Jednym z pierwszych skojarzeń były znane w całym kraju złoża granitu. Słuszność tego pomysłu mogliśmy zweryfikować osobiście w trakcie naszej wycieczki do Strzegomia. Zlokalizowane pod miastem kamieniołomy jawiły się jako dominujący element krajobrazu. Stąd postanowiliśmy wykorzystać ten potencjał bezpośrednio w naszym projekcie. Zależało nam, by jego myśl przewodnia była klarowna, jasna do odczytania dla odbiorców oraz w maksymalnym stopniu nawiązywała do otaczającej przestrzeni. Chcemy by projektowana muszla jak najmocniej związała się z miastem. Nie była elementem obcym i trudnym w adaptacji dla mieszkańców — tymbardziej, że przedmiotem projektu jest budynek użyteczności publicznej, mający na celu pomoc w szerzeniu oraz dostępności kultury. Stąd podstawą koncepcji stanowi nawiązanie do wyrobisk ww. kamienia. Ich charakterystyczna forma, barwa oraz faktura posłużyła m.in. jako inspiracja schematu siedzeń na widowni, wyglądu ścian oraz samego wystroju sceny. Zastosowane nieregularne układy betonowych bloków oprócz waloru estetycznego pełnią funkcje związane z akustyką. Te wszystkie zabiegi mają dodatkowo podnosić jakość użytkowania oraz sprawić by obiekt niezawodnie służył przez długie lata.


opinia jury

Praca nie spełnia wymogów regulaminu konkursu, komisja podkreśliła jednak, że mimo braków formalnych, ideowo w sposób trafny odnosi się do walorów krajobrazowych Strzegomia, wykorzystując jako nośnik idei charakterystyczny materiał, jakim jest kamień i odnosząc się bezpośrednio do wyglądu kamieniołomu.

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE